Kakšen priokus bo imelo zgodovinsko leto ljubljanske Olimpije?

Nogomet 15. Dec 202319:00 > 19:05 2 komentarja
Leto 2023 je bilo leto ljubljanske Olimpije. Foto: Aleš Fevžer

Komentar o zaključku leta 2023, ki je v tabor ljubljanske Olimpije prineslo veliko sreče, zadovoljstva in zgodovinskih mejnikov, hkrati pa ob prelomu leta nad klubom znova visi megla negotove prihodnosti.

Zmage, veselje, sreča, fantastični navijaški prizori, radost, nepozabni trenutki, dominacija, presežki.

Vse to so besede, ki jih lahko mirno uporabimo ob povzetku leta 2023, ki je bilo za NK Olimpija Ljubljana enostavno nepozabno. Dvojna krona s podpisom Alberta Riere, s katero je zasedba zmajev konkurenci odčitala čisto pravo nogometno lekcijo, nato pa še zgodovinska prva uvrstitev v skupinski del evropskih tekmovanj, ki je, vsaj začasno, znova prebudila nogometno Ljubljano. Olimpija je v vseh segmentih rasla v klub, ki ima nastavke za dominacijo v slovenskem nogometnem prostoru.

Albert Riera
Albert Riera je slovenskemu nogometu dal novo dimenzijo. Foto: Aleš Fevžer

V letu 2023 je Olimpija odigrala kar 54 tekem. Bilanca? Kar 29 zmag, 7 remijev in 18 porazov. Pet od teh je bilo evropskih. Dvakrat je padla latvijska Valmiera, po enkrat pa bolgarski Ludogorec, ferski Klaksvik in Slovan iz Bratislave.

V zmajevem gnezdu so v tem letu zrasli igralci, ki so sedanjost in prihodnost slovenskega nogometa. Matevž Vidovšek, Marcel Ratnik, Svit Sešlar in Timi Max Elšnik so postali imena, ki se nenehno vrtijo v našem nogometnem prostoru in so vsi po vrsti naredili velik korak naprej v svoji karieri. Olimpija je hkrati zadela tudi z nekaterimi tujci, ki ekipi nedvomno dodajajo vrednost. V prvi vrsti sta tu Agustin Doffo in Rui Pedro, nase je večkrat opozoril tudi David Sualehe, poseben nogometni ‘material’ in potencial je tudi Nemanja Motika.

Olimpija je imela ob zgodovinskih uspehih slovensko “hrbtenico”. Foto: Jure Banfi

Z uspehi na zelenicah so v klub prišli tudi zajetni finančni prilivi. Štiri milijone evrov je klub zaslužil zgolj z naslova nagrad Uefe, še dva milijona sta blagajno obogatila na račun prodaje Svita Sešlarja. Finančno stanje Olimpije bi tako moralo biti boljše kot kadarkoli, v zmajevem gnezdu pa bi posledično morala vladati idila pred prazničnim časom, dopusti in mirnim pogledom v leto 2024.

“Najbolj pomembno je, da so igralci zadovoljni,” je avgusta 2023 na novinarski konferenci, na kateri je napovedal, da bo imela prvenstvena tekma med Olimpijo in Celjem dobrodelno noto, zatrdil direktor kluba Igor Barišić. A beseda pri direktorju zmajev očitno šteje bolj malo, kar dokazujejo tudi dogodki zadnjih dni.

Direktor Olimpije Igor Barišić se zapleta v vse večji klopčič neposrečenih potez in snetih besed. Foto: Aleš Fevžer

Vpogleda v finančno bilanco Olimpije nimamo. Zato ne vemo, kaj je razlog za to, da klub na igralcih varčuje sleherni evro v klubski blagajni. Če kdo, so si namreč ravno igralci v letošnjem letu pošteno zaslužili svoje plačilo. In prav je, da ga tudi dobijo.

Perspektiva prihodnosti Olimpije tako ostaja nejasna. Pozitivne signale najdemo v številčnih navijaških gostovanjih, kakršno je bilo četrtkovo v Bratislavi in v trenerskem potencialu Zorana Zeljkovića. Človek, ki nogomet živi in diha 24 ur na dan, je že nekajkrat dokazal, da ima predispozicije za izgradnjo lepe trenerske kariere, izziv, ki je pred njim, pa bo dokazal tudi to, kako dobro se znajde izven nogometnih zelenic.

FOTO: Aleš Fevžer.

Zeljković je na igrišče prinesel stabilnost, organiziranost, resnost. Vse to pa so lastnosti, ki Olimpiji še vedno manjkajo v klubskih pisarnah oziroma v vodstvu kluba. Navijači zmajev si tako verjetno samo želijo, da nov val pretresov, ki bo v naslednjih dneh zajel ljubljansko Olimpijo, ne bo kot cunami odplaknil vsega dobrega, kar je ljubljanskemu prvoligašu uspelo v letu 2023.

Kmalu bomo dobili odgovor na to, ali je bilo iztekajoče se leto temelj, na katerem bo Olimpija zgradila uspešno prihodnost, ali pa bo ostalo le še lep spomin navijačev zmajev.

Komentar avtorja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje