Tako dober, da počena guma ni skazila pravljičnega začetka

Kolesarstvo 14. Feb 202311:35 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Clásica Jaén Paraíso Interior

Na zanj uvodni dirki sezone je Tadej Pogačar včeraj potrdil, da bo tudi v letu 2023 znova tisti, ki ga bodo morali ostali kolesarji premagati v boju za najvišja mesta. Na klasiki Jaen Paraiso je v značilnem slogu napadel že daleč od cilja, 'preživel' tudi počeno zračnico in še četrto sezono zapored začel z zmago. Časa za slavje pa ni veliko, saj ga že jutri čaka nov izziv - petdnevna dirka po Andaluziji.

Ko je Tadej Pogačar dobrih 42 kilometrov pred ciljem klasike Jaen Paraiso napadel iz razredčene glavnine, je bilo jasno, da znova misli resno. Že večkrat je pokazal, da ima enostavno premočno pospeševanje za tekmece in tako je bilo tudi včeraj.

Čeprav je približno osem kilometrov do cilja doživel gumi defekt, pa drame ni bilo. Pogačar je mirno počakal na ekipno vozilo in se z rezervnim kolesom odpeljal proti zanesljivi zmagi.

“Vedno, ko ti poči guma, je malce strašljivo. A sem imel srečo, da je bila prednost pred zasledovalci dovolj velika, pa tudi avto je bil takoj za mano. Tako da ni bilo preveč stresno.”

Italijanska klasika povsem drugačna

V cilju je bil 48 sekund pred Britancem Benom Turnerjem (Ineos), ki je za drugo mesto premagal še enega kolesarja UAE Emirates Tima Wellensa. Ekipni uspeh je dopolnil Marc Hirschi, ki je dobil sprint za četrto mesto.

Tadej Pogačar
Foto: Clásica Jaén Paraíso Interior

“Zaenkrat zelo dobro. Ne bi mogel biti bolj vesel takšnega začetka sezone. Res sem srečen, ekipa je odlično delovala, pravljično je končati z dvojnimi stopničkami,” se je smejalo Pogačarju.

Njegov samostojen pobeg je spomnil na lansko Strade-Bianchi, ko je prav tako napadel daleč od cilja in se na dirki s prav tako številnimi odseki peska odpeljal konkurenci: “Ne morem ju primerjati. Sta si podobni, saj so povsod peščeni odseki, a je ta pesek v Italiji povsem drugačen kot tukaj. Tudi klanci so drugačni, vstopi na pesek … Povsem nova izkušnja.”

Brez obračuna z Bernalom, bo pa tam Mohorič

Za Pogačarja je ponedeljkovo dirkanje pomenilo le ogrevanje za nadaljevanje tedna na jugu Španije, od jutri do nedelje bo namreč tekmoval na dirki po Andaluziji. Čaka ga pet hribovitih etap, od katerih bo najtežja prav prva, sredina.

Profili etap dirke po Andaluziji:

andalucia 2023 1 stage andalucia 2023 1 stage
1. etapa Dirke po Andaluziji. Foto: organizator
2. etapa Dirke po Andaluziji. Foto: organizator
3. etapa Dirke po Andaluziji. Foto: organizator
4. etapa Dirke po Andaluziji. Foto: organizator
5. etapa Dirke po Andaluziji. Foto: organizator

“Veliko dobrih tekmovalcev prihaja na Ruto del Sol. Kar sem videl, trase izgledajo krasno, a so tudi zelo zahtevne. Tako da je pred nami pet dni težkega dirkanja,” je še pripomnil Pogačar. Med konkurenco pa v najjužnejši pokrajini na Iberskem polotoku ne bo Kolumbijca Egana Bernala, ki je bil sprva prijavljen za nastopanje. A član Ineosa po nastopanju na dirki po San Juanu prejšnji mesec še ni okreval po težavah s kolenom.

Zmagovalec dirke po Franciji iz leta 2019 ima naslednjo dirko načrtovano od 5. do 12. marca na preizkušnji Pariz-Nica. Tam bi se lahko srečal s Pogačarjem (po poročanju L’Equipa bo tekmoval na dirki proti soncu in ne na tisti od Tirenskega do Jadranskega morja) in lanskim prvakom Toura Jonasom Vingegaardom. 

Tadej Pogačar
Foto: Clásica Jaén Paraíso Interior (Luis Angel Gomez/SprintCyclingAgency)

Ob Pogačarju bosta na ‘sončni dirki’ po Andaluziji tekmovala še dva Slovenca. Domen Novak, moštveni kolega pri UAE, ki je včerajšnjo dirko spustil zaradi vročine, je sicer vprašljiv. Tudi tokrat bo športni direktor emiratov Andrej Hauptman.

Zagotovo pa bo tam Matej Mohorič, ki bo lovil etapne zmage, v skupnem seštevku pa bo pri Bahrain Victoriousu pomagal kapetanoma Mikelu Landi in Santiagu Buitragu. Iz moštvenega avtomobila bo rdeče-črne vodil še en Slovenec Gorazd Štangelj. 

Od glavnih favoritov bosta zraven še Enric Mas (Movistar) in Tao Geoghegan Hart (Ineos).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!