Zmaga Kanadčana, Vingegaard pokril vse napade Pogačarja

Kolesarstvo 19. Jul 202217:20 > 18:48 0 komentarjev
Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Hugo Houle (Israel-Premier Tech) je zmagovalec 16. etape kolesarske dirke po Franciji. Na razgibani etapi so mnogi pričakovali napade na vodilnega na dirki Jonasa Vingegaarda, toda večjih težav rumena majica ni imela. Tadej Pogačar je nekajkrat poskusil z napadi na predzadnjem vzponu, Danec pa je vsakič našel odgovor, tako da razlika ostaja enaka kot pred današnjo etapo. Karavano sedaj čakata še dve ključni gorski etapi.

Hugo Houle je dosegel svojo prvo profesionalno zmago na največji kolesarski dirki po zmagi v Foixu, potem ko je večji del dneva preživel v begu.

Kanadčan je napadel iz zmanjšane ubežne skupine pred vzponom na Mur de Péguère, pri čemer je izkoristil delo svojega rojaka in moštvenega kolega Michaela Woodsa, in samostojno prevozil več kot 27 kilometrov ter ekipi Israel-Premier Tech po zmagi Simona Clarka v 5. etapi zagotovil drugo etapno zmago na dirki.

Houle je zmago posvetil svojemu bratu Pierricku, ki je umrl, ko ga je leta 2012 med tekom povozil pijan voznik.

Izidi, 16. etapa (Carcassonne – Foix, 178,5 km):

1. Hugo Houle (Kan/Israel Premier Tech) 4:23:47
2. Valentin Madouas (Fra/Groupama FDJ) + 1:10
3. Michael Woods (Kan/Israel premier Tech) isti čas
4. Matteo Jorgenson (ZDA/Movistar Team) 1:12
5. Michael Storer (Avs/Groupama FDJ) 1:25
6. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 1:40
7. Dylan Teuns (Bel/Bahrain Victorious) isti čas
8. Simon Geschke (Nem/Cofidis) 2:11
9. Mathieu Burgaudeau (Fra/Totalenergies) 5:04
10. Damiano Caruso (Ita/Bahrain Victorious) isti čas

12. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 5:54
114. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 31:21
134. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) isti čas
137. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) isti čas

Pogačar poskušal, Danec brez težav

Tadej Pogačar je držal besedo in poskušal z napadi že na predzadnjem vzponu 16. etape, toda kljub pospeševanjem na vzponu in spusti, ni uspel streti Vingegaarda. Na zadnjem vzponu nekoliko nepričakovano ni bilo napadov v skupini z rumeno majico, tako da se je celotna skupina spustila skupaj proti cilju. Razlike med vodilnimi tremi tako ostajajo enake kot pred današnjo etapo.

Adam Yates in Tom Pidcock (Ineos) ter Louis Meintjes (Intermarché-Wanty-Gobert) so izgubili stik in končali eno minuto in 19 sekund za skupino okoli rumene majice.

Največji poraženec dneva je bil Romain Bardet, ki je izgubil stik na Mur de Péguère in zdrsnil na lestvici.

Vingegaard še naprej vodi z 2:22 pred Pogačarjem, tretji je Thomas z 2:43 zaostanka za vodilnim. Quintana je prehitel Bardeta in Yatesa, Kolumbijec je sedaj četrti z zaostankom 4:15, Gaudu pa se je povzpel za tri mesta in z osmega napredoval na peto mesto.

Kolesarje v naslednjih dveh dneh čakata še dve ključni etapi v Pirenejih, kjer bi se morebitno lahko dokončno odločila letošnja dirka po Franciji.

“Vreme je za vse enako. Veselim se jutrišnjega in pojutrišnjega dne. Upam, da bo še več priložnosti, bomo videli, kaj se bo dogajalo na naslednjih vzponih. Še naprej se bom boril. Upam, da pridobim vsaj nekaj časa. Ves čas bom vztrajal. Diktiral je tempo (Majka op. p), nato se mu je strgala veriga. Kuss in Vingegaard sta bila močna, spredaj je bil še Van Aert. Težko bi v zadnjih treh kilometrih napadel, a pred nami so razburljivi dnevi,” je po etapo dejal Pogačar.

Skupni seštevek (16/21):
1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 64:28:09
2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 2:22
3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 2:43
4. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 4:15
5. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 4:24
6. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 5:28
7. Louis Meintjes (JA/Intermarche-Wanty-Gobert) 5:46
8. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora – Hansgrohe) 6:18
9. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 6:37
10. Tom Pidcock (VBr/Ineos Grenadiers) 10:11

74. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 2:39:39
79. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 2:33:22
107. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 3:00:43

Dirka po Franciji, 16. etapa:

Hugo Houle je zmagovalec 16. etape. V boju za rumeno majico ni prišlo do sprememb. Pogačar še naprej ostaja drugi.

21 kilometrov pred ciljem: Skupina okoli rumene majice je že opravila z zadnjim današnjim vzponom, Pogačar ni poskusil z napadom.

27 kilometrov pred ciljem: Majka je imel težave s kolesom, na čelo se je spet postavil Sepp Kuss.

29 kilometrov do cilja: Na čelo skupine z rumeno majico se je postavil Rafal Majka.

34 kilometrov pred ciljem: Ubežna skupina je že začela z zadnjim današnjim vzponom. Gre za vzpon prve kategorije Mur de Péguère, ki je posebej strm v drugem delu.

46 kilometrov pred ciljem: Pogačar je napadel še na spustu, toda Danec ostaja tik za njim.

48 kilometrov pred ciljem: Pogačar je prvič poskusil z napadom, Vingegaardu pomaga Sepp Kuss.

55 kilometrov pred ciljem: V glavnini je napadla ekipa Movistar, toda rumena majica se na napad ni odzvala.

61 kilometrov pred ciljem: Glavnina je začela z vzponom na Port de Lers, na čelo se je postavila ekipa Ineosa.

63 kilometrov pred ciljem: Na čelu dirke je sedaj Damiano Caruso. Glavnina zaostaja dobrih osem minut, Soler pa že več kot 20 minut.

90 km pred ciljem: Še en Pogačarjev pomočnik bi utegnil kmalu odpasti. Španec Marc Soler se je na francoski vročini slabo počutil in se moral ustaviti ter bruhati.

100 km pred ciljem: Na letečem cilju je van Aerta presenetil mladi Nils Eekhoff (Team DSM) in si zagotovil 20 točk. Belgijec jih je dodal 17 ter se s tem še bolj oddaljil od zasledovalcev v boju za zeleno majico.

120 km do cilja: Gougearda so ulovili tekmovalci, med katerimi je tudi zelena majica, Wout van Aert. Skupina ima približno 6 minut prednosti pred glavnino.

140 km do cilja: Gougeard je skupini z zeleno majico (Van Aert ušel za nekaj več kot minuto, Vingegaard in Pogačar z najštevilčnejšo skupino zaostajata že skoraj sedem minut.

145 km do cilja: Član ekipe, ki je danes zaradi okužb ostala brez dveh kolesarjev, je pobegnil! Gougeard je ostal sam na čelu. Jorgenson in Burgaudeau ga bosta družno skušala dohiteti.

155 km do cilja: Trije tekmovalci so ubežali strnjeni skupini. V beg so se pognali in uspeli  Alexis Gougeard (AG2R Citroën Team), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies) in Matteo Jorgenson (Movistar Team).

157 km do cilja: Pojavila se je prva skupina ubežnikov, v kateri ni Pogačarja in Vingegaarda. “Odlepilo” se je 29 kolesarjev, med katerimi je tudi član moštva Jumbo Visma, Wout van Aert.

“Izvidi dveh naših kolesarjev kažejo na virusno obremenitev, ki jima ne dovoljuje nadaljevanja dirke po Franciji,” je po današnjem jutranjem testu objavila ekipa, ki ima zdaj po številnih odstopih na dirki le še tri kolesarje, med njimi zmagovalca etape v Chatelu Luksemburžana Boba Jungelsa.

Od starta v Koebenhavnu je Tour zaradi koronavirusa predčasno končalo skupno deset kolesarjev.

Rogliču sledili še dve imeni

Šestnajste etape ne bosta začela niti Jakob Fuglsang (Israel – Premier Tech), ki si je v nedeljo ob padcu zlomil rebra, in pa Lennard Kämna (Bora-Hansgrohe), ki je bil na Touru zelo aktiven, nadaljevanje pa mu je preprečil prehlad.

Dirka je vstopila v zadnji teden. Pred kolesarji so tri pirenejske etape, na katerih bo Tadej Pogačar, kot je napovedal, poskušal z napadi in tako zmanjšati zaostanek za rumeno majico.