Pogačar še bolj samozavesten kot pred letom dni

Kolesarstvo 30. Jun 202217:10 0 komentarjev
Tadej Pogačar je prvi favorit za rumeno majico. Foto: Guliverimage

Pred jutrišnjim začetkom največje dirke na svetu, Tour de Franca, so pred novinarske mikrofone sedli še kolesarji ekipe UAE Team Emirates na čelu s prvim zvezdnikom Tadejem Pogačarjem. Branilec rumene majice ne skriva navdušenja in optimizma.

Tadej Pogačar bo nastopil na svoji tretji Dirki po Franciji, lovil pa bo prav tretjo rumeno majico. “Sem navdušen, da se Tour spet začenja. Kot vsako drugo na dirki želim nastopiti čim bolje. To je največja dirka na kolesarskem koledarju. Sem vesel, da sem na startu in da se lahko spet borim za rumeno majico,” je pred startom povedal Pogačar.

Kot glavno pripravo na Tour je 23-letnik znova izbral Dirko po Sloveniji, ki jo je brez težav dobil. Njegov največji tekmec je bil ekipni kolega Rafal Majka, s katerim sta pokazala, da je kemija znotraj ekipe prava. “Priprave so šle po načrtih. Po Dirki po Sloveniji smo trenirali na višini. Forma je dobra, ne preveč drugačna kot lani. Sem pa še bolj samozavesten kot sem bil eno leto nazaj. Vsako leto sem sicer malo izmučen, a na dirki bomo šele videli, kako velik faktor to je.”

Foto: Guliverimage

Pogačar bo na Touru znova veljal za prvega favorita, kar predstavlja svoj pritisk. Znova bo pod drobnogledom tekmecev in ostalih ekip. Kako se 23-letnik sooča s tem? “Mi delamo svoje stvari. Imamo močno ekipo s kolesarji, ki jim lahko zaupam. Pripravljeni smo na vse napade, smo motivirani, skozi tri tedne moramo držati skupaj in vse bo v redu,” je diplomatsko odgovoril prvi kolesar lestvice Mednarodne kolesarske zveze.

Če ne kakšen drug faktor, pa jo lahko kolesarjem na Touru zagode covid-19. V ekipi UAE Team Emirates že imajo nekaj nevšečnosti. Pred startom je pozitiven test oddal Matteo Trentin, ki ga bo v Kobenhavnu nadomestil Švicar Marc Hirschi. Pogačarjev ekipni tovariš Mikkel Bjerg je o okužbi povedal: “Trentin je prišel dan prej in na srečo ni bil v stiku z ostalimi kolesarji. Zdaj prihaja Hirschi in smo samozavestni, da lahko ekipi ogromno pripomore.”

Majka: S Tadejem več kot z lastno ženo

Veliko smeha je poželo vprašanje Rafalu Majki, če spi v sobi skupaj s Tadejem. Poljak se je v smehu odzval: “Ne vem, kako spi Tadej, vem pa, da spi sam. Je pa res, da sem z njim več kot s svojo lastno ženo.”

Foto: Uroš Skaza

O čem je Pogačar še govoril?

O počutju pred dirko:

“Seveda že komaj čakamo na start, zdaj ne moremo več čakati. Mislim, da bo jutri dober dan, kakorkoli se odvije.”

O prvi etapi: kronometru v Kobenhavnu:

“Vreme bo precej dobro na začetku, na koncu dneva pa je možen dež. Odločili smo se, da grem kot tretji iz naše ekipe. Zame je to najboljši čas, ko lahko startam, dežja takrat še ni za pričakovati. Mislim, da ne morem zmagati, zagotovo pa bom dal svoj maksimum. Trasa ni dolga, je pa zahrbtna. Vsak kronometer je zame druga zgodba. To bo spet nova izkušnja.”

O tem, kaj se lahko zgodi, da dirko izgubi:

“Skozi leta sem dobil veliko izkušenj in samozavesti. Treningi so šli dobro, še vedno pa nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo na dirki. Lahko imaš samo en slab dan in gre vse v pozabo. Šli bomo iz dneva v dan, upajmo, da bodo naše noge zdržale.”

Čim prej po rumeno ali bolje, da pride čim kasneje:

“Vedno hočem biti v rumenem. Če je možnost, čim prej. Vsak jo hoče pograbiti. Vemo pa, kaj rumena majica prinese: določeno dolžnost in odgovornost. To je le del vsega skupaj, a rumeni majici nikoli ne rečeš ne.”

O prvem tednu:

“Prvi teden je težek, veliko ravnine z možnostjo vetra, so tudi kocke. Z ekipo smo močni, zato nam ni treba biti agresivni in obrambno naravnani. Boriti pa se moramo za pozicije in na to smo pripravljeni. Ne sme nas skrbeti.”

O covidu-19:

“Smo zaskrbljeni, saj širi med kolesarji. Zdaj ko smo tu se moramo držati mehurčkov. Upajmo, da preživimo brez novih pozitivnih testov.”

O šibkih točkah:

“Vsi imamo slabe trenutke, se zgodijo, vsak dan ni popoln. Upajmo, da jih na Touru ne bo veliko in da bomo preživeli. Zagotovo pa bodo v treh tednih tudi težki trenutki, kar je za Grand Toure nekaj čisto normalnega.”

O vetru na etapi leta 2020:

“Veter se zgodi. Leta 2020 sem izgubil precej zaradi vetra. Tudi če si najmočnejši, te veter lahko stane veliko. To ni znanstvena fantastika. Mi se le želimo boriti, upajmo, da se ne bo zgodilo kot se je takrat ko smo zamudili “napad” in bili slabo postavljeni.”

O glavnih rivalih:

“Imen tekmecev ne bom posebej izpostavljal. Močnih kolesarjev je ogromno. Vsi so stoodstotno pripravljeni na Tour. Imamo eno močnejših ekip, zato na tekmece ne smemo gledati.”

O Vingegaardu:

“Jonas Vingegaard je eden najboljših hribolazcev na svetu. Lani je dokazal, da se lahko bori na največjih dirkah. Je kompleten kolesar.”

O Danski:

“Včeraj smo se imeli super. Atmosfera na sprejemu je bila fantastična. Sem vesel, da se Tour začenja v Kobenhavnu.”

Priložnost pridružiti se kolesarjem s tremi zmagami na Touru:

“Ne mislim na zgodovino kot tako. Dogaja se nam ogromno stvari, jaz hočem le uživati v trenutku, na kolesu, potovati po svetu… Kaj pa to prinese, pa bomo videli.”

Zakaj takšna sproščenost, kje je skrivnost:

“Mislim, da ni skrivnosti. Okoli sebe imam fantastične ljudi, prijatelje, družino. Sem v dobrem okolju, v katerem si ne ustvarjam prevelikega pritiska, tako nase kot na ekipo. Si zaupamo in to nas dela sproščene, tudi pred največjo dirko na svetu.”

O padcu Primoža Rogliča in nesreči rivalov:

“Nikomur ne želiš padcev in nesreče. Upam, da se bo letos vsem izšlo in da bomo imeli dobro borbo v gorah. Želim, da smo vsi varni in v najboljšem stanju.”

Bi bila zmaga v tem primeru boljša, pomembnejša?

“Ne vem, vsako leto je zgodba drugačna. Vsakič, ko zmagaš, si vesel in ponosen, ne glede na konkurenco. Če so pa vsi na vrhuncu, da je dirka težka do zadnjega, je zmaga še toliko več vredna. A o tem ne razmišljam preveč.”

Letošnjo Dirko po Franciji bomo podrobno spremljali tudi na naši spletni strani. Poleg vseh tematskih člankov, ki jih lahko dnevno pričakujete do petkovega starta, in spremljanja vseh etap v živo, za tiste, ki jim kolesarstvo ni najbolj poznano, pripravljamo rubriko ABC Toura. V njem bomo odgovarjali na najbolj preprosta vprašanja o dirki leta.

Vsak dan po etapi pa bomo s pomočjo kolesarskega strokovnjaka pripravili še pregled dneva in napoved naslednjega v rubriki Čez balanco. V njej bodo izmenično sodelovali Miha Koncilija, Valter Bonča, Marko Kump, Uroš Murn, Gorazd Penko in Janez Brajkovič.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!