Kolesarska perfekcija Pogačarja ob morju slovenskih zastav

Kolesarstvo 25. Maj 202414:05 > 17:09 1 komentar

Tadej Pogačar je zmagovalec 20. etape dirke po Italiji od Alpaga do Bassane del Grappa (184 km). Zvezdnik UAE Emirates je napadel pet kilometrov pod vrhom zadnjega vzpona, približno 36 kilometrov pred ciljem in znova deklasiral konkurenco. To je že njegova šesta etapna zmaga na letošnjem Giru. V nedeljo sledi zgolj še parada šampionov do Rima.

Na predzadnji dan se je zgodilo to, kar smo vsi pričakovali in kar je bilo tudi za vso konkurenco neizogibno. UAE Emirates je ob drugem vzponu na Monte Grappo močno dvignil ritem, na koncu je glavnino povsem razredčil superpomočnik Rafal Majka, Tadej Pogačar pa se je izstrelil v napad in v lov na ubežnika Giulia Pellizzarija (ekipa VF Group – Bardiani CSF – Faizane).

Potreboval je le kakšen kilometer, da ga je ujel, in nato še kakšen kilometer, da se ga je otresel ter še enkrat več vse tekmece pustil daleč za seboj. Na vrh se je pripeljal z veliko prednostjo in se nato zgolj še spustil proti cilju, kjer se je veselil šeste etapne zmage na dirki po Italiji 2024. Najboljši je bil že na 2., 7., 8., 15. in 16. etapi.

Do cilja si je privozil ogromen naskok pred naslednjo skupino (+2:07) in tako v skupni razvrstitvi prednost pred prvim zasledovalcem Danielom Martinezom (Bora – hansgrohe) povišal na skoraj 10 minut.

“Ekipa je opravila popolno delo. Skrbeli so, da se ni v beg odpravila prevelika skupina. Že na prvem vzponu so dobro navili tempo. Na spustu nismo tvegali. Nato smo vse storili tako, kot smo se dogovorili. Imel sem dobre noge. Vesel sem, da sem na vrh prišel z lepo prednostjo in nisem potreboval na spustu voziti na vso moč. Res sem vesel, da sem zmagal ob vseh navijačih ob cesti,” je po zmagi za Eurosport povedal 25-letni Slovenec.

“Od druge etape imam rožnato majico, to s seboj nosi veliko obveznosti. Danes sem imel še en test, da se preizkusim pred poletjem. Giro sem želel zaključiti s pravo miselnostjo. Po Giru bom užival, nato nadaljujem s pripravami,” je dodal Pogi, ki še pravi, da bo v nedeljo zgolj užival: “Najpomembneje je, da zaključimo in da bom lahko že kmalu šel domov.”

Tadej Pogačar Giro 2024
Foto: Uroš Skaza

Gre za največjo prednost na Giru od leta 1965, ko je Vittorio Adorni rožnato majico osvojil z 11 minutami in 26 sekundami naskoka.

Ob vzponu na Monte Grappo je bilo ogromno navijačev, vključno z nepreglednim številom slovenskih zastav, a se je Tadej večkrat razjezil na obiskovalce, ki so ga ob kolesarjenju trepljali po hrbtu, se mu nastavljali na cesto in ob njej prižigali bakle.

V nedeljo sledi zgolj še tradicionalna procesija s startom in ciljem v Rimu. Vsi klanci so za kolesarji, 125 kilometrov dolga zadnja preizkušnja je brez vzponov in z vsega 300 višinskimi metri. Slovenija bo ubranila rožnato majico, le da ta menja lastnika, s Primoža Rogliča na Tadeja Pogačarja.

Results powered by FirstCycling.com

Dirka po Italiji, 20. etapa

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje