Rumeni pogled II: Pogačarjeve besede so se izkazale za resnične

Kolesarstvo 17. Jul 202314:00 0 komentarjev
Pogačar Yates
Foto: Profimedia

Pozabite na ekipne vlakce, kot jih je pred leti uprizarjal britanski Sky. Letošnja dirka po Franciji je borba mož na mož oziroma poimensko: Tadej Pogačar proti Jonasu Vingegaardu. Čeprav lahko ključno razliko med Dancem in Slovencem naredi torkov kronometer, ko bosta na cesti sama, pa so in še bodo svojo vlogo odigrali tudi njuni pomočniki.

Noro, kakšen Tour spremljamo! Praktično ob vsaki najmanjši priložnosti, ki jo ponuja trasa, se iz oči v oči oziroma z ramo ob rami znajdeta Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard. Prvi teden, v katerem je Slovenec izgubil več kot minuto proti Dancu, a nato do prvega prostega dne to razliko zmanjšal le na 17 sekund, se zdi oddaljen že več mesecev. Ja, na letošnji dirki po Franciji se toliko dogaja, da je kar težko slediti. V glavnih vlogah pa ves čas kapetana Jumbo Visme in UAE Emirates.

Šele ob zaključku drugega tedna, minulo soboto in nedeljo, se je prvič na letošnjem Touru zgodilo, da sta oba favorita ciljno črto na gorskih etapah prečkala skupaj. Pa kljub temu ni bilo nič manj zanimivo. Pogačar v svojem slogu napada in eksplozivno pospešuje ter se skuša otresti Vingegaarda, ki pa mu trmasto in na tempo sledi. Ko se je v soboto na Jeux Plane že zdelo, da bo slovenski šampion znova strl velikega rivala, ta ni paničaril, pač pa je z enakimi vrtljaji uspešno zakrpal nastalo luknjo.

Kako bi se končalo, če ne bi drugega Pogačarjevega skoka ustavila motorista pred njim, ne bomo izvedeli nikoli. Bolj kot krivda obeh voznikov in njunih medijskih sopotnikov pa gre tu za krivdo organizatorjev, ki bi tako malo pod vrhom ključnega vzpona dneva enostavno morali postaviti ograde in celotni karavani, ne samo kolesarjem, omogočiti lažjo pot. Kazen komisarjev, ki jo je dvojec prejel, je prav zato smešna in namenjena sama sebi. Francozi so se, namesto da bi si nastavili ogledalo, ‘naredili Francoze’.

Bi Pogačar ušel Vingegaardu? Morda celo dovolj, da bi z bonifikacijami na vrhu klanca in v cilju prevzel rumeno majico? Odgovora na to vprašanje ne pozna nihče, slovenski prvak pa v iskanju nanj ne izgublja časa. Čeprav je že prerez nedeljskega profila pokazal, da bo zadnji klanec pred drugim prostim ponedeljkom verjetno prekratek in prelahek za resnejše napade, je spet poskusil. Toda lanski prvak se znova ni dal.

Se je pa v gorskem trojčku minulega tedna za pomembno ugotovitev izkazala moč ekipe. Če s(m)o bili v prvem tednu in pol prepričani, da je ta tudi letos na strani Jumbo Visme, so zdaj v ospredje stopili tudi pomočniki pri emiratih. Že v petek ‘ravninski fantje’ Matteo Trentin, Mikkel Bjerg in Vegard Stake Laengen, v naslednjih dveh dneh pa še ‘gorske koze’ Marc Soler, Felix Grosschartner, Rafal Majka in Adam Yates.

Zadnji je, čeprav je v prvih dneh Toura nosil rumeno majico in je vse od takrat zelo visoko v skupnem seštevku, šele v soboto in nedeljo, upravičil visoka pričakovanja moštva. Besede šefov UAE Emirates in tudi Pogačarja pred startom v Bilbau, da bo Britanec sokapetan Slovencu, zdaj dobivajo veljavo. V boju za prvo mesto sicer nima možnosti, a že z borbo za tretje predstavlja izvrstno taktično orožje proti Jumbo Vismi. In končno so to možnost emirati začeli uporabljati.

Odločilni teden bodo kolesarji v torek odprli z gorskim kronometrom (22,4 km). Edinim letos. In edinim dnem, ko bosta tako Pogačar kot Vingegaard na celotni trasi sama. Kdorkoli bo jutri popoldne v rumenem, pa bo nato že dan pozneje na kraljevi etapi Toura 2023 še kako potreboval tudi pomoč ekipnih kolegov.

Mnenje avtorja prispevka ne odraža nujno mnenja uredništva.