Zvesti pomočnik Rogliča, ki si v Kisovcu zasluži spomenik

Kolesarstvo 24. Maj 202310:34 komentar
Roglic, Kuss, Jumbo-Visma
Sepp Kuss in Primož Roglič. Naveza, ki daje rezultate. Foto: Profimedia

Na 16. etapi dirke po Italiji, prve zares prave gorske preizkušnje na letošnji pentlji po Apeninskem polotoku, se je še enkrat več pokazalo, kako pomembno je, da ima kapetan ob sebi imeti dobrega pomočnika. Enega najboljših in najbolj zvestih v karavani ima Primož Roglič, ki že pet let uživa polno podporo Seppa Kussa.

Skoraj ni uspeha Primoža Rogliča, da ne bi ob sebi imel moštvenega kolega Seppa Kussa. Je kot senca njegovega kolesa. Le, da je njen položaj odvisen od potreb slovenskega zvezdnika in ne položaja sonca na nebu.

Ko je “Rogla” v torek na zahtevnem vzponu na Monte Bondone preživljal krizo, je ta senca padala predenj. Kot že ničkolikokrat videno, se je Kuss postavil pred svojega kapetana in ga “odvlekel” proti vrhu. Roglič je tako predvsem po njegovi zaslugi močno omejil izgubo in ostal povsem v boju za končno skupno zmago.

“Sepp je vozil dokler ni izpraznil rezervoarja. Razlika je ostala manj kot pol minute. Izgubili smo bitko, ne tudi vojne. Še veliko nas čaka v prihodnjih dneh, še vedno imamo upanje v najboljši razplet. Uporabili bomo kvaliteto moštva in se borili za zmago,” je Kussa pohvalil športni direktor Jumbo-Visme Marc Reef.

Roglic, Kuss, Jumbo-Visma
Foto: Profimedia

Skupaj trikrat osvojila Vuelto

Razdajanje Seppa je dobro poznano tudi slovenskim ljubiteljem kolesarstva. Bil je ob Rogliču ob prvi odmevnejši zmagi na večdnevni dirki, ko je slavil v Baskiji leta 2018. Leto pozneje, ko je Kisovčan kot vihar pustošil po koledarju sezone, mu je delal družbo ob zmagi na Vuelti, tretjem mestu na Giru, zmagi na dirki po Romandiji in klasiki Tre Valli Varesine. Manjkal je le ob slavju na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja in klasiki Giro dell’Emilia.

Ne le leta 2019, Kuss je Rogliču pomagal do vseh treh zmag na Vuelti. Bil je tudi eden od glavnih motorjev Jumbo-Visme na dirki po Franciji leta 2020, ko je Roglič prišel najbližje zmagi, a mu je naposled senzacionalno rumeno majico tik pred Parizom slekel Tadej Pogačar.

Klasika Milan-Torino 2021, Giro dell’Emilia 2021, dirka po Kataloniji 2023 in vnovična pomoč tudi na sicer neuspešnem nastopu Rogliča na Touru ter Vuelti 2022. Seznam je neskončen.

Roglic, Kuss, Jumbo-Visma
Ekipa Jumbo-Visma ob zmagi na Vuelti leta 2019. Foto: Profimedia

Američan s slovensko krvjo in osvojenim Triglavom

Danes 28-letni Američan je član Jumbo-Visme od leta 2018. Prve etapne zmage na Grand Touru se je veselil leta 2019, ko mu je na dirki po Španiji ostalo največ moči med ubežniki. Dve leti pozneje je bil prvi skozi cilj tudi na dirki po Franciji, kjer je na Col de Beixalis znova pokazal, da gre za izjemnega hribolazca.

Morda mu pri iztiskanju zadnjih atomov moči, ki jih nameni v pomoč Rogliću, pomaga tudi slovenska kri. Kuss je namreč že pred leti za TV Slovenija razkril, da ima korenine s sončne strani Alp, od koder sta se v Leadville v Coloradu preselila njegova pradedek in prababica. Ne le, da je v mlajših letih obiskoval Slovenijo, povzpel se je tudi na Triglav in dobro pozna potico.

Roglic, Kuss, Jumbo-Visma
Foto: Profimedia

V sredo bosta Roglič in Kuss varčevala z močmi. Na sporedu je namreč ravninska 17. etapa. Nova priložnost za 33-letnega Kisovčana, da napolni baterije pred peklenskih zaključkom. Težavnost se bo od četrtka do sobote le stopnjevala, z vrhuncem na Svetih Višarjah.

Če kdo, potem lahko prav Sepp Rogliču pomaga do četrte karierne zmage na Grand Touru. Takšnega pomočnika ob sebi nima ne vodilni Geraint Thomas, ne v torek najmočnejši Joao Almeida.