Dallas optimističnim načrtom Jezernikov zaprl vrata

Košarka 29. Maj 20239:44 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Ker Kyrieju Irvingu s koncem junija poteče pogodba z Dallas Mavericks, se bodo vsaj še mesec dni nadaljevale govorice, ki ga bodo selile širom lige NBA. Zadnja v vrsti je menjava v Los Angeles Lakers, a po poročanju virov iz Teksasa za takšen scenarij praktično ni možnosti.

Irving je v Dallasu pristal februarja, potem ko so se Teksašani dogovorili za menjavo z Brooklynom. Zavedali so se, da organizatorju igre po sezoni poteče pogodba, a so se že takrat zavezali, da mu bodo konec junija na mizo dali novo dolgoročno pogodbo.

Vsa moč je sicer v rokah 31-letnega Američana, ki si lahko po poteku pogodbe izbere klub po izbiri. Pričakuje maksimalno pogodbo, ki bi mu v štirih letih navrgla približno 200 milijonov dolarjev. Zaradi strogih pravil lige NBA, ki zajemajo tudi t.i. salary cap oz. omejevanje proračuna za plače klubov, bo imel Irving to poletje vendarle precej omejeno izbiro.

Praktično vse najboljše franšize imajo proračune že močno zapolnjene in si podpisa Irvinga ne morejo privoščiti. Edina možnost je tako dogovor z Dallasom, saj pravila omogočajo, da trenutni klub s košarkarjem podpiše novo pogodbo in ga nemudoma v menjavi pošlje v drugo ekipo, seveda pod pogojem, da v nasprotno smer potuje podobna vrednost pogodb za tekočo sezono (“sign and trade”).

Kyrie Irving
Foto: Gulvierimage

Prav na to karto stavijo v Los Angelesu, ki naj bi želeli ob LeBrona Jamesa in Anthonyja Davisa dodati še Kyrieja Irvinga. Precej optimistično se nadejajo, da bi v nasprotno smer poslali D’Angela Russlla, ki je v letošnji končnici povsem pogorel.

Po poročanju Marca Steina za takšen scenarij praktično ni možnosti, saj Dallasa Russell niti najmanj ne zanima, v Teksasu pa ostajajo povsem osredotočeni na podaljšanje pogodbe z Irvingom in si želijo, da tudi v prihodnji sezoni tvori tandem z Luko Dončićem.

Košarkarska tržnica bo za ljubitelje Dallasa v naslednjih tednih še zelo razburljiva, tudi zaradi prihajajočega nabora, na katerem bodo Teksašani izbirali 10. po vrsti. Glavno vprašanje ostaja, ali bodo izbor izkoristili v menjavi ali se bodo vendarle odločili v svoje vrste dodati mlado moč.