Ovire, ki jih je Roglič na poti do Rima uspešno preskočil

Kolesarstvo 28. Maj 202318:36 0 komentarjev
Geraint Thomas in Primož Roglič.
Geraint Thomas in Primož Roglič. Foto: profimedia

Primož Roglič je kot prvi Slovenec osvojil rožnato majico za najboljšega kolesarja na dirki po Italiji. Kateri so bili prelomni trenutki letošnjega Gira, ki so prevesili v korist 33-letnika?

Giro 2023 si bomo zapomnili za vedno. Prvič je skupni zmagovalec dirke po Italiji postal Slovenec. S tem dosežkom je Slovenija kot država zaokrožila trojček zmag na vseh velikih tritedenskih dirkah. Tadej Pogačar je pred tem že dvakrat osvojil francoski Tour, Roglič trikrat špansko Vuelto, zdaj je slovenska tudi rožnata majica.

Kateri pa so bili prelomni trenutki letošnjega Gira, ki so vodili do Rogličeve velike zmage?

1. Poškodba Jana Tratnika

Eden izmed glavnih pomočnikov Primoža Rogliča na italijanski pentlji bi moral biti njegov rojak Jan Tratnik. Novinec v dresu Jumbo-Visme se je dolgo pripravljal na svoj tritedenski debi v rumeno-črnem dresu, a nesreča ni počivala. Dan pred Girom je namreč na treningu hudo padel in moral odpovedati svoj nastop.

Tratnik se je skušal izogniti avtomobilu, pri tem pa padel na koleno, ki mu je nato močno oteklo. Moral je prestati operacijo, za svoje ekipne sotekmovalce pa je navijal tudi iz bolnišnice.

Foto: Jan Tratnik/Instagram

2. Premešana ekipa Jumbo-Visme

Nesreča ni spremljala le Tratnika. Tudi ostali člani ekipe Jumbo-Visma, ki bi morali biti glavni pomočniki Primoža Rogliča, so pred Girom odpadali kot muhe. Najprej so morali Nizozemci zaradi okužbe s koronavirusom na startnem seznamu zamenjati Tobiasa Fossa in Roberta Gesinka, namesto katerih sta mesto v ekipo dobila Rohan Dennis in Jos van Emden. A tudi zadnji se je okužil in namesto njega je v ekipo prišel Sam Oomen.

3. Odstopi in covid

Seveda ni bila Jumbo-Visma edina ekipa z obilico smole v treh tednih v Italiji. Številne so namreč izgubile svoje glavne može v boju za rožnato majico (torej Rogličeve glavne tekmece). Remco Evenepoel je bil pred odstopom celo vodilni kolesar na dirki, osvojil pa je prva kronometra na Giru, nato pa mu je nadaljevanje preprečil covid. Tudi Aleksander Vlasov (Bora – hansgrohe) je zaradi bolezni predčasno stopil s kolesa. Zaradi padca pa je Tao Geoghegan Hart, nekdanji zmagovalec dirke po Italiji, končal v rešilnem vozilu.

Remco Evenepoel
Remco Evenepoel. Foto: Profimedia

4. Kronometer številka dve

Prvi teden dirkanja se je začel in zaključil s kronometrom. Oba je dobil Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step). Predvsem drugi pa je bil pomemben tudi za Primoža Rogliča. Ta se ga je polit precej počasi in zdelo se je, da Kisovčan ni pri močeh. A to je bila taktična poteza. Roglič je v drugem delu pridobil v primerjavi s svojimi tekmeci. Proti koncu je močno zmanjšal zaostanek, deveto etapo je končal na šestem mestu z zaostankom 17 sekund. Dokazal je, da se ni predal in ostal v bitki za rožnato majico.

Foto: Profimedia

5. Padec favoritov

Na 11. etapi letošnjega Gira je prišlo do velikega padca v glavnini, kjer so jo skupili tudi glavni favoriti za zmago. Remca Evenepoela takrat na dirki ni več bilo, po tem dogodku je z dirkanjem končal še Tao Geoghegan Hart. Na tleh sta se znašla tudi Primož Roglič in Geraint Thomas.

Roglič je po tisti etapi povedal: “Kot vidite, še vedno se vidi nekaj mesa, sedaj grem pod prho in bomo videli.” V svojem slogu je pragmatično dodal: “Še vedno sem tukaj, tako da je v redu.”

Primož Roglič
Nasmejani Primož Roglič. Foto: profimedia

6. Rešitelj Sepp Kuss

Primož Roglič je trpel tudi na 16. etapi. Joao Almeida in Geraint Thomas sta bila takrat veliko boljša, kar se je videlo v zaključku na vzponu na Monte Bondone. Roglič je nekaj kilometrov pred ciljem odpadel od vodilne dvojice, na pomoč pa mu je priskočil ekipni kolega Američan Sepp Kuss. Ta je navil dober tempo in preprečil in Rogliča “povlekel” naprej, s tem pa preprečil, da bi Slovenec v skupnem seštevku izgubil preveč. Na koncu je etapo končal z zaostankom 25 sekund za Portugalcem in Valižanom.

Foto: Profimedia

7. Roglič vstal iz pepela na 19. etapi

Tudi na 19. etapi se je zdelo, da je Roglič v izgubljenem položaju. Na vzponu na Tre Cime di Lavaredo sta s Thomasom ostala brez pomočnikov, odpadel je tudi Almeida. Pomerila sta se iz oči v oči. Član Ineosa je nekaj sto metrov pred ciljem napadel in Rogliča pustil za seboj. Zdelo se je, da bo v skupnem seštevku pridobil kar nekaj sekund. A slovenski šampion se znova ni dal. Našel je še nekaj moči in navdiha ter “vstal od mrtvih.” Do cilja je Thomasa prehitel in mu celo odščipnil tri sekunde, ob tem pa pokazal, da pred zadnjim kronometrom na Svete Višarje ni še nič odločeno.

Roglic Thomas v zivo giro
Foto: Profimedia

8. Slovenski dan na Svetih Višarjah

Giro se je odločil na sobotni “slovenski” etapi z zaključkom na Svetih Višarjah. 20. etapa je bil nov vrtiljak za Primoža Rogliča. Nadoknaditi je moral 26 sekund zaostanka za Geraintom Thomasom. Po polovici proge je bila njegova prednost le nekaj sekund. Ta se je na najstrmejšem delu sicer povečala, a nato znova velika smola: Rogliču je ponagajala še veriga na kolesu. Moral se je ustaviti, si jo popraviti, s pomočjo nenadejanega junaka pa je nadaljeval proti cilju.

Na drugi strani Thomas ni imel svojega dne, Roglič pa je vztrajal z izjemno vožnjo. Prednost je postopoma naraščala, na koncu pa je dobil 20. etapo za kar 40 sekund! V skupnem seštevku si je pred Thomasom prikolesaril 14 sekund prednosti.

Primož Roglič
Foto: Uroš Skaza