“Tadej Pogačar ne ustvarja novih prijateljstev”

Kolesarstvo 30. Mar 202412:00 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Po izjemno dominantnem vstopu v novo sezono se tekmeci sprašujejo, kako ustaviti Tadeja Pogačarja. Nekdanji kolesarji pa opozarjajo, da si slovenski šampion z načinom dirkanja ne dela prevelike usluge.

Prvo mesto na Strade Bianche. Tretje mesto na Milano-Sanremo. In prepričljiva, že dolgo nevidena prevladujoča predstava na dirki po Kataloniji, na kateri je v sedmih etapah zbral kar pet zmag: štiri etapne in skupno. Zraven pa še drugo mesto v uvodni etapi pred slabima dvema tednoma.

To so rezultati Tadeja Pogačarja v sezoni 2024, v kateri ga bomo naslednjič na delu videli 21. aprila na dirki Liege-Bastogne-Liege, kar bo zanj generalka pred debijem na dirki po Italiji (start 4. maja).

Navijači so nad osupljivimi predstavami z napadi od daleč ali v etapah, ki mu sicer niso pisane na kožo, navdušeni. Po mnenju nekdanjega ameriškega kolesarja pa je drugače s tekmeci.

“Iskreno, ob njem so vsi izgledali kot otroci. To je frustrirajoče. Jasno je, da si želi zmagati vsako etapo. In zasluži si, saj je najboljši na svetu. A ko je dirka odločena v tvojo korist, bi lahko nenevarne ubežnike spustil v beg tudi za 10 minut. Toda Pogačarjeva ekipa jih drži le na minuti razdalje, saj si pač spet želi zmagati,” je za NBC Sports Cycling dejal nekdanji profesionalec, danes pa športni direktor pri ekipi EF Education EasyPost Tejay van Garderen.

Tejay van Garderen
Tejay van Garderen. Foto: Profimedia

“Če drugo moštvo lovi beg, ki verjame v lastno slavje, in ga uspešno ujame, njemu pa se ponudi priložnost za zmago, je jasno, da jo bo izkoristil. Če pa ni nobene taktične logike, da to počne njegova ekipa … S tem Tadej ne ustvarja novih prijateljstev,” je prepričan van Garderen.

“Na tedenskih dirkah po navadi odločajo majhne razlike, morda celo bonifikacijske sekunde. Šele na grand tourih smo vajeni velikih, minutnih zaostankov. Mi pa smo zdaj videli skoraj štiri minute prednosti na enotedenski dirki, ker je Pogačar tako dominanten. Ne pravim, da mora komu podarjati zmage, toda res mu ni treba gnati ekipe, da ga v vsaki etapi pripelje v ugoden položaj, samo zato, ker želi osvojiti prav vse,” je še zaključil 35-letnik, ki je v letih 2012 in 2014 na dirki po Franciji zasedel skupno peto mesto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!