SPINS: Olimpija lahko ostane brez vseh nogometašev

Nogomet 15. Dec 202314:47 2 komentarja
Foto: Aleš Fevžer

Dan po naših razkritjih spornih potez vodstva Olimpije, ki nogometašem zmajev ne bo izplačala zasluženih premij za uvrstitev v skupinski del konferenčne lige, se je na zadevo odzval tudi Sindikat profesionalnih nogometašev Slovenije (SPINS). Predsednik Dejan Stefanović vodstvo aktualnih državnih prvakov opozarja, da naj izpolnijo dane obljube, sicer se lahko zgodi, da bodo vsi nogometaši Olimpije s klubom prekinili pogodbo.

Nogometaši Olimpije so z borbeno predstavo v Bratislavi včeraj zvečer klubu priigrali zgodovinsko prvo gostujočo zmago zmajev v skupinskem delu evropskih tekmovanj.

A nad večerom, ki bi moral biti tudi zaradi številčnega gostovanja navijačev Olimpije pravzaprav nogometni praznik Ljubljančanov, je visela črna senca praznih obljub vodstva kluba iz prestolnice, ki je izigralo nogometaše zmajev in jim samovoljno odvzelo obljubljene nagrade za številne uspehe v letu 2023, ki je v zmajevem gnezdu mirno lahko označeno kot zgodovinsko.

Foto: Profimedia

Vodstvo Olimpije je sindikatu prepovedalo sestanke z nogometaši

Dogajanje v Olimpiji je bilo tako kot izredna tema dodano tudi na dnevni red današnje novinarske konference Sindikata športnikov Slovenije (SŠS) in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije (SPINS). Predsednik Spinsa Dejan Stefanović je na njej predstavil nekaj dejstev, ki celotno situacijo v NK Olimpija Ljubljana še dodatno problematizirajo.

“Zadnji pravilnik NK Olimpija o nagrajevanju je bil sprejet enostransko, brez privolitve igralcev. V standardni pogodbi za nogometaše, ki je fiksna in je ni mogoče spreminjati, jasno piše, da katerikoli novi pravilnik potrebuje soglasje vsakega igralca. V tem pravilniku je določenih cel kup pravil, ki grobo posegajo v osebno življenje športnikov in niso zapisana v standardni pogodbi, za kršitelje pa nalaga kazni, ki so absolutno pretirane. Govori tudi o novih premijah, ki so enostavno povozile stari dogovor,” poudarja prvi mož Spinsa.

In razkriva.

“Tega nismo želeli obešati na veliki zvon, že eno leto se z igralci Olimpije sestajamo na skrivaj. Klub nam ne dovoli sestajanja z našimi člani, kar je celo kaznivo dejanje. Dobili smo dopis odvetniške pisarne, kjer klub celo priznava to prepoved. Če bi to poslali na tožilstvo, bi bil direktor kluba ovaden in po vsej verjetnosti celo obsojen. Zadnji sestanek z igralci Olimpije je bil prejšnji teden, enega je celo dovolil trener in je bil iz tega razloga ‘šikaniran’. Pred tem smo imeli celo sestanek v prostorih, ki so namenjeni urejanju zelenice. Toliko, da dobite občutek, kako te stvari delujejo v nemško organiziranih klubih oziroma Bundesligaših, kakor so se poimenovali.”

Dejan Stefanović, predsednik sindikata SPINS

Težave tudi v Rogaški

V nogometnem prvoligašu iz Rogaške se že celotno jesen ubadajo s precejšnjimi težavami, ena izmed njih pa je očitno tudi “šikaniranje” nogometašev, kot poudarja Dejan Stefanović.

“Igralci hrvaške nacionalnosti so v Rogaški ostali brez klubskega stanovanja in prehrane, ki je določena v zakonu o delovnih razmerjih. Obveščeni smo bili, da so igralci odstranjeni iz rednega procesa treningov. Ko smo prišli na obisk, so enega izmed teh igralcev vrnili na trening, nato je bilo že naslednji dan vse isto.”

Rogaška
Foto: Aleš Fevžer

Stefanović: V skrajnem primeru bomo prekinili pogodbe

Naše včerajšnje razkritje je v nogometni javnosti dvignilo veliko prahu in sprožilo številne odzive. Da so zadeve zaskrbljujoče, priznava tudi predsednik Sindikata profesionalnih nogometašev Slovenije.

“Včeraj ste lahko v medijih prebrali določene informacije. Lahko vam povem, da so igralci poslali pismo zoper direktorja kluba in ga poslali predsednika, ampak z njegove strani žal ni bilo posluha. Res je, kar se govori. Obljube, ki so bile dane igralcem, so bile preklicane in označene kot izmišljotine. Mi lahko trenutno za vsakega igralca upravičeno sprožimo prekinitev pogodbe. Obveznosti so neizpolnjene še iz lanske sezone, premije niso izplačane, tudi ustni dogovori imajo vsaj petnajst prič in lahko bi se zgodilo, da bi Olimpija ostala brez vseh igralcev,” naše informacije potrjuje Stefanović.

Iz zaključi.

“Apeliram na vodstvo Olimpije, da izpolni, kar je bilo dogovorjeno, sicer bomo posegli po pravnih sredstvih in v skrajnem primeru tudi prekinili pogodbe. ”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje