Na Elizejskih poljanah ponovno zadonela Zdravljica

Kolesarstvo 18. Jul 202120:11 > 20:15
Foto: AP Photo/Christophe Ena

Razglasitev najboljših na Dirki po Franciji je zadnja obveznost kolesarjev. Na Elizejskih poljanah je na najvišjo stopničko spet stopil Tadej Pogačar. Ni pa bil edini Slovenec na odru, Mohoričeva ekipa Bahrain - Victorious je namreč najboljša ekipa letošnjega Toura.

Pariške ulice so že drugo leto zapored obarvane slovensko. Tadej Pogačar je namreč zmagovalec Dirke po Franciji, njemu v čast je na Elizejskih poljanah spet zadonela slovenska himna.

Foto: AP Photo/Daniel Cole

Na odru za zmagovalce sta se mu pridružila še Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) in Richard Carapaz (Ineos Grenadiers). Prvi je za Slovencem zaostal več kot 5, drugi več kot 7 minut.

Podelitev nagrad

A prvi je na zmagovalni oder prišel Wout Van Aert (Jumbo-Visma), zmagovalec zadnje etape. Van Aert je na letošnjem Touru osvojil tri etapne zmage, eno gorsko, eno šprintersko in en kronometer.

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Najbolj borben kolesar letošnje Dirke po Franciji je Franck Bonnamour (B&B Hotels), ki je prejel rdečo številko za Tour de France 2021. Visoko v “seštevku” najbolj borbenih kolesarjev je bil tudi Matej Mohorič, ki pa je bil na koncu za nagrado prikrajšan.

Bonnamour. Foto: AP Photo/Christophe Ena

A Matej Mohorič je vseeno stopil na oder za zmagovalce. Njegova ekipa Bahrain – Victorious je namreč proglašena za najboljšo ekipo letošnjega Toura. Za približno 19 minut so namreč ugnali drugouvrščeno ekipo EF Education First.

Bahrain – Victorious z Matejem Mohoričem v dresu slovenskega prvaka. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Tadej Pogačar je prvič na stopničke stopil ob podelitvi bele majice za najboljšega mladega kolesarja letošnje francoske pentlje. Za več kot 5 minut je v tem seštevku ugnal Danca Jonasa Vingegaarda, ki je bil na drugem mestu tudi v skupnem seštevku.

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Tudi pikčasta majica je v rokah 22-letnega Slovenca. Pogačar je najboljši gorski kolesar postal “spotoma”, po tem, ko je osvojil dve gorski etapi in maksimalno število točk na težkih gorskih zaključkih. Drugouvrščenega Wouta Poelsa je premagal za 19 točk.

Foto: AP Photo/Christophe Ena

Mark Cavendish (Deceuninck Quick-Step) je drugič v karieri in prvič po 10 letih osvojil zeleno majico za najboljšega kolesarja po točkah. Na Touru je osvojil kar štiri etapne zmage, skupaj se je pri 34-ih izenačil z legendarnim Eddyjem Merckxom.

Foto: AP Photo/Daniel Cole

Pogi je še tretjič stopil na oder ob podelitvi rumene majice.

AP Photo/Daniel Cole
Komentari

Vaš komentar