Alberto Contador Pogačarja svari pred usodno napako

Kolesarstvo 25. Maj 20247:40 0 komentarjev
Alberto Contador
Foto: Uroš Skaza

V zadnjih dneh je bilo veliko govora o besedah legendarnega španskega kolesarja Alberta Contadorja, ki je Tadeju Pogačarju svetoval, da naj se ob morebitnih zmagah na Giru in Touru poda tudi v lov na rdečo majico Vuelte. Čeprav je Slovenec to možnost že zavrnil, pa je El Pistolero v pogovoru tudi za Sportklub vztrajal pri svojem pogledu. Pojasnil je tudi, na kaj mora skorajšnji zmagovalec dirke po Italiji paziti pred odhodom v Francijo.

Sedemkratni zmagovalec grandtourov je tudi po slovesu od profesionalne kariere leta 2017 močno ostal vpet v kolesarski svet. Alberto Contador te dni kot strokovni komentator spremlja dirko po Italiji, na kateri močno prevladuje Tadej Pogačar. Le še dve etapi ga ločita, da jutri v Rimu postane zmagovalec 107. izvedbe Gira. 41-letni Španec nad predstavami prvega kolesarja sveta ni presenečen. “Vemo, da je Tadej izvenserijski, da je izjemen športnik. Danes ima sijajno priložnost za še zadnjo etapno zmago pred Rimom. Vsem nam je bilo pred Girom jasno, da je najboljši.”

Enostavno mora poizkusiti

Madridčan je pred dnevi kapetanu UAE Emirates ’ponudil’ edinstven izziv: če bi mu uspelo osvojiti dvojček Giro-Tour, naj se poda še v lov po slavje na Vuelti. Čeprav je Pogačar to možnost že zavrnil, saj ga jeseni bolj od dirke po Španiji zanima svetovno prvenstvo v Švici, je Contador v pogovoru za slovenska medija vztrajal pri svojem.

“Če zmaga v Italiji in Franciji, mislim, da ga bomo videli v Španiji. Bomo videli. To je njegova odločitev in odločitev njegovega moštva. Lahko poskusi nekaj drugačnega. Kar mu uspeva na Giru, je neverjetno. Razlika do drugouvrščenega je enormna. Vse to mu ponuja edinstveno priložnost, da doseže nekaj, kar v preteklosti ni uspelo še nikomur. Za to ima dovolj kakovosti in dovolj močno ekipo. Moje mnenje je, da če po Giru osvoji Tour, mora poskusiti še z Vuelto.”

Tadej Pogačar
Foto: Uroš Skaza

Višina ali ne?

Trojčka tritedenskih dirk v eni sezoni ni uspelo še nikomur v zgodovini. Že od zadnjega dvojčka Giro-Tour je minilo 26 let, leta 1998 je to uspelo Marcu Pantaniju. Kaj bo ključni vidik v lovu na združitev rožnate in rumene majice?

“Medijske in sponzorske obveznosti ne bodo težava. Bolj pomembno bo, kje bo opravil trening priprave pred Tourom. Ali iti na višinske priprave ali ne. Ko sem sam poskusil z dvojčkom leta 2015, sem po Giru odšel na višino, kar pa je bila napaka, saj se nisem dovolj regeneriral po vseh naporih. Toda vsak kolesar je drugačen, morda bi bilo za Tadeja to dobro. Ne glede na odločitev pa bo julija zelo močan,” je še dejal Contador. Pred devetimi leti je po zmagi na Giru na Touru zasedel peto mesto.

Alberto Contador
Foto: Uroš Skaza

Ni idealno, toda …

El Pistolero je tudi zavrnil besede nekaterih drugih kolesarskih strokovnjakov, da je Giro za Pogačarja najboljša priprava na Tour. “Za Tour se najbolje pripraviš na trening kampu in s kratko pripravljalno dirko tik pred startom. Giro pa je druga zgodba. Tadej je tukaj res močan, a vseeno porablja ogromno energije, vseeno utruja svoje telo. Na dirki ne more sam odločati o zahtevnosti vsakega dne, če se preizkušnja odvija hitro, mora kolesariti hitro. A še enkrat: ima kakovost za dvojček,” je zaključil nekdanji odlični hribolazec.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!