Nemec še drugič najhitrejši, rožnata majica ima novega lastnika

Kolesarstvo 20. Maj 202316:15 > 16:22 2 komentarja
Primož Roglič
Nasmejani Primož Roglič. Foto: profimedia

Nemec Nico Denz (Bora - Hansgrohe) je zmagovalec 14. etape dirke po Italiji. Glavnina je ubežnike znova spustila v boj za etapno zmago, to pa je izkoristil tudi Francoz Bruno Armirail (Groupama FDJ), ki je novi vodilni kolesar na Giru.

Še 800 metrov pred ciljem je bila v ospredju trojica kolesarjev, ki pa je preveč taktizirala. Zasledovalci so jih ujeli, takoj pa je napadel Alberto Bettiol (EF Education). Za njim so se pognali še ostali, največ moči pa je ostalo Nemcu Denzu, ki je še drugič na letošnjem Giru prišel do etapne zmage. Denz je na koncu v sprintu ugnal Kanadčana Dereka Geeja (Israel Premier-Tech). Bettiol je v cilj prikolesaril kot tretji.

Ob tem je Bruno Armirail (Groupama FDJ) prevzel rožnato majico Geraintu Thomasu v skupnem seštevku. Francoz je bil del ubežne skupine, glavnini pa se ni mudilo v cilj. Tja je prišla več kot 20 minut za zmagovalcem. Armirail je postal prvi Francoz z rožnato majico v 21. stoletju.

Za Primožem Rogličem je miren dan, vseeno pa je padel na tretje mesto v skupnem seštevku. Za Armirailem zaostaja za minuto in 43 sekund, zaostanek za Britancem pa ostaja dve sekundi.

V nedeljo bo na sporedu etapa od Seregna do Bergama (195 km), ki po profilu spominja na zadnji spomenik sezone po Lombardiji. Kolesarji bodo morali premagati 3600 višinskih metrov ter štiri kategorizirane vzpone.

Rezultati:

Results powered by FirstCycling.com

V ŽIVO, 14. etapa dirke po Italiji:

Nico Denz (Bora – Hansgrohe) je zmagovalec etape!

5 kilometrov do konca: Armirail je virtualno vodilni kolesar na dirki.

10 kilometrov do cilja: Bruno Armirail potrebuje le še nekaj sekund in virtualno bo prevzel rožnato majico. Glavnina očitno nima motivacije.

28 kilometrov do cilja: Četverica ima že 17 minut prednosti pred glavnino. V drugi skupini, ki zaostaja za 45 sekund, se smeji Francozu Brunu Armirailu. Ta je pridobil že 16 minut v skupnem seštevku in zdaj za vodilnim Geraintom Thomasom zaostaja le še za dve minuti.

44 kilometrov do cilja: Četverica se je uspela otresti vseh ostalih kolesarjev. V ospredju so zdaj Davide Ballerini (Soudal Quick-Step), Stefano Oldani (Deceuninck Alpecin), Laurenz Rex (Intermarche) in Toms Skujinš (Trek – Segafredo). Pred zasledovalci imajo 30 sekund prednosti, pred glavnino pa 14.

84 kilometrov do cilja: Ubežniki imajo že 11 minut prednosti. V Italiji znova dežuje, zato je lahko naslednjih 84 kilometrov še precej nepredvidljivih.

🏊 Swimming time! 🥽👌#Giro #GirodItalia pic.twitter.com/KocD8CeQuA

— Giro d’Italia (@giroditalia) May 20, 2023

124 kilometrov do cilja: Kolesarji so že prečkali edini vzpon današnje etape. Italijan Davide Bais (EOLO-Kometa) je osvojil 40 točk in prevzel vodstvo v gorskem seštevku dirke. Zdaj ima 30 točk prednosti, drugi je Francoz Thibaut Pinot (Groupama FDJ). 29-članska ubežna skupina ima skoraj osem minut prednosti pred glavnino. Francoz Bruno Armirail (Groupama FDJ) je najnevarnejši v skupnem seštevku z zaostankom 18 minut.

149 kilometrov do cilja: Kolesarje je na vzponu na Semplonpass vnovič pozdravil dež.

153 kilometrov do cilja: Ineos sedaj nadzoruje situacijo v glavnini, ki pa za čelom dirke zaostaja že za skoraj sedem minut. V ospredju je sicer velika skupina kolesarjev. Hkarti bodo kolesarji začeli z edinim današnjim kategoriziranim vzponom.

159 kilometrov do cilja: V begu sta dve skupini. Zasledovalna za čelom dirke zaostaja za 40 sekund, glavnina pa skoraj tri minute.

169 kilometrov do cilja: Jumbo-Visma narekuje tempo v glavnini.

172 kilometrov do cilja: Iz glavnine so se še nekateri kolesarji podali v beg.

174 kilometrov do cilja: Vendarle se je na čelo prebila velika skupina kolesarjev, ki ima pred glavnino približno 40 sekund prednosti.

180 kilometrov do cilja: Na začetku je zelo vetrovno, še naprej se ni izoblikoval pravi beg.

FOTO: CyclingUpToDate