Nič od zasuka, Jumbo Visma z dvojno zmago potrdila slavje

Kolesarstvo 23. Jul 202217:49 > 19:09 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Čeprav se Dirka po Franciji s pariško parado šampionov uradno zaključuje jutri, pa so bile zadnje spremembe v skupnem seštevku mogoče le še danes. A teh povsem pri vrhu kljub veliki prednosti pred 19. etapo ni dovolil nosilec rumene majice Jonas Vingegaard. Danec je bil na 40,7-kilometrskem kronometru najboljši od kapetanov, saj je osvojil drugo mesto zgolj za moštvenim kolegom Woutom van Aertom, s čimer je še potrdil skupno slavje. Tadej Pogačar je osvojil tretje mesto z zaostankom 27 sekund, skupno pa obdržal drugo mesto. Rep deseterice je ujel Jan Tratnik (+1:48).

Kljub temu da je bil skupni seštevek Dirke po Franciji 2022 ob normalnem poteku okoliščin odločen že pred predzadnjo etapo, pa skoraj 41 kilometrov dolga vožnja na čas ni bila zato nič manj zanimiva. Nepričakovano so se prvi trije v skupni razvrstitvi brez najmanjšega oklevanja na polno podali na cesto in se vmešali v boj za etapno zmago. Na koncu so Jonas Vingegaard, Tadej Pogačar in Geraint Thomas zasedli mesta od dva do štiri, še tretjega dnevnega slavja letos pa se je v Rocamadourju veselil Wout van Aert.

Belgijec, ki je z novimi 20 točkami tudi postavil nov rekord v seštevku za zeleno majico, je že pred etapo veljal za favorita. Ob prihodu v cilj je za 41 sekund prehitel na koncu petega Filippa Ganno in nakazal, da ga bo težko premagati.

“Trenutno sem zelo čustven. Dan se je izšel po sanjskem scenariju. Super utrujen sem po teh zahtevnih tednih, a je šlo vse po načrtih. Želel sem si etapne zmage in da Jonas potrdi rumeno majico. Res je super fant. Želim si zmagovati in da mi je uspelo s to ekipo … Res nekaj posebnega,” je s solzami v očeh dejal zmagovalec 20. etape Wout van Aert. 

Foto: A.S.O./Charly Lopez

A zadnji trije na startu se s tem niso strinjali. Sploh Jonas Vingegaard, ki mu je rumeni dres očitno dal krila, je začel izjemno hitro in bil na vseh treh vmesnih časih hitrejši od moštvenega kolega. Ko je dobra dva kilometra pred ciljem komajda obdržal nadzor nad kolesom v bližini skal, se je nekoliko umiril in se zadovoljil z drugim mestom. Ob prihodu v cilj je z njega padlo veliko breme, skupaj z Van Aertom pa se je lahko veselil prve končne zmage Jumbo Visme na Dirki po Franciji.

V začetku današnjega kronometra je bil zelo hiter tudi Tadej Pogačar, ki pa je nato v nadaljevanju trase izgubljal, a ciljno črto vseeno prečkal zgolj za Belgijcem in Dancem (+0:27). Na zadnjem klančku je za pet sekund ugnal Thomasa, v skupnem seštevku pa proti rumeni majici izgubil še osem sekund in za njim pred zadnjim dnem zaostaja 3:35.

Foto: A.S.O./Pauline Ballet

Zelo dobro je svojo nalogo že v prvi polovici etape opravil Jan Tratnik, ki je ob prečkanju ciljne črte zasedel tretje mesto, nato pa izgubljal le še proti najboljšim in na koncu zasedel 10. mesto (+1:48). Do nekaj sprememb v skupnem seštevku je prišlo v drugi polovici deseterice. Največ je pridobil Rus Aleksandr Vlasov, ki je z današnjim 18. mestom preskočil Naira Quintano in Louisa Meintjesa in bo jutri v Parizu končal kot peti. Quintani se obeta šesto mesto, Romainu Bardetu, ki je danes pridobil mesto, pa sedmo. Deseterico zaključujeta Aleksej Lucenko in Adam Yates.

Pred kolesarji je jutri le še zaključna slavnostna etapa od poslovnega dela Pariza do Elizejskih poljan. 115,6 kilometra od predela La Defense do središča francoske prestolnice bo v prvem delu namenjena slavju, fotografiranju in nazdravljanju, po prihodu do Slavoloka zmage pa se bo v osmih krogih začel še sprinterski obračun za prestižno zmago. V skupnem seštevku pa sprememb ne bo več, tako da je končni vrstni red znan že danes.

Izidi 20. etape:

1. Wout Van Aert (Bel/Jumbo-Visma) 47:59

2. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) + 0:19

3. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) 0:27

4. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 0:32

5. Filippo Ganna (Ita/Ineos Grenadiers) 0:42

6. Bauke Mollema (Niz/Trek-Segafredo) 1:22

7. Mattia Cattaneo (Ita/Quick-Step Alpha Vinyl) 1:25

8. Fred Wright (VBr/Bahrain-Victorious) 1:32

9. Maximilian Schachmann (Por/Bora-Hansgrohe) 1:37

10. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 1:48

67. Matej Mohorič (Slo/Bahrain- Victorious) 5:30 1

26. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 7:56

Skupni vrstni red po 20. etapi:

1. Jonas Vingegaard (Dan/Jumbo-Visma) 76:33:57

2. Tadej Pogačar (Slo/UAE Team Emirates) + 3:34

3. Geraint Thomas (VBr/Ineos Grenadiers) 8:13

4. David Gaudu (Fra/Groupama-FDJ) 13:56

5. Aleksandr Vlasov (Rus/Bora-Hansgrohe) 16:37

6. Nairo Quintana (Kol/Arkea Samsic) 17:24

7. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 19:02

8. Louis Meintjes (Jar/Intermarche-Wanty-Gobert) 19:12

9. Aleksej Lucenko (Kaz/ Astana Quazahstan) 23:47

10. Adam Yates (VBr/Ineos Grenadiers) 25:43

73. Jan Tratnik (Slo/Bahrain-Victorious) 3:35:33

89. Matej Mohorič (Slo/Bahrain-Victorious) 3:53:25

103. Luka Mezgec (Slo/BikeExchange-Jayco) 4:17:04

Potek 20. etape:

KONČNI VRSTNI RED: 1. Vingegaard, 2. Pogačar (+3:34), 3. Thomas (+8:13).

KONEC ETAPE! Vingegaard je na koncu prišel na drugo mesto! Končni vrstni red: 1. Van Aert, 2. Vingegaard (+0:19), 3. Pogačar (+0:27). 

17.47: Pogačar je v cilju na drugem mestu, 27 sekund za Van Aertom.

17.45: V cilju je Geraint Thomas, ki je zaostal 32 sekund za Van Aertom. Čakamo le še belo in rumeno majico.

17.44: Dobra dva kilometra pred ciljem je v enem od ovinkov pretiraval Vingegaard, a še ujel kolo. Trenutek za streznitev, da mora Danec le varno pripeljati do konca.

17.37: Odlično vožnjo nadaljuje Thomas, še nekaj sekund pa je izgubil Pogačar. Še vedno pa je najhitrejši nosilec rumene majice.  Vrstni red na zadnjem vmesnem času torej takšen: 1. Vingegaard, Van Aert (+0:02), 3. Thomas (+0:05), 4. Pogačar (+0:22).

17.25: Pogačar je v drugem delu trase malce izgubil v primerjavi s Thomasom in van Aertom, za Belgijcem zaostaja 13 sekund. Še bolje pa je na poti Vingegaard, ki je 7 sekund hitrejši od moštvenega kolega (in 20 pred Pogačarjem).

17.12: Še hitreje pa je začel Vingegaard. Danec je postavil najboljši čas prve vmesne točke. Pred Pogačarjem ima sedem sekund prednosti!

17.09: Pogačar je na prvem vmesnem času sekundo hitrejši od van Aerta! Sekundo več zaostaja še Geraint Thomas.

17.04: Imamo novega vodilnega! Wout van Aert je za 41 sekund prehitel Filippa Ganno in je blizu tretji etapni zmagi na letošnji Dirki po Franciji. Kronometer je prevozil s povprečno hitrostjo skoraj 51 km na uro.

17.02: V cilj je prišel Bauke Mollema in zasedel trenutno drugo mesto. Za Ganno je zaostal za 40 sekund. Tratnika je s tem potisnil na 6. mesto.

17.00: Na cesti je zdaj tudi že nosilec rumene majice! Le še 40,7 kilometra ga loči, da v Pariz pripelje v rumenem.

16.58: Startal je Tadej Pogačar! Dve minuti za njim bo po startni klančini zapeljal še Jonas Vingegaard, ki pred slovenskim šampionom brani prednost treh minut in 26 minut. V slabi uri bo jasno, kdo bo jutri slavil v Parizu!

16.53: Van Aert je na tretjem vmesnem času prevzel vodstvo s 24 sekundami pred svetovnim prvakom. Zdi se, da bo Belgijec prevzel vodstvo ob prihodu v cilj.

16.42: Odlična vožnja Belgijca se nadaljuje, na drugem vmesnem času ima že 25 sekund prednosti pred Ganno. V cilju je medtem Stefan Küng (evropski prvak), ki je za 7 sekund zaostal tudi za Tratnikom, ki ostaja peti. Medtem se je na progo podal Adam Yates, s čimer kronometer začenja še najboljša deseterica v skupnem seštevku. V obratnem vrstnem redu, seveda.

16.29: Na prvi vmesni čas je prišel tudi Van Aert in prevzel vodstvo. Štiri sekunde pred Mollemo in kar 14 pred Ganno.

16.25: Nova sprememba na prvem vmesnem času. Bauke Mollema je za osem sekund prehitel Wrighta! A kot smo videli pri Ganni, odloča drugi del kronometra. Medtem je Tratnika v cilju prehitel Maximilian Schachmann in ga potisnil na peto mesto.

16.16: S starta se je pravkar pognal glavni favorit za etapno zmago, sploh glede na predstave v zadnjih treh tednih. Nosilec zelene majice in odličen kronometrist Wout van Aert.

15.57: V cilj je prišel tudi Fred Wright. Po prvem vmesnem času je v nadaljevanju izgubljal proti Ganni, a v cilj pripeljal 50 sekund za Italijanom. Za 16 sekund je prehitel tudi Tratnika in ga potisnil na četrto mesto. Mesto za Slovencem pa trenutno zaseda Nemec Nils Politt (50:02).

15.30: ‘Sjuk’ je tudi v zadnjem delu sicer izgubil nekaj časa proti Ganni, a vseeno z zaostankom 1:06 prikazal zelo dobro predstavo. Trenutno je v cilju na tretjem mestu! Odlično pa začenja njegov moštveni kolega Fred Wright, ki je na prvem vmesnem času za sekund prehitel Ganno.

15.20: Tratnik tudi na tretjem, zadnjem vmesnem času zaseda tretje mesto. Za vodilnim Ganno zaostaja 41 sekund.

15.10: Odlično je na poti tretji Slovenec na cesti – Jan Tratnik. Aktualni državni prvak v kronometru je na prvem merjenju vmesnega časa za Ganno zaostajal le šest sekund, na drugem 18 sekund. Obakrat mu je to prineslo tretje mesto. Sicer pa je v cilju že Luka Mezgec s časom 55:55. Bolje je odpeljal Matej Mohorič s časom 53:29.

14.55: Izvrstno predstavo je prikazal aktualni svetovni kronometrski prvak Filippo Ganna. S povprečno hitrostjo več kot 50 km na uro je prevzel vodstvo s časo 48.41. Kmalu za njim je na drugo mesto s 43 sekundami zaostanka prišel njegov rojak Mattia Cattaneo. 

14.30: Nekaj kolesarjev se je Bjergu približalo, a njegova prednost prvim zasledovalcem še vedno znaša več kot pol minute. Trenutno sta na cesti tudi že dva Slovenca, Luka Mezgec in Matej Mohorič. Odlično je na poti tudi svetovni prvak Filippo Ganna, težave s kolesom pa ima eden od favoritov Stefan Bissegger.

14.10: Odlično je odpeljal Pogačarjev moštveni kolega Mikkel Bjerg. Danec je prevzel vodstvo s časom 50:22.

14.05: Prvi kolesarji so že v cilju. Zaenkrat ima najboljši čas Reinardt Janse Van Rensburg (53:54).

Na današnji etapi ne bo startal Nizozemec Nathan Van Hooydonck. Član Jumbo Visme se je nastopu na zadnjih dveh etapah Toura odpovedal iz družinskih razlogov, so zapisali pri nizozemskem moštvu. Jonas Vingegaard bo imel tako jutri v Parizu največ štiri pomočnike, saj sta že prej odstopila tudi Steven Kruijswijk in Primož Roglič.

13.05 – Dirko je odprl trenutni dobitnik rdeče lanterne, v skupnem seštevku trenutno zadnjeuvrščeni Caleb Ewan.

Startne ure nekaterih kolesarjev:

13.05:00 Caleb Ewan
13.29:00 Yves Lampaert
13.57:30 Luka Mezgec
14.05:00 Filippo Ganna
14.20:00 Matej Mohorič
14.39:30 Jan Tratnik
16.16:00 Wout van Aert
16.58:00 Tadej Pogačar
17.00:00 Jonas Vingegaard

V osrčju Francije je ura resnice v prvih 25 kilometrih povsem ravninska, nato pa v samem zaključku sledita dva zahtevna klančka. Na startu je še 139 kolesarjev.

Na predzadnji etapi kolesarji ne morejo pričakovati pomoči svojih moštvenih kolegov. Čas je namreč za drugi individualni kronometer letošnje Dirke po Franciji.

Profil 20. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!