Kolesarske upokojitve: koga v letu 2024 ne bo več med elito?

Kolesarstvo 12. Nov 202313:45 1 komentar
Foto: Guliverimage

Kolesarska sezona 2023 je že nekaj časa končana. Za večino kolesarjev to pomeni dolgo pričakovan premor po napornem ritmu tekem in razmislek o tem, kako se pripraviti na sezono 2024. A letos je v kolesarski karavani kar nekaj imen, ki o tem, kako naprej, ne razmišljajo več. Preverimo, kdo so zveneča imena, ki so profesionalnemu kolesarstvu za vedno pomahala v slovo.

Leto 2024 v kolesarski svet prinaša kar nekaj velikih sprememb. Večina teh se vrti okrog nesporno najboljše ekipe zadnje sezone Jumbo-Visme, ki v novo obdobje vstopa z novim imenom, a tudi brez slovenskega šampiona Primoža Rogliča, ki bo v novi sezoni nosil dres nemške ekipe Bora Hansgrohe.

V njenem dresu je svoja najlepša leta kariere preživel Peter Sagan. Trikratni svetovni prvak na cestni dirki in kar sedemkratni nosilec zelene majice za najboljšega po točkah dirke po Franciji je pri 33 letih sklenil svojo bogato kariero. Karizmatični Slovak je bil vrsto sezon nepremagljiv v ciljnih šprintih na najrazličnejših terenih, zob časa pa je tudi pri njemu opravil svoje in že januarja letos je napovedal, da se po sezoni poslavlja od pro-toura. A njegove športne poti še ni konec, Sagan načrtuje selitev v gorsko kolesarstvo in nastop na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Peter Sagan. Foto: AP Photo/Daniel Cole

Po debelem desetletju kariere se poslavlja tudi eden izmed ljubljencev francoskih kolesarskih navijačev Thibaut Pinot. Zmagovalec klasike po Lombardiji leta 2018 je vrsto let neuspešno naskakoval prvo mesto dirke po Franciji, kamor je vselej odšel kot eden glavnih domačih adutov. Na koncu je njegov izkupiček na dirki vseh dirk glede na pričakovanja relativno skromen. Bela majica leta 2014 za najboljšega mladega kolesarja in tri etapne zmage. Vrhunec njegove zadnje sezone v karieri je majica za najboljšega hribolazca letošnje dirke po Italiji.

Foto: AP Photo/ Thibault Camus via Guliverimage

Konec je tudi kariere Grega van Avermaeta. Olimpijski prvak cestne dirke iz Ria 2016 je v svoji karieri osvojil tudi prestižen naslov zmagovalca dirke Pariz-Roubaix, 38-letnik pa je v sezonah 2015 in 2016, ko je spadal v sam vrh svetovne elite, dobil tudi dve etapi na dirki po Franciji ter dirko od Tirenskega do Jadranskega morja.

Kdo je kolesarstvu še pomagal v slovo? Bronasti kronometrist iz Tokia Rohan Dennis, ki je leta 2021 na najpomembnejšem kronometru sezone zaostal le za Tomom Dumoulinom in olimpijskim šampionom Primožem Rogličem. Dennis, ki je bil v zaključku kariere ekipni kolega Rogliča, se je v zgodovino tega športa vpisal tudi kot nosilec vseh majic vodilnega na tritedenski dirki, ki pa je na koncu nikoli ni osvojil.

Foto: Guliverimage

Od elitnega kolesarstva se poslavljajo tudi nesrečni Nathan Van Hooydonck, ki je pri 28 letih sezono sklenil zaradi težav s srcem pa zmagovalec etap na Touru Daryl Impey, v slovo sta pomahala tudi Tony Gallopin in Nacer Bouhanni. Pri upokojitvah velja zagotovo omeniti tudi konec kariere izjemne Nizozemke Annemiek van Vleuten, ki se lahko v svoji karieri pohvali s štirimi naslovi na ženski dirki po Italiji, olimpijskim zlatom in štirimi naslovi svetovne prvakinje. Športno pot je zaključila pri 41 letih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje