Red Bull trese svet kolesarstva: Roglič postaja rdeči bik?

Kolesarstvo 3. Jan 202413:58 1 komentar
Anton Palzer nastopa s čelado Red Bulla. Bo bik kmalu krasil še drese Bore Hansgrohe? Foto: Profimedia

Svet kolesarstva je stresla novica, da naj bi bil pred nakupom večinskega deleža moštva Bora Hansgrohe, ki se mu je z novo sezono priključil slovenski zvezdnik Primož Roglič, avstrijski gigant Red Bull. Slovita "pločevinka" je namero že izrazila pri avstrijskih državnih organih.

Vse kaže, da se Red Bull po formuli ena, nogometu in hokeju resno podaja še v kolesarstvo. Kot je zapisano na strani avstrijske agencije za varstvo konkurence (Bundeswettbewerbsbehörde), so bili 29. decembra 2023 obveščeni o nameri podjetja Red Bull GmbH, da odkupi 51-odstotni delež v podjetjih RD pro cycling in RD Beteiligungs. Prvo od obeh je bilo ustanovljeno leta 2015 in je lastnik nemškega kolesarskega moštva Bora Hansgrohe.

Red Bull z Nemci tesno sodeluje že tri leta in je imel pomembno vlogo tudi pri podpisu Primoža Rogliča. Izvršni direktor Bore Hansgrohe Ralph Denk je sicer pred tedni zavrnil namige, da so tri milijone evrov odškodnine za Slovenca Jumbo-Vismi odšteli Avstrijci, medtem ko so pri kolesarskem portalu Wielerflits trdili, da tega zneska ni odštela Bora, temveč nekdo drug.

Primož Roglič
Primož Roglič je z odhodom iz Jumbo-Visme sprožil val sprememb. Foto: Profimedia

Rok za vložitev vloge o spremembi lastništva se izteče 26. januarja 2024, so še zapisali pri avstrijski agenciji za varstvo konkurence.

Avstrijski industrijski velikan sicer tudi v kolesarstvu že deluje kot pokrovitelj, a do zdaj zgolj na individualni ravni. Najbolj znano ime je brez dvoma Belgijec Wout van Aert (od 2024 Visma-Lease a Bike), čelado s potiskom rdečega bika nosi tudi Britanec in član Ineosa Tom Pidcock. Omeniti velja še Antona Palzerja, ki je bil v preteklosti prvak v gorskem teku, od leta 2021 pa kolesari v dresu Bore Hansgrohe.

Red Bull se sicer kljub sodelovanju z Boro v moštvu ni pojavljal kot uradni pokrovitelj, morda bo drugače v nadaljevanju. Vse bo torej jasno še ta mesec. Vsekakor pa povsod, kjer sodeluje v vodilni vlogi, meri najvišje.

Odzvala se je tudi Bora

Na vse zapise se je z izjavo za javnost odzvala tudi Bora, ki je priznala, da bo Red Bull v prihodnosti še bolj vpleten v cestno kolesarstvo v preteklosti, kar pomeni, da s tem le potrjuje, da bo v tem športu ostal dolgoročno. Morebitnega prevzema večjega dela ekipe avstrijskega giganta, niso komentiralo, so pa ob tem dodali, da tega za zdaj ne bodo več komentirali.

Red Bull Salzburg je večkratni avstrijski nogometni prvak, enako velja za hokejsko moštvo iz istega kraja. Povečujejo se tudi vložki v nemški Leipzig, kjer je od te sezone član Benjamin Šeško, medtem ko je moštvo Red Bull Racing v kraljici motošporta šestkratni prvak med konstruktorji, še sedemkrat so odnesli prvo mesto v seštevku dirkačev.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje