Ozadje fotografije Tadeja Pogačarja, ki jemlje dih (FOTO)

Kolesarstvo 20. Maj 202416:44 1 komentar
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Fotoaparati so Tadeja Pogačarja na nedeljski 15. etapi dirke po Italiji v objektiv ujeli v prav posebnem trenutku – ravno ko sta prek njega skočila smučarja. Ne, ni bila fotomontaža.

Slovenski kolesarski zvezdnik Tadej Pogačar je na 15. etapi italijanskega Gira napadel 14 kilometrov pred ciljem in slavil novo etapno zmago. S tem je še povečal prednost v skupnem seštevku dirke po Italiji, ta zdaj znaša več kot šest minut.

Na zadnjem vzponu na Mottolino je prehitel še zadnjega ubežnika Naira Quintatno in se sam odpeljal proti cilju.

Prav zaradi tega, pa tudi zasnežene pokrajine in lepega vremena povsem na vrhu se je šov bliskavic lahko začel. Upamo pa si trditi, da je najlepša fotografija uspela Leonu van Bonu. Ta je Pogačarja v objektiv ujel v trenutku, ko sta prek njega skočila smučarja. Je bil trenutek načrtovan? Vsekakor. To je bil skrbno pripravljen smučarsko-kolesarski šov. Sprva so se resda pojavili dvomi o pristnosti fotografije, češ da naj bi bil to “fotošop”, kar pa je naposled ovrgel videoposnetek dogodka z vrha 15. etape.

Podobni podvigi sicer pogosto spremljajo Tour in Giro. ”Junaki” tokratnega kaskaderskega vložka pa so izkoristili velike količine snega, pripravili odskočišče in dovolj velik prostor za pristanek na drugi strani ceste. Znano je tudi, da sta se pod vragolije v zraku podpisala brat in sestra, in sicer obetavna italijanska smučarja prostega sloga oziroma akrobata Miro Tabanelli in Flora Tabanelli.

19-letni Tabanelli se sicer lahko pohvali tudi s stopničkami svetovnega pokala v prostem slogu v disciplini skoki (big air), obenem pa je bil leta 2021 bronast na mladinskem svetovnem prvenstvu. Tri leta mlajša Flora pa je mladinska olimpijska prvakinja v kar dveh disciplinah (Big Air in Slopestyle), obenem pa uspešno nastopa tudi v svetovnem pokalu.

In kaj je o fotografiji povedal Pogi?  “Nisem zaznal, da kdo skače. Videl pa sem fotografijo. Je izjemna. Bil je zelo ‘kul moment’. Slišal sem, da so vadili pred tem, a jih nisem videl. Bilo je toliko ljudi, niti prijateljev nisem mogel opaziti. Ne pričakuješ, da bo kdo skočil čez tvojo glavo,” je dan potem povedal kapetan UAE.

Danes je na Giru prost dan, dirka po Italiji se nadaljuje jutri s 16. etapo. Vse kaže, da lahko Pogačarju skupno zmago prepreči le kakšna nezgoda.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje