Tadej Pogačar bije bitko s časom: Informacija iz prve roke

Kolesarstvo 26. Maj 202311:49
Foto: Profimedia

Švicar Mauro Gianetti, direktor kolesarske ekipe UAE Team Emirates je v pogovoru za STA po četrtkovi 18. etapi dirke po Italiji dejal, da bo slovenski as Tadej Pogačar čez nekaj dni znova na kolesu. Vseeno pa v ekipi ostajajo previdni v napovedih, kje se bo v pripravah na dirko po Franciji 24-letnik s Klanca pri Komendi pojavil na startni listi.

Pogačar je na spomeniku Liege – Bastogne – Liege 23. aprila padel na enem od krajših spustov in si zlomil dve kosti v zapestju. V Belgiji so številko 1 kolesarstva nemudoma operirali in mu svetovali pet tednov dolg počitek.

Po tej časovnici bo pet tednov minilo ravno v ponedeljek po koncu dirke po Italiji. Ker je slovenski as dobro prestal poseg, tudi okrevanje pa je minilo brez zapletov, bo kmalu spet sedel na kolo in začel trenirati, pravi šef ekipe emiratov.

“V naslednjih dveh, treh dneh bo, upamo, začel trenirati s cestnim kolesom. Upamo, da bo to še dovolj zgodaj za ustrezno pripravo na Tour,” je o prvem zvezdniku ekipe dejal 59-letni Gianetti. Za zdaj ni jasno, kje in kdaj se bo Pogačar tekmovalno vrnil na ceste pred dirko po Franciji.

Mauro Gianetti
Mauro Gianetti Foto: Profimedia

“Tega za zdaj še ne vemo in moramo še nekoliko počakati, da začne trenirati na kolesu. Dali mu bomo teden dni, da vidimo, kakšno raven je zadržal. Ne vemo namreč, koliko moči je izgubil v zadnjih tednih, ko ni bil na kolesu. Preden bomo sprejeli odločitve o njegovem koledarju, moramo videti, v kakšnem stanju je. Vzeli si bomo vsaj deset dni časa,” je o rokih do naslednjih odločitev dejal švicarski strokovnjak.

V kolikor bi res trajalo deset dni oziroma dva tedna, vključno z dnevi do začetka treningov, bi lahko dvakratni zmagovalec Toura (2020, 2021) predvidoma nastopil na domači dirki po Sloveniji. Na njej bi dvakratno zaporedno zmago branil od 14. junija naprej. A tudi tega Gianetti ni potrdil.