Meja z Italijo danes zahodneje – Rogličevi navijači okupirali Višarje (FOTO)

Kolesarstvo 27. Maj 202312:31 0 komentarjev
Foto: Uroš Skaza

Stari, mladi, zaljubljeni in poročeni, družine, sosedje … Z vseh koncev Slovenije so se ljubitelji športa, predvsem kolesarstva, danes podali na romanje na Svete Višarje. Romarsko svetišče v Julijskih Alpah je preplavljeno s slovenskimi zastavami, praktično na vsakem koraku te majhne vasice je mogoče slišati slovenski jezik. Razlog pa jasen: vsi so prišli spodbujat Primoža Rogliča k tako želeni zmagi na dirki po Italiji.

Čeprav se bo slovenski šampion na predzadnjo etapo letošnjega Gira – 18,6-kilometrski kronometer od Trbiža do Svetih Višarij – podal šele ob 17.11, pa je bilo romarsko središče na skoraj 1800 metrov nadmorske višine v slovenske barve odeto že v zgodnjem dopoldanskem času.

V slovenskem slogu

Vsi iz dežele na sončni strani Alp so na mogočen hrib nad Trbižem prišli z enim namenom: glasno podpreti Primoža Rogliča, ki bo v lovu na končno zmago na 106. izvedbi dirke po Italiji skušal nadomestiti 26 sekund zaostanka za trenutno vodilnim Valižanom Geraintom Thomasom.

“Danes bo zmagal, Almeida bo osem sekund za njim, Thomas pa bo tretji s 34 zaostanka. Šlo bo na tesno, ampak bomo zmagali,” jasno napoveduje Aljoša, navijač srednjih let iz Nove Gorice. Skupaj z ženo, njenimi prijateljicami ter njihovimi partnerji je tvoril eno od najbolj opaznih navijaških skupin, pri kateri ne manjka domače hrane in alkohola. “Že predlani smo bili na Giru, ko so kolesarji tekmovali skozi Goriška brda. Bili smo tudi na cilju etape dirke po Slovenije na Sveti Gori, ko je zmagal Pogačar,” dodaja sogovornik. Na vrh so prišli z gondolo, da bodo cilj odločilne etape v boju za rožnato majico pogledali v živo, pa so se odločili že kmalu po jesenski predstavitvi trase.

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Več ljudi je, bolje je

S kabinsko žičnico, ki v zimskem času predstavlja edino pot do tukajšnjega smučišča, sta se na vrh pripeljala tudi Jaka Resnik in Zoja Preprotnik. Kot kolesarska navdušenca, predvsem pa navijača Primoža Rogliča, sta enostavno ’morala’ na ogled zahtevne vožnje na čas.

“Lani sva bila prvič na dirki po Sloveniji, zdaj sva prvič tudi na dirki po Italiji. Super je, da je toliko navijačev tudi na tej strani meje. Čim več, tem bolje,” pravi Zoja, tudi Jaka pa je prepričan, da bo Roglič uspešno nadomestil razliko do Thomasa. Koliko? “Ni pomembno, samo da bo dovolj za končno zmago,” dodaja Jaka. Tik čez mejo na severozahodu Slovenije sta prišla iz Nove Štifte pri Gornjem gradu v Zgornjesavinski dolini.

Foto: Uroš Skaza

Če trpi Primož, dajmo še mi

Z gondolo se je na vrh lahko povzpelo zgolj 3000 srečnežev, ki so bili pred dobrim tednom dni dovolj hitri ob nakupu vstopnic prek spleta. Čeprav je bil med njimi tudi Alen Podgornik, pa se je za razliko od svoje žene in sosedov iz Sv. Miklavža na Dravskem polju na pot odpravil peš. Vidno dobro športno pripravljen jo je premagal v manj kot uri in pol, čeprav naj bi zahtevala približno tri ure hoje.

“Romarska pot je naporna, kolikor si jo vzameš. Odločil sem se priti peš, saj če bo trpel Primož, dajmo še mi malo. Med hojo sem srečal malo ljudi, le okrog deset. Upamo na zmago, zato smo prišli. Da navijamo in Primožu vlijemo še nekaj dodatnih moči.”

Foto: Uroš Skaza

Le eden je Primož

Iz Škofje Loke je prišla družina Korenjak. Minulo noč so preživeli v Kranjski Gori, kjer so zaman čakali na Rogliča, so pa zato pred hotelom ujeli Američana Seppa Kuss. Žan, zagrizeni kolesar, je prepričan, da rožnata majica v rokah Slovenca ni vprašljiva: “Pričakujemo, da Roglič vzame Thomasu minuto in pol, Almeida pa bo danes drugi z minuto za Primožem. Noro vzdušje, druga Planica. Za nas je Roglič bil in vedno bo številka ena.”

Foto: Uroš Skaza

Če je pozabil na La Planche des Belles Filles, bo zmagal

V poplavi slovenskih trobojnic je navijače drugih narodnosti kar težko opaziti. Nekaj je jasno domačih italijanskih zastav, videli smo tudi avstrijske in nemške kolesarske zanesenjake. Zaman smo iskali navijače z Walesa, smo pa zato srečali Portugalca Joaa, ki bo pesti stiskal za svojega rojaka in soimenjaka Joaa Almeido.

“Kot sem razlagal prijateljem, je po mojem mnenju Joao od vodilne trojice najboljši v samostojni vožnji na klancih. Zato imam več upanja, saj se mi zdi, da Roglič in Thomas bolje delujeta z ekipo, ki pa je danes ne bosta imela ob sebi. Minuta zaostanka ni velika. Thomas bi lahko odpeljal dovolj dobro za skupno zmago, toda največja grožnja mu bo Primož, ki bi lahko bil močnejši,” pravi Lizbončan, ki sicer živi v Luksemburgu. Ker njegova punca prihaja iz Vidma, je izkoristil priložnost in prišel na Višarje.

Foto: Uroš Skaza

Za rezultat Rogliča vidi dve možnosti. “Velik plus zanj je, da bo imel veliko podporo navijačev, česar Almeida in Thomas ne bosta deležna. Po drugi strani pa bi lahko preveč razmišljal o gorskem kronometru predzadnji dan Toura 2020, ko je izgubil rumeno majico. Če je na to pozabil, bi lahko slavil skupno zmago,” je še dodal mladenič z Iberskega polotoka, ki bo rojaka spodbujal nekaj sto metrov pred ciljno črto.

Fotoutrinki z Višarij:

Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza