Primož Roglič se že dolgo ni počutil tako dobro

Kolesarstvo 9. Jul 202411:11 1 komentar
Primož Roglič
Foto: Profimedia

Čeprav je Primož Roglič na prvi prosti dan izvedel slabo novico, in sicer, da se je od Toura de France zaradi zlomljenega gležnja poslovil glavni gorski pomočnik Aleksandr Vlasov, slovenski šampion pozitivno zre v nadaljevanje dirke po Franciji.

“Seveda je njegov odstop za nas velika izguba. Toda glede na grd padec je pravzaprav lahko srečen, da jo je odnesel samo z zlomljenim gležnjem, lahko bi bilo veliko huje,” je odstop glavnega gorskega pomočnika Aleksandra Vlasova zaradi grdega padca v obcestni jarek na 9. etapi komentiral Primož Roglič.

Kapetan Red Bulla je bil ob druženju z novinarji na prvi prosti dan Toura vseeno dobro razpoložen. “Že dolgo se po prvem tednu na Touru nisem počutil tako dobro. Za nami je zahteven start v Italiji, prečkanje Galibierja in še kronometer. Seveda bi si na vseh omenjenih etapah želel biti v ospredju, toda zaenkrat sem zadovoljen z razvojem dirke. Skušam obdržati dobro voljo in vzdušje in se na ta način prebijati skozi dirko. Finalni konec tedna je še zelo daleč. Skušam izvleči najboljše iz vsakega dne, kar je velik izziv, a je tudi najpomembneje zame,” je razlagal 34-letnik.

Primož Roglič Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Trenutno je v skupnem seštevku na četrtem mestu, Tadej Pogačar, Remco Evenepoel in Jonas Vingegaard so pred njim. Roglič ni uspel odgovoriti na vse napade omenjene trojice tekmecev v prvem tednu. “Če bi se peljali nekoliko počasneje, bi imel več možnosti,” je v smehu dejal Kisovčan. In nadaljeval: “Dokler bodo vozili tako hitro in agresivno, jih bo zelo težko premagati. A bomo videli, kako bo, za nami je šele prvi teden. Verjeti moramo v naš pristop, ostati pozitivni. Ključno bo, kdo bo imel najboljše noge v tretjem tednu.”

Na nekatere stvari ne more vplivati

Prav zato trikratni prvak Vuelte in enkratni zmagovalec Gira še vedno vidi kot potencialnega zmagovalca Toura. “Seveda. Tudi če bi dirkal le na stopničke, bi moral tekmovati z njimi. A ne čutim pritiska. Če končam kot prvi, drugi, deseti ali petnajsti … Če smo z ekipo naredili vse, kar smo lahko, se lahko pogledamo v ogledalo zadovoljni. To je tudi edina stvar, na katero lahko vplivam. Ne morem pa vplivati na to, kako hitro se vozijo ostali,” je pojasnil priljubljeni Slovenec.

Primož Roglič
Foto: Profimedia

Če je od Pogačarja in Vingegaarda pričakoval podobne vožnje, je tudi Rogliča na njegovem krstnem Touru presenetil Evenepoel. “Res je fantastičen kolesar, pravi šampion. Zmagal je že na veliko dirkah, vključno z Vuelto. Na dirki po Dofineji je imel nekaj težav kot posledic padca v Baskiji. Tukaj pa je pokazal res visoko raven dirkanja,” je zaenkrat še vedno aktualni olimpijski prvak v kronometru pohvalil belgijskega tekmeca.

Po dnevu premora je danes na sporedu ravninska etapa, znova pa bi se lahko vrstni red pri vrhu premešal v sredo, ko karavana zavije v klance, a bo zahtevnih zgolj zadnjih 50 kilometrov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje