Iskreni Pogačar: Niso bili krivi samo motoristi

Kolesarstvo 15. Jul 202319:36 5 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: ASO/Charly Lopez

Za Tadejem Pogačarjem je še en izvrsten dan na dirki po Franciji. V 14. etapi je zasedel drugo mesto, zaostal je le za zmagovalcem Carlosom Rodriguezom. Čeprav je ciljno črto prečkal mesto pred Jonasom Vingegaardom, pa je Danec za sekundo povišal prednost v skupnem seštevku. Ta zdaj znaša 10 sekund.

Razlog za povečanje Dančeve prednosti so seveda bonifikacijske sekunde na zadnjem klancu dneva. Tadej Pogačar je sicer 3,7 kilometra pod vrhom Jeux Plane močno pospešil in si pred Jonasom Vingegaardom uspel pripeljati nekaj metrov in sekund prednosti. Toda lanski prvak Toura je nato na tempo uspešno lovil Slovenčevo prednost in jo na koncu tudi izničil.

Šesto metrov pred črto gorskega cilja je Pogi poskusil z novim pospeševanjem, ki pa so ga po krivdi organizatorja ustavili motoristi francoske televizije. Usedel se je na kolo, nato pa ga je le sto metrov do vrha s protinapadom presenetil Vingegaard in mu ukradel tri sekunde (8:5). Omenjena motorista sta sicer v soboto zvečer prejela kazen komisarjev.

“Moj prvi sprint je šel v nič, kar je škoda. Toda tudi če tam ne bi bilo motoristov, bi bil razplet težko drugačen. Čutil sem, da mi zmanjkuje moči v nogah. Nisem mogel več sprintati, sam sem zafrknil. A je, kar je,” je iskreno priznal 24-letnik.

Kljub temu je bil več kot zadovoljen s prikazanim. “Za nami je dober dan, bili smo zelo močni. Tudi sam sem poskušal in čeprav se ni izšlo perfektno, smo videli veliko dobrega. Pozitivno gremo v naslednje etape. To je bil eden tistih dni, ko je imela Jumbo-Visma v mislih, da me napade in zlomi. Toda počutje je bilo dobro, sprintal sem za drugo mesto, napadel na klanec in gremo z dvignjeno glavo naprej.”

Razlika je po zelo zanimivem Touru, ko se Vingegaard in Pogačar iz oči v oči soočita prav na vsaki etapi, ko je teren za to primeren, le 10 sekund. Kdaj se bo dokončno odločil boj za rumeno majico, ki jo bo dobil zmagovalec prihodnjo nedeljo v Parizu?

“Jutri prihaja ena zelo težka etapa, po dnevu premora pa kronometer in vzpon na Loze. Tudi 20. etapa bo zelo odločilna. Res bo težko, a grem samozavestno proti tem dnem,” je prepričan gorenjski volk.

V nedeljo bo na sporedu nova zahtevna gorska etapa v Alpah s 4100 višinskimi metri ter petimi kategoriziranimi klanci. Karavano bo trasa peljala od Les Getsa do Saint-Gervaisa pod Mont Blancom (179 km). V ponedeljek bo na sporedu zadnji prosti dan.

dirka po Franciji 2023 15. etapa
Profil 15. etape. Foto: letour.fr/en

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje