V etapi do Carcassonna morda priložnost za sprinterje

Kolesarstvo 17. Jul 20227:38 0 komentarjev
Foto: AP Photo/Thibault Camus via Guliver

Na dirki po Franciji bo danes na sporedu 15. etapa od Rodeza do Carcassonna (202,5 km). Bržčas bo namenjena ubežnikom, lahko pa bi etapno zmago lovile tudi sprinterske ekipe. Slovenski as Tadej Pogačar je sicer namignil na morebitni napad, a med favoriti glede na traso vseeno ni pričakovati razlik.

V skupnem seštevku ima Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) 2:22 minute naskoka pred Pogačarjem (UAE Team Emirates).

Tretji je še naprej Britanec Geraint Thomas (Ineos Grenadiers), ki pa si je v soboto nabral nekaj več zaostanka in je zdaj 2:43 minute za vodilnim.

Danes bo na sporedu še ena tranzicijska etapa proti Pirenejem, ki se bo končala v Carcassonnu, kjer je lani rekord 34. etapnih zmag izenačil Britanec Mark Cavendish. Slednjega letos ni na Touru, podobno etapo pa bi lahko tudi tokrat dobil kdo od sprinterjev. To je odvisno predvsem od sestave ubežne skupine in ritma kolesarjenja v peklenski vročini.

Temperature bi se lahko namreč med etapo povzpele tudi do 40 stopinj Celzija, zato bo pomembno primerno hladiti razgreta telesa nad razbeljenim asfaltom. To je dan prej dobro uspevalo tudi Pogačarju, ki se je po letu 2020 znova znašel v vlogi lovca na rumeno majico. Za Eurosport je v soboto dejal, da mu ta vloga odgovarja.

Komaj čaka na Pireneje

“Glede na moje karakteristike je bolje, da sem v vlogi tistega, ki lahko napada, ampak na koncu je bil vzpon enostavno prekratek,” je ocenil sobotni zaključek. “Na vrsti je etapa do Carcassonna, mogoče poskusimo že v njej. Noge so v redu, tudi počutim se dobro, ekipa je na mestu in komaj že čakam Pireneje,” je še z nasmeškom na obrazu razlagal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

Ostali Slovenci bodo opravljali bodisi vloge pomočnikov bodisi iskali mesto med ubežniki. Primož Roglič je v skupnem seštevku daleč zadaj na 21. mestu, tudi Jan Tratnik, Matej Mohorič in Luka Mezgec pa so si doslej nabrali velik zaostanek in bi lahko glede na traso poskusili z begom. Za zdaj so bili v tej nameri neuspešni.

Zadnja etapa pred prostim ponedeljkom se bo začela ob 13.15, organizatorji pa najboljše v cilju pričakujejo nekaj pred 18. uro.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!