Organizatorji Gira so se zgledovali po planiških – tudi pri cenah

Kolesarstvo 27. Maj 202316:25 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Predzadnja etapa letošnje dirke po Italiji je zagotovo narisala na smeh na obraz organizatorjev. Na enem najbolj obiskanem Giru zadnjega obdobja so z izjemno zahtevnim kronometrom od Trbiža do Svetih Višarij več kot očitno zadeli v polno. Zahvale grede predvsem slovenskim navijačem, ki pa so se znova soočili z nič kaj skromnimi cenami gostinske ponudbe.

Manj kot tri mesece po koncu svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah in manj kot dva meseca po finalu svetovnega pokala v smučarskih skokih – oboje je potekalo v Planici – so slovenski navijači znova množično romali na severozahod Slovenije. Tokrat sicer še malce čez mejo, ko so na slabih dvajset kilometrov dolgem kronometru od Trbiža do Svetih Višarij podpirali Primoža Rogliča na predzadnji etapi Gira 2023.

Toda športni zanesenjaki so se znova srečali z visokimi cenami gostinske ponudbe, ki so med prvenstvom pod Poncami dvigovale prah v slovenski javnosti. Organizatorji dirke po Italiji so izkoristili priložnost in v majhni vasici v Julijskih Alpah pošteno navili cene pijače. Kljub temu da so po zadnjih primerjavah cene v italijanskih živilskih trgovinah po večini nižje kot v slovenskih.

Za primerjavo – medtem ko je pol litra piva ob obeh dogodkih v Planici stalo pet evrov, je treba na Svetih Višarjah odšteti še evro več. Kava je na slovenski strani Ponc stala tri evre, na italijanski je evro cenejša. Je pa zato dražji kapučino – v Sloveniji je bilo zanj treba odšteti pol tretji evro, naši zahodni sosedi zanj računajo kar štiri evre. Pa vendar, italijanska kava je znana kot ena najboljših v Evropi in na svetu.

Cenik enega od ponudnikov na Svetih Višarjah:

Foto: TiRu
Foto: TiRu
Foto: Uroš Skaza
Foto: TiRu
Foto: TiRu

Ceneje so tokrat navijači, odeti v slovenske barve, prišli skozi, če so naročili vino. Dva decilitra na Višarjah staneta tri evre, v Planici pa je bilo za pol manj količine treba odšteti še petdeset centov več. Za konec pa še primerjava zelo priljubljenega ocvrtega krompirčka – v Planici je stal 5,5 evra, v romarskem središču nad Trbižu pa ta stane še evro več.

Številne trgovinice s spominki so se posebej za ta dan spremenile v ponudnike hrane, prevladujejo predvsem tradicionalni italijanski sendviči (panini), kjer se cene gibljejo od pet evrov naprej.