Zveza ugodila moštvu Visma – Lease a Bike

Kolesarstvo 18. Mar 202413:17 0 komentarjev
Jonas Vingegaard
Foto: Profimedia

V taboru nizozemskega kolesarskega moštva Visma - Lease a Bike imajo danes razlog za zadovoljstvo. Njihova futuristična čelada za kronometer je dobila odobritev za vsaj leto dni, poroča Wielerflits.

Futuristično čelado za kronometer, ki so jo kolesarji Visma – Lease a Bike prvič nosili na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja, je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) odobrila, potem ko je zaključila preiskavo o ustreznosti.

Nenavadne čelade, ki so jih Nizozemci uporabili tudi na dirki Pariz – Nica, so dvignile precej prahu. Pri UCI so zato takoj napovedali, da bodo čelado Giro Aerohead II, pri razvoju katere je sodelovalo kolesarsko moštvo Visma – Lease a Bike, podrobneje pregledali.

Enako velja za Rudy Project Windgream HL 85, ki jo je uporabila ekipa Bahrain Victorious, in Poc Tempor, ki jo je testiralo več moštev. Zveza je ob tem sporočila, da je od 2. aprila t.i. ‘helmet sock’ proizvajalca Specialized prepovedano.

Remco Evenepoel
Helmet sock je UCI prepovedal. Foto: Profimedia

Po navedbah kolesarske zveze poudarek pri razvoju teh čelad ni na primarni zaščitni funkciji, temveč na spodbujanju zmogljivosti. UCI je izpostavil tudi vprašanje komercialne razpoložljivosti. Čelade morajo biti v skladu s predpisi na voljo za prodajo.

V Vismi jim glede uporabe nove čelade ni potrebno skrbeti. UCI je prototip odobril za obdobje od 18. januarja 2024 do 17. januarja 2025. “Po tem obdobju mora biti prototip naprodaj vsem v skladu z veljavnimi pogoji,” so na Mednarodni kolesarski zvezi vnovič spomnili na svoja pravila. Ob tem je čelade dovoljeno uporabljati na cesti in ne na klancih.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!