Kaj je Pogačarja pred Girom močno zmotilo?

Kolesarstvo 2. Maj 202417:42 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Tadej Pogačar je pred sobotno prvo etapo spregovoril o svojem debiju na dirki po Italiji. Med drugim je delil tudi mnenje, da se preveč govori zgolj o njem in je to do tekmecev nespoštljivo.

Tadeja Pogačarja smo zadnjič na delu videli na spomeniku Liege-Bastogne-Liege, kjer je še enkrat več prikazal veličastno predstavo. Zadnji dnevi so mu minevali zelo hitro, je dejal na novinarski konferenci pred začetkom Gira, ki ga že nestrpno pričakuje.

Po Liegu sem sicer najprej počival, potem sem imel nekaj dobrega treninga. Vozil sem celo gokarte, dobro sem se imel pred Girom. Nekaj časa sem konec tedna preživel tudi z družino. Hitro je minilo od Liega do danes,” je dejal 25-letni slovenski zvezdnik, ki je to sezono slavil že na klasični italijanski dirko Strade Bianche, medtem ko je na dirki Milan-San Remo zasedel tretje mesto. Ob tem je dobil še enotedensko dirko po Kataloniji.

Nanj ob debiju na Dirki po Italiji čaka šest ravninskih, šest razgibanih in sedem gorskih etap ter dva posamična kronometra (v 7. in 14. etapi). Letos je v pripravah treningom na kolesu za kronometer namenil nekaj več časa, a ga je imel za popolno spoznavanje z “orodjem” kljub temu premalo, je pojasnil.

V rožnati majici bi ga lahko videli že zelo zgodaj. Že drugi dan namreč prinaša zaključni vzpon do svetišča na Oropi. Čeprav mu je cilj, da je v rožnati majici v Rimu, ne izključuje zgodnega napada na majico vodilnega, če se bo le ponudila priložnost.

O čem vse je govoril Tadej Pogačar?

O tem, kako se veseli Gira in navijačev:

Rad dirkam v Italiji in rad imam tamkajšnje navijače. Mislim, da bo tudi veliko navijačev iz Slovenije in tudi drugod. Veselim se množic, na veliko etapah pričakujem nore številke obiskovalcev. Veselim se vzdušja.

O izbiri moštva, ki morda ni tako močno v gorah:

Mislim, da ni tako. Morda si kdaj izoliran, a imam zaupanje v moštvene kolege. Imamo tudi močan “vlak” za ravnino, kar pomeni, da se lahko tudi ostali malce odpočijejo. Če bo šlo vse po načrtu, imamo zelo dobro ekipo za vse etape Gira.

UAE Team Emirates: Tadej Pogačar, Rui Oliveira, Mikkel Bjerg, Felix Grossschartner, Vegard Stake Laengen, Rafal Majka, Sebastian Molano, Domen Novak.

Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

O tem, če bi si rad rožnato majico nadel že v prvih dneh:

To ni cilj, v tej barvi moram biti v Rimu, ni potrebno, da si v njej že prvi dan. Šli bomo dan po dan, bomo videli, kako se bodo odzivale noge, če se bo ponudila priložnost za zmago in rožnato majico, jo bomo seveda vzeli, a voziti moramo pametno skozi celotno dirko.

O tem, kdo je največji tekmec:

Prihaja veliko dobrih fantov. V treh tednih je lahko veliko presenečenj, tudi zato, ker bo veliko mladih talentov. Od ostalih pa mislim, da je Romain Bardet kazal dobro formo. Geraint Thomas, kot vedno, bo dober na Giru, za njim so dobre priprave. Kar nekaj jih je. Bomo videli po drugem dnevu, kje je kdo.

O tem, kako se bo psihološko pripravil na dirko, kjer bo velik favorit:

Mislim, da sem zdaj na vsaki dirki štet med favorite. Tako sem se naučil živeti in grem na dirko na to pripravljen. V glavi imam, da vsi dirkajo proti nam in moramo zato nadzirati dirko od starta. Na Giru bo enako. Nadzorovati moramo vse dneve. Ko imaš okoli sebe tako dobro ekipo, ni toliko pritiska.

O tem, če bo ostalo dovolj goriva še za dirko po Franciji:

Vsi vedo, da moramo tako na Giru kot Touru nadzirati dirko, saj smo favoriti. Ostali nam sledijo. Morda bo kdo kaj poizkušal, a slediti moramo svojemu cilju in računati tudi na to, da nam bo nekaj moči ostalo še na zadnjih etapah obeh dirk.

O tem, kakšne so razlike med Girom in ostalimi Grand Touri:

Vsi vedo, da se razlikujejo, ko jih enkrat odpelješ, pa šele res veš, kaj pričakovati. Pričakujem slabo vreme, težke vzpone in zahtevne etape. Po drugi strani tudi malce manj stresa kot na Touru. Ima prednosti in slabosti, bom videl po treh tednih, kako je.

O tem, kako se spominja prve zmage na Grand Touru in koliko so se stvari spremenile od takrat:

Seveda se spomnim, nimam tako slabega spomina. Življenje in moja profesionalna kariera sta se po tistem Touru spremenila. Nato je šlo vedno vsako dirko na zmago. Je več pritiska, a v dobrem smislu.

Foto: Guliverimage

O tem, kako mu odgovarja trasa in če se mu zdi pisana na kožo:

Na Grand Tourih imaš kronometre, dolge vzpone in kratke, dolge in kratke so tudi etape. Ne moreš dirke narediti takšne, da odgovarja le enemu kolesarju. Da si uspešen, moraš biti dober na ravnem, v skupini, na klancih, moraš biti raznovrsten.

O tem, da se pred dirko govori le o Tadeju Pogačarju:

To je sr**je, nespoštljivo do ostalih kolesarjev. Nismo tukaj le UAE Team Emirates. Ko prideš na dolge vzpone in tritedenske dirke so vsi zelo pripravljeni, vsi ciljajo na zmage, če je le mogoče. Mediji pa pogosto govorijo v prazno.

O tem, če je govoril z Jonasom Vingegaardom in kako se je odzval na njegove poškodbe:

Doma sem gledal to etapo, s svojim dekletom. Ko se je zgodilo, sva utihnila. Res je bilo grozljivo. Na tleh je bilo toliko fantov, ki se niso niti premikali. Tega ne privoščiš nikomur. Tudi Jonas je trdo priletel v beton in utrpel hude poškodbe, so poročali mediji. Upam, da okrevanje poteka dobro. Nisem govoril z njim, verjamem, da si zdaj želi zasebnost, saj je šlo za res dramatično nesrečo, ki lahko povzroči kolesarjem tudi travme. Zanj je to težko obdobje, upam, da ima ob sebi dobro podporo družine in prijateljev.

O tem, katerega vzpona se najbolj veseli:

Veselim se že prvega dne, da začnemo dirkati. Drugi dan bo dober ciljni vzpon. Rad začnem s težkimi etapami. Ena najtežjih bo do Livigna, veselim se tudi Monte Grappe na koncu. Tudi vmes bo še nekaj dobrih klancev, ki so zame posebni.

O tem, če čuti, da je letos še boljši in v čem:

Mislim, da sem. Počutim se še bolj udobno na kolesu, še bolj se zabavam kot prej. Že to je dovolj, da si boljši kot prejšnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!