Na Touru nova pravila ob morebitnih okužbah

Kolesarstvo 28. Jun 202219:52 0 komentarjev
Foto: guliverimage

Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je zrahljala ukrepe v zvezi z okužbami z novim koronavirusom na prihajajoči dirki po Franciji. Ekipe so bile o tem obveščene že pretekli konec tedna, danes pa je Uci o tem obvestil še javnost, potem ko je brez nastopa na Touru zaradi okužbe ostal Belgijec Tim Declercq.

Čeprav so v zadnjih tednih znova po Evropi beležili rast števila okužb, so se pri Uciju odločili, da bodo pred začetkom 109. Toura omilili ukrepe v boju proti covidu-19.

Namesto PCR-testov bodo tako pred začetkom dirke in na proste dni zadoščali hitri antigenski testi, obenem pa so ukinili pravilo, ob katerem bi po dveh pozitivnih izvidih testov ekipa morala zapustiti dirko.

Ob pozitivnem hitrem antigenskem testu bo moral kolesar opraviti še test PCR, a tudi to ne bo nujno pomenilo, da dirke ne bo smel nadaljevati. Po novem bosta primer pregledala pristojni zdravnik za covid-19 ter glavni zdravnik, ki bosta odločila, ali je kolesar še prenašalec virusa.

Obenem je Uci v izjavi za javnost sporočil, da je ekipam poslal obširna higienska priporočila, moštva pa pozval, da vse člane in kolesarje testirajo dnevno ne glede na nova pravila.

Zaradi pozitivnega testa je danes brez nastopa na Touru, ki se bo začel v petek v Koebenhavnu na Danskem, ostal Tim Declercq (Quick-Step Alpha Vinyl). Belgijska ekipa je namesto izkušenega Belgijca vpoklicala francoskega državnega prvaka Floriana Senechala.