Organizatorji Vuelte po dominaciji Jumbo-Visme napovedujejo spremembe

Kolesarstvo 15. Dec 202320:15 0 komentarjev
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Trasa dirke po Španiji prihodnje leto bo težja od tiste iz leta 2023, saj direktor dirke Javier Guillen namiguje, da ne bo prehodnih etap, da bo veliko vzponov v glavnih španskih gorovjih, nato pa bo sledil razplet v Asturiji in tradicionalni cilj v Madridu.

Trasa dirke po Španiji za leto 2024 bo predstavljena v Madridu v ponedeljek, 19. decembra. Dirka bo potekala med 17. avgustom, in 8. septembrom, s startom v Lizboni na Portugalskem.

Že sedaj pa se pojavljajo ugibanja, kje bi se lahko v prihodnjih letih začela španska pentlja. Leta 2026 bi se lahko zadnja tritedenska dirka sezone začela na Majorki, bolj oddaljena možnost pa so po Guillenovih besedah Kanarski otoki z gorskim ciljem na gori Teide, kamor se veliko kolesarjev odpravi na višinske treninge.

“To bo zahtevna Vuelta. Zadovoljni smo z dirko, ki smo jo imeli leta 2023, vendar nas to sili, da še naprej razvijamo nove ideje, da bo dirka vsaj tako težka. Ne bo nobenega predaha. Čaka nas nekaj presenečenj, najbolj pa bi izpostavil to, da se bo treba boriti na vseh etapah” je za špansko Marco povedal Guillen, ki je razkril nekaj podrobnosti o trasi.

Američan Sepp Kuss je leta 2023 postal skupni zmagovalec, na dirki je prevladovala ekipa Jumbo-Visma, v kateri so težko določili, kdo je vodja in kdo bo končal na najvišji stopnički zmagovalnega odra. Jonas Vingegaard je na koncu zasedel drugo mesto, tretji pa je bil Primož Roglič.

Vingegaard Kuss Roglič
Foto: organizator/Cxcling Creative Agency

Lizbona je start gostila že leta 1997, vendar bo leta 2024 drugi start Vuelte zunaj Španije v treh letih, potem ko se je leta 2022 začela v Utrechtu na Nizozemskem. Guillen upa na več donosnih mednarodnih startov, čeprav si UCI prizadeva skrajšati dolžino prenosov in zmanjšati okoljski odtis športa.

Uvodna etapa se bo začela v portugalski prestolnici in končala v Oeirasu, drugi dve etapi pa bosta vodili na sever do kraja Ourem in nato do Castela Branca.

Zelo verjetno bodo kolesarji obiskali tudi Galicijo, kjer bo morda potekala tudi vožnja na čas. Ključne gorske etape bi lahko vključevale cilj na Picon Blanco v regiji Burgos na severu Španije, Marca pa namiguje, da bosta vzpona Lagos de Covadonga in Cuitu Negru vključena v ključne pozne etape na območju Asturije. Vuelta 2024 naj bi v 21 dneh dirke obiskala tudi regije Extremadura, Andaluzija in La Rioja.

Kuss se bo predvidoma vrnil, da bi branil naslov, poleg njega pa bodo na dirki nastopili še domači španski favoriti Enric Mas (Moviatar, Mikel Landa (Soudal-QuickStep), Juan Ayuso (UAE Team Emirates) in Carlos Rodiguez (Ineos Grenadiers).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!