Drama na Vuelti: Roglič napadel, a tik pred ciljem padel

Kolesarstvo 6. Sep 202217:52
Delite:
Foto: guliverimage

Primož Roglič je napadel v zadnjih treh kilometrih 16. etape Vuelte, kazalo je izjemno, na koncu pa je tik pred ciljem pristal na tleh. Zmage se je veselil Danec Mads Pedersen.

Na ravninski etapi pretirane akcije nismo pričakovali, vseeno pa smo jo dobili tik pred ciljem. 2,6 kilometra pred koncem je Primož Roglič napadel na zadnjem vzponu na etapi. Oddaljil se je, priključek pa so držali le štirje kolesarji. Ob tem je rdeča majica Remco Evenepoel doživel okvaro kolesa in slovenskemu šampionu je kazalo izjemno.

A tik pred ciljem je Rogliča spet doletela smola. V sprintu se je zapletel z Britancem Fredom Wrightom (Bahrain – Victorious), padel in se poškodoval. Počasi je prikolesaril čez ciljno črto in se v šoku le usedel na tla.

Mislil sem, da bo ena od sprinterskih ekip nadzorovala položaj, a ko je Primož Roglič krenil, sem bil na kolenih, komaj sem držal ritem. Bil je neverjeten. Kar se tiče padca, sem bil blokiran od Rogliča. Ne vem, želel sem mimo po levi strani, on pa je prišel prav s te strani. Dotaknila sva se, ni pa bilo nobene namere, zato upam, da je z njim vse v redu,” je padec in zaključek etape ocenil na koncu četrtouvrščeni Wright.

Etapo je sicer dobil nekdanji svetovni prvak Danec Mads Predersen (Trek – Segafredo), drugi je končal Nemec Pascal Ackermann (UAE Team Emirates), tretji pa Nizozemec Danny Van Poppel (Bora – Hansgrohe). Roglič je zadržal čas zmagovalne skupine in pridobil osem sekund napram glavnini in rdeči majici.

Vodilni Belgijec Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) je imel na drugi strani tehnične težave in je moral počakati na novo kolo. Vseeno mu bodo zaradi pravila 3 km v sprinterskih etapah bržčas pripisali čas druge večje skupine, ki je ciljno črto prečkala osem sekund za zmagovalcem. Sam je sicer zaostal dobre tri minute.

Roglič zdaj za Evenepoelom zaostaja 1:26. Enric Mas je zadržal tretje mesto z zaostankom dobrih dveh minut. Jan Polanc ostaja na 13. mestu (+ 15:08).

Skupni vrstni red po 16. etapi:

1. Remco Evenepoel (Bel/Quick-Step Alpha Vinyl) 61:26:26

2. Primož Roglič (Slo/Jumbo-Visma) + 1:26

3. Enric Mas (Špa/Movistar) 2:01

4. Juan Ayuso (Špa/UAE Emirates) 4:49

5. Carlos Rodriguez (Špa/Ineos Grenadiers) 5:16

6. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) 5:24

7. Joao Almeida (Por/UAE Emirates) 7:00

8. Thymen Arensman (Niz/Team DSM) 7:05

9. Ben O’Connor (Avs/AG2R Citroen) 8:57

10. Jai Hindley (Avs/Bora-Hansgrohe) 11:36


13. Jan Polanc (Slo/UAE Emirates) 15:08

Profil 15. etape:

 

Foto: A.S.O.

Jutri bo na sporedu razgibana etapa od Aracene do samostana Tentudio (162,3 km). V zadnjem delu stopničastega vzpona, ki je sicer dolg 10 km, je do cilja odsek štirih km s povprečnim naklonom nekaj več kot sedem odstotkov.

Komentari

Vaš komentar