Tretji teden obljublja ognjemet in popestritev “dolgočasnega” Gira

Primož Roglič
Foto: Guliverimage

Po mnenju mnogih je letošnji Giro za zdaj ena izmed slabših tritedenskih dirk zadnjih let. Na prvih petnajstih etapah se favoriti, če odštejemo kronometra, med seboj še niso pomerili za etapno zmago.

Dirka po Italiji 2023 je zaenkrat po godu sprinterjev, predvsem pa ubežnikov. Ti so prišli na svoj račun praktično na vsaki vsaj delno hriboviti etapi. Glavnina na letošnjem Giru za zdaj ni imela resnih apetitov loviti vodstvo dirke, prav zato se je sreča nasmehnila Andreasu Leknessundu (Team DSM) in Brunu Armirailu (Groupama FDJ), oba sta v prvih dveh tednih na svoja ramena nadela rožnato majico.

Po petnajstih dneh dirkanja je Francoz Armirail na prvem mestu s prednostjo minute in osmih sekund pred Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Primož Roglič (Jumbo-Visma) na tretjem mestu zaostaja še za dve sekundi več.

Na prvih petnajstih etapah se je kar osemkrat veselil beg. Dva kronometra je dobil Remco Evenepoel, ostale so pobrali sprinterji. Poleg Gira 2021 je letošnja dirka po Italiji za ubežnike najbolj profitabilna (če upoštevamo tritedenske dirke po letu 2009).

Za situacijo lahko “krivimo” predvsem mislece, ki so postavili traso za letošnji Giro. Že pred dirko je bilo namreč več kot očitno, da bo o skupnem zmagovalcu odločal le zadnji teden. Ob tem organizatorjem ni bilo naklonjeno niti vreme. 13. etapa, ki bi morala biti ena težjih v prvih dveh tednih dirke, je bila skrajšana na le 75 kilometrov. Vremenske razmere kolesarje silijo v večjo previdnost. Prav tu lahko iščemo razloge, zakaj so favoriti za skupno zmago zaenkrat močno taktizirali in varčevali z močmi.

Ob tem so konkurenco močno razredčili odstopi. Remco Evenepoel in Tao Geoghegan Hart sta bila v ožjem krogu favoritov, prvi je moral dirko zapustiti zaradi covida, drugi zaradi padca. Tudi Alexander Vlasov (Bora – hansgrohe) je predčasno končal z Girom.

Ubijalski tretji teden

Zato pa bi moralo v tretjem in hkrati zadnjem tednu pokati po šivih. Že v torek kolesarje čaka peklenska 203-kilometrska etapa z zaključnim vzponom na Monte Bondone. Glede na to, da je Armirail hitro odpadel že na 15. etapi (vseeno je zadržal rožnato majico), je tudi na 16. pričakovati spremembe v generalni razvrstitvi. Primož Roglič in Geraint Thomas sta v najboljšem položaju, da prevzameta vodstvo na dirki.

Giro 2023 16. etapa
16. etapa. Foto: organizator

Sedemnajsta etapa bo ravninska, nova priložnost za sprinterje, šov pa se bo nadaljeval v četrtek. Pred Rimom bodo morali kolesarji namreč prebroditi tridnevni pekel. 18. etapa od Oderza do Val di Zolgabo dolga 161 kilometrov z dvema klancema prve in dvema druge kategorije. Kolesarji se bodo borili tudi za bonifikacijske sekunde. Še težja bo 19. etapa z zaključkom na 2300 metrih nadmorske višine.

Giro 2023 19. etapa
19. etapa. Foto: organizator

V petek bomo že dobro vedeli, kdo še ima možnosti za skupno zmago. A o vsem bo odločala sobota. Še tretji kronometer na letošnjem Giru bo potekal blizu meje s Slovenijo. Dolg bo le dobrih 18 kilometrov, a z zaključnim vzponom na Svete Višarje. Začne se z 10-kilometrskim ravninskim delom, nato pa sledi osemkilometrsko vzpenjanje po ozki in strmi cesti, po kateri kolesarjem ne bodo mogla slediti spremljevalna vozila.

Giro 2023 20. etapa
20. etapa. Foto: organizator

Boj za rožnato

Pravega dvoboja Primoža Rogliča in Gerainta Thomasa tako letos še nismo videli.

Slovenec in Britanec do zdaj v svojih karierah na tritedenskih dirkah nista pogosto naletela drug na drugega. Edino, ki sta oba končala, je leta 2018 dobil prav Thomas. Primož Roglič je takrat na Touru na zadnjem kronometru izgubil skupno tretje mesto, ugnal ga je Thomasov moštveni kolega Chris Froome.

Zadnji dve dirki po Franciji je Roglič končal predčasno zaradi padcev, njegov tokratni tekmec pa ju je zaključil na 41. in lani na tretjem mestu.

Foto: Profimedia