Pogačarjev šef opozarja, da bo teden še dolg

Kolesarstvo 15. Jun 202219:59 > 20:48
Slavje Rafala Majke v Postojni. Foto: Sportida

Po slavju Rafala Majke na uvodni etapi 28. Dirke po Sloveniji so najbolj zadovoljni pri ekipi UAE Emirates. Poleg Poljaka so imeli v več kot 60 kilometrov dolgem begu še Tadeja Pogačarja in dvojec je v zaključku zlomil odpor Domna Novaka (Bahrain), ki pa je bil s prikazanim zadovoljen.

Obetala se je mirna uvodna etapa, na kateri bi morali za postojnsko slavje obračunati sprinterji, a so se želje in cilji vseh ostalih razblinili že na prvem kategoriziranem klancu letošnje dirke. V ’svojih’ koncih je prvi napad ob kolesarjenju na Zadlog sprožil Jan Tratnik, a je bilo Idrijčanu zagotovo kmalu žal.

V finišu odločila moč ekipe

Tadej Pogačar je namreč silovito odgovoril in se skupaj s pomočjo moštvenega kolega Rafala Majke odpeljal proti cilju. Izjemnemu tempu dveh emiratov je lahko sledil le Domen Novak (Bahrain Victorious). Ko je dobrih 20 kilometrov do cilja v lovu na čelo dirke obupal še sicer odličen spustaš in ’lovec’ Matej Mohorič, je bilo jasno, da je prvemu kolesarju sveta uspelo ’razbiti’ celotno dirko že prvi dan.

Takšnega razpleta glede na traso ni pričakoval nihče, a še enkrat se je izkazalo nepisano pravilo, da dirko zanimivo naredijo kolesarji in ne profil etape. Z odločnim napadom je Pogačar, ki je etapno zmago in zeleno majico v čistem zaključku sicer ’posodil’ ekipnemu kolegu Rafalu Majki, konkurenci poslal jasno sporočilo, kaj ga zanima na letošnji dirki. Zmaga, in to prepričljiva.

Foto: Aleš Fevžer

Po spremembi taktike je šlo vse po načrtih

Navdušena množica v cilju v Postojni, ki je cilj slovenske pentlje gostila prvič, je bila zaradi premoči prvega kolesarja sveta prikrajšana za dramatičen zaključek, v katerem je UAE izkoristil številčno prednost.

“Bahrain nas je presenetil. Mi bi šli tak tempo, da bi bilo udoben tudi za Pascala Ackermana (glavnega sprinterja ekipe, op. p.), lahko bi se tudi on boril za zmago, če bi se etapa drugače odvila. Po tistem narekovanju tempa Bahraina smo spremenili taktiko in danes se nam je vse izšlo po načrtih. Najbolj pomembno je, da zmaga naš kolesar. Tako Tadej kot Majka sta taka profesionalca, da vesta, kaj je potrebno narediti v zaključku. Iz avtov sta dobila le točne informacije o progi in pa kakšna so krožišča v zaključku. Zadnjih 50 km je bilo kar dolgih. Predvsem zato, ker se do zadnjih 10 kilometrov ni vedelo, ali bo zasledovalna skupina uspela zmanjšati prednost. Vse se je izšlo po načrtih. A sledijo še dolgi štirje dnevi,” je dejal športni direktor zmagovalne ekipe danes, Andrej Hauptman.

Foto: SK

Tudi Bahrain pokazal kakovost

Bolj redkobeseden pa je bil Jan Tratnik. Z napadom na Zadloško goro nad Idrijo je na noge spravil svoje navijače, ki se jim je zahvalil za glasno podporo. A ob pospeševanju ni imel dovolj moči v nogah, na koncu je kot četrti najboljši Slovenec zasedel 13. mesto. “Bilo je kar zabavno, pa čeprav na težki etapi. Zagotovo bi si želeli etapne zmage, vendar imamo Domna (Novaka, op. p.) na varnem v generalni razvrstitvi in lahko optimistično nadaljujemo.”

Pred Idrijcem sta poleg obeh med prvo trojico od Slovencev končala še Luka Mezgec (peti) in moštveni kolega Matej Mohorič (sedmi). Vsem ekipam se je po prihodu do avtobusa zelo mudilo na pot, saj je (bila) pred njimi še selitev do Ptuja, kjer bo jutri ob 10.40 start druge etape. Načeloma ravninska se bo zaključila v Rogaški Slatini okrog 15. ure.

“Težko je dirkati proti dvema, enkrat napade eden, drugič drugi. Sem poskušal in sem zadovoljen. Tadej in Rafal sta narekovala tempo, mislim da bi jima lahko na klanec sledil brez problema. Ne vem sicer kako močan je Tadej, ampak Majko bi pa lahko sledil. Proti koncu je skočil Tadej, nato sem skušal slediti še Majki, vendar nisem zmogel več,” pa je povedal danes drugouvrščeni Domen Novak.

Domen Novak se je pogumno boril. Foto: Aleš Fevžer

Skupni vrstni red po 1. etapi:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 4:02:00

2. Domen Novak (Bahrain Victorious) +0:06

3. Tadej Pogačar (UAE Emirates) +0:08

4. Vincenzo Albanese (Eolo-Kometa) +0:58

5. Luka Mezgec (Team BikeExchange) +0:58

6. Nicola Conci (Alpecin-Fenix) +0:58

7. Matej Mohorič (Bahrain Victorious) +0:58

8. Fernando Barcelo (Caja Rural Seguros) +0:58

9. Davide Gabburo (Bardiani-CSF) +0:58

10. Fabio Felline (Astana Qazaqstan) +0:58

Po točkah:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 25

2. Domen Novak (Bahrain Victorious) 20

3. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 16

Po točkah za gorske cilje:

1. Rafal Majka (UAE Emirates) 13

2. Domen Novak (Bahrain Victorious) 9

3. Tadej Pogačar (UAE Emirates) 8

Rafal Majka bo jutri kolesaril v zelenem, Domen Novak v rdečem in Tadej Pogačar v modrem.

Komentari

Vaš komentar