Tour de France: kaj nas še čaka in kdaj bo najbolj napeto (SPORED)

Kolesarstvo 17. Jul 202314:50 0 komentarjev
Tour de France urnik: Pogačar in Vingegaard
Foto: Profimedia

110. izvedba dirke po Franciji je vstopila v zadnji teden. Kolesarji danes lahko uživajo v zasluženem počitku, ki pa je - sploh za glavne zvezdnike - poln medijskih obveznosti. Že v torek pa sledi kronometer, ki bo verjetno dal pomembne odgovore v boju za skupno slavje. A ne še končnih. Kakšen je urnik na Touru de France do konca dirke?

Samo še šest tekmovalnih dni loči kolesarje na dirki po Franciji do veličastnega zaključka v Parizu. Ker bo na Elizejskih poljanah v francoskih prestolnici v nedeljo tradicionalna parada šampionov, na kateri sprememb v skupnem seštevku ne gre pričakovati, imajo torej kolesarji še pet dni časa, da se pokažejo in skušajo vplivati na skupni vrstni red.

16. etapa (torek, 18. julij)

GORSKI KRONOMETER, Passy – Combloux (22,4 km)

Glede na majhno razliko med Jonasom Vingegaardom in Tadejem Pogačarjem, ki ju po dveh tednih dirkanja loči zgolj 10 sekund, bi lahko odločilno vlogo imel torkov kronometer. Edina vožnja na čas na letošnjem Touru je dolga zgolj 22,4 kilometra, a pot od Passyja do Comblouxa zato ni nič manj zahtevna.

Težak je že začetek, ko bodo kolesarji po manj kot štirih kilometrih zagrizli v nekategoriziran klanec Cote de Soudans (1,3 km/8,8%). Sledi spust in ravninski del od Sallanchesa do Domancyja. Po drugem vmesnem času pa odločilni segment trase: Cote de Domancy. Klanec druge kategorije sicer ni pretirano dolg (2,5 km), a ima povprečni naklon kar 9,4 odstotka! Po prečkanju gorskega cilja je do ciljne črte še 3,5 kilometra s povprečnim naklonom okrog petih odstotkov. Tadej Pogačar bo šel na progo ob 16.58 kot predzadnji, Jonas Vingegaard še dve minuti za njim. 

dirka po Franciji 2023 16. etapa, spored
Profil 16. etape. Foto: letour.fr/en

17. etapa (sreda, 19. julij)

GORSKA ETAPA, Saint-Gervais Mont Blanc – Courchevel (165,6 km)

Kraljeva etapa letošnjega Toura z več kot 5.400 višinskimi metri. Na trasi so štirje kategorizirani vzponi. Po startu v Saint Gervaisu pod Mont Blancom najprej vzpenjanje na Saisies (1. kategorije, 13,4 km/5,1%), nato spust v Beaufort. Sledi še precej daljši klanec na Cormet de Roselend (1. kategorije, 19,9 km/6%), ki bo karavano popeljal na skoraj dva tisoč metrov (1968) nadmorske višine. Še en dolg spust do Aimeja in vzpon do Longefoya (2. kategorije, 6,6 km/7,5%), kar pa bo le ogrevanje pred finalom.

Sledi vzpenjanje do smučarskega središča Meribel, od tam pa pot po slavni kolesarski poti do prelaza Col de la Loze (ekstra kategorija). Tam sta se leta 2020 že pomerila Primož Roglič in Pogačar, za 15 sekund je bil boljši prvi. Eden najtežjih klancev v Evropi na vrhu ponuja bonifikacijske sekunde (8,5,2 za najboljše tri) in z 2.304 metri nadmorske višine tudi nagrado Henrija Desgranga za najvišjo točko letošnjega Toura. Za razliko izpred treh let sledi šestkilometrski spust do Courchevela, kjer pa bo šlo tik pred koncem znova strmo navzgor. Na tamkajšnjem letališču ima zadnjih 600 metrov strmino kar 10,8 odstotka. Dan, ko bodo slabe noge pomenile izgubo časa v minutah.

dirka po Franciji 2023 17. etapa, spored
Profil 17. etape. Foto: letour.fr/en

18. etapa (četrtek, 20. julij)

RAVNINSKA ETAPA, Moutiers – Bourg-en-Bresse (184,9 km)

Praktično popolnoma ravninska etapa, v kateri obračuna najboljših v skupnem seštevku ne gre pričakovati. Bourg-en-Bresse je dvakrat gostil zaključek etape na dirki po Franciji, v obeh primerih (2002 in 2007) pa smo lahko videli sprinterski zaključek. Zelo podobno bo verjetno tudi tokrat, saj bodo sprinterji zmogli tudi dva klanca četrte kategorije v celem dnevu.

dirka po Franciji 2023 18. etapa
Profil 18. etape. Foto: letour.fr/en

19. etapa (petek, 21. julij)

RAZGIBANA ETAPA, Moirans-en-Montagne – Poligny (172,8 km)

Karavano na zadnji petek dirkanja sicer čaka pot skozi gorovje Jura, a brez prečkanja kakšnih res zahtevnih klancev. Zelo verjetno zadnja priložnost za ubežnike, da poberejo dnevno slavo. Ker je zadnjih 30 kilometrov praktično povsem ravninskih, se morda v boj vpletejo tudi sprinterske ekipe.

Zaključek je nekaj posebnega, saj je je zadnjih osem kilometrov povsem naravnost, brez ovinkov. Zadnji kilometer gre sicer malce navzgor, s povprečjem 1,4 odstotka.

dirka po Franciji 2023 19. etapa
Profil 19. etape. Foto: letour.fr/en

20. etapa (sobota, 22. julij)

GORSKA ETAPA, Belfort – Le Markstein (133,5 km)

Zadnjo priložnost za spremembo v skupnem seštevku prinašajo Vogezi. Čeprav je etapa kratka (le dobrih 133 kilometrov), pa bo na sporedu kar šest kategoriziranih vzponov. Ballon d’Alsace (11,5 km/5,2%), Col de la Croix (5,2 km/7%), Col de Grosse-Pierre (3,2 km/8%) in Col de la Schlucht (4,3 km/5,4%) bodo za razburljiv dan poskrbeli že v prvih 80 kilometrih.

Sledi skoraj 18 kilometrov spusta do doline Munster, od koder pa znova na Petit Ballon (9,3 km/8,1%). Tam že lahko pričakujemo prve resnejše akcije med kapetani, ki jih bodo nato skušali dokončati na klancu Platzerwasel. Zadnji vzpon letošnjega Toura je dolg 7,1 kilometra s povprečjem 8,4 odstotka. Cilj etape sledi sicer osem kilometrov pozneje po razgibanem terenu do smučarskega središča Le Markstein. Tam bo tudi okronan nov kralj dirke po Franciji.

dirka po Franciji 2023 20. etapa
Profil 20. etape. Foto: letour.fr/en

21. etapa (nedelja, 23. julij)

RAVNINSKA ETAPA, Saint-Quentin-en-Yvelines – Pariz (115,1 km)

Tradicionalna parada šampionov se bo tokrat začela v okrožju Saint-Quentin-en-Yvelines na jugozahodu Pariza. Čas za fotografije nosilcev majic, proslavljanje ekip s šampanjcem in užitek v prvem delu etape. Nato pa prihod na Elizejske poljane, kjer se bodo za prestižno zmago po osmih krogih okoli Slavoloka zmage udarili sprinterji. V ozadju pa slavje glavnega junaka Toura. Bo to drugič zapored postal Jonas Vingegaard ali tretjič v svoji karieri Tadej Pogačar?

dirka po Franciji 2023 21. etapa
Profil 21. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!