Kdor misli, da uporabljamo doping, je idiot

Kolesarstvo 26. Jul 20228:00
Delite:
Foto: Aleš Fevžer

Za ekipo Bahrain Victorious je Dirka po Franciji, ki jo bodo skušali čimprej pozabiti. Najbolj slovensko obarvana ekipa v karavani, za katero sta na Touru letos tekmovala tudi Matej Mohorič in Jan Tratnik, ni uspela ponoviti uspehov izpred leta dni. Na predstave kolesarjev v oranžno-črnih dresih so verjetno vplivale tudi policijske preiskave pred začetkom na Danskem.

Po dveh etapnih zmagah Mateja Mohoriča in slavju v skupnem seštevku ekip je moštvo Bahrain Victoriousa tudi letos na Dirko po Francijo prišlo z visokimi cilji. A sanje moštva z močnim slovenskim pridihom so se v boju za skupni seštevek med posamezniki razblinile že po peti etapi, ko je po padcu čez balo sena (isti kot Primož Roglič) odstopil prvi kapetan Jack Haig.

Zaradi koronavirusa je v tretjem tednu odstopil še drugi adut za visoko skupno uvrstitev Damiano Caruso, ostala šesterica na čelu z Mohoričem in Janom Tratnikom pa je bila neuspešna v lovu na etapne zmage. Nasploh je bilo uspešnih pobegov na letošnjem Touru zelo malo.

Zmanjkal jim je kanček sreče

“Zmanjkalo nam je nekaj odstotkov, izkazalo se je, da je nekaj fantov na začetku dirke imelo okužbo s koronavirusom, pa na testih niso bili potrjeni. To nas je verjetno stalo boljših rezultatov. Letošnja dirka je bila zelo zahtevna, imeli smo nekaj smole. Fred Wright je bil v številnih begih, tudi Luis Leon Sanchez je bil blizu etapne zmage. Z nekaj sreče bi lahko slavili v treh dneh, a takšno je življenje. Na zadnjih štirih Grand Tourih smo bili trikrat najboljša ekipa, s čimer moramo biti zadovoljni,” je portalu Velonews po koncu dirkanja v Parizu povedal šef ekipe Milan Eržen.

A ekipa, ki ima sedež ob Perzijskem zalivu, se je pod drobnogledom javnosti znašla že pred začetkom na Danskem. Od 27. do 30. junija so policisti Europola in Eurojusta obiskali 14 različnih lokacij v šestih državah, povezanih s kolesarji in drugimi člani moštva.

Matej Mohorič ni ponovil lanskih dveh etapnih zmag s Toura. Foto: Guliverimage

Napredek je neizbežen, vlaga se ogromno denarja

“Ne vemo nič novega. Nimamo nobenih odgovorov, nobenih informacij. Težko je nekaj razložiti, ko ti nihče ne da podatkov. Ko jih bomo imeli, se bomo oglasili. Zdaj zgolj čakamo,” je o tej tematiki dejal Eržen.

“Ni nam jasno, zakaj se te stvari dogajajo. Poznamo nekaj odgovorov, ki jih do zdaj nismo, a dejstvo je, da vedno spoštujemo pravila, še naprej pa bomo trdo delali in trenirali,” je pripomnil glavni šef ekipe.

“Vse to je za nas zelo frustrirajoče. A z druge strani ljudje morajo razumeti, da vsi te rezultati niso tukaj, ker bi nekdo jemal prepovedane stvari. Fantje zgolj trdo delajo. Material v zadnjih desetih letih se je močno spremenil, ekipe vlagajo ogromno denarja. Vedno se bodo pojavili ljubosumni ljudje, ki bodo mislili, da nekaj počneš narobe. S tem ni nič narobe. A če kdo misli, da je kakšen kolesar v zadnjih 10 letih na dopingu, je idiot,” je še dodal.

Še najbližje zmagi za Bahrain je bil Fred Wright, ki je na 13. etapi zaostal le za Madsom Pedersenom. Foto: Guliverimage

Drugi so ljubosumni

Eržen je prepričan, da so preiskave njihovega moštva – Bahrain se je na udaru francoske policije znašel že med lanskim Tourom – posledica ljubosumja konkurenčnih ekip: “Naš proračun znaša 20 milijonov evrov. Obstajajo številna moštva, ki vlagajo še več, pa že deset let niso zmagala etape na Dirki po Franciji. Sponzorji vprašajo njihovega generalnega menedžerja, kdo ima več denarja, zakaj druge ekipe z manj denarja zmagujejo. Kaj jim bo dejal?”

Eurojust, organizacija, ki sodeluje z Europolom, je na predvečer začetka Toura (30. junija) v Slovenija zasegla 479 kapsul. “Od tega jih je bilo 412 z neznano rjavo tekočino in 67 z neznano belo tekočino. Zraven je bil med hišno preiskavo zasežen še en mobilni telefon,” se glasi poročilo Eurojusta.

Komentari

Vaš komentar