Tadej Pogačar se vrača na svoj teren

Kolesarstvo 18. Mar 202410:32 0 komentarjev
Tadej Pogačar
Foto: Profimedia

Manj kot dva dni po tretjem mestu na prvem spomeniku sezone od Milana do Sanrema je pred Tadejem Pogačarjem nov izziv. Prvič v karieri se bo preizkusil na dirki po Kataloniji, kjer je lani zmagal Primož Roglič, ki pa ga tokrat v na severovzhodu Španije ne bo.

Po dirki od Milana do Sanrema, ki je glede na kolesarski profil Tadeja Pogačarja še vedno najtežja preizkušnja za njegovo zmago, se prvi kolesar sveta vrača na svoj teren. Pa čeprav bo prvič v karieri tekmoval na dirki po Kataloniji.

Sedemdnevna preizkušnja na severovzhodu Španije prinaša kar nekaj zanimivih gorskih testov, predvsem druga, tretja in šesta etapa bodo pokazale, kateri kolesarji lahko tekmujejo za sam vrh. Vse skupaj se danes začenja v Sant Feliu de Guixolsu, kjer bo tudi tudi cilj prve etape. To je ponovitev trase lanske dirke, ko sta na zanimivem finalnem klančku pomerila Remco Evenepoel in Primož Roglič.

Zadnji je lani dobil pester obračun z Belgijcem, a na letošnji dirki zaradi drugačnega programa zmage ne bo branil. Kljub temu se v Katalonijo kot prvi favorit podaja Slovenec. Pogačarju, ki bo imel v Domnu Novaku, Felixu Grossschartnerju, Joau Almeidi, Pavlu Sivakovu, Marcu Solerju in Jayu Vinu spet močno podporo ekipe, bodo glavni tekmeci Sepp Kuss kot kapetan Visme Lease a Bike, pri kateri bo priložnost dobil tudi Cian Uijtdebroeks.

Boro bosta vodila Lenny Martinez in Aleksandr Vlasov, Egan Bernal in Geraint Thomas sta glavni imeni Ineosa, pri Soudal-QuickStepu bodo vse stavili na Mikela Lando, zraven bo tudi Simon Yates …Ne gre pozabiti niti na močno zasedbo Movistarja: ob Nairu Quintatni in Einerju Rubiu bo kapetan domačin Enric Mas.

“To bo moja prva dirka po Kataloniji, zelo se je veselim. Trasa je zahtevna, primerna za hribolazce in napadalne kolesarje, tako da bodo navijači dobili dober šov v tem tednu dirkanja. Imamo močno ekipo, a tudi močne tekmece, zato bo zabavno. Od Milana-Sanrema je minilo malo časa, a je vse potekalo gladko, da smo v ponedeljek pripravljeni,” je pred startom povedal Pogačar.

Profili vseh sedmih etap:

1. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
2. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
3. etapa Katalonije 2024 3. etapa Katalonije 2024
3. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
4. etapa Katalonije 4. etapa Katalonije
4. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
5. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
6. etapa Katalonije 6. etapa Katalonije
6. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor
7. etapa Katalonije 2024. Foto: organizaor

Ognjemet med kapetani gre pričakovati že v torkovi drugi etapi, ko kolesarje čaka zaključni vzpon ekstra kategorije – cilj bo na Vallterju na kar 2135 nadmorske višine. Še težja bo sredina tretja etapa s tremi zahtevnimi klanci, vključno s finalnim na Port Aine (1960 metrov n.m.v.). Po nekoliko lažji četrti in peti etapi, ki ponujata priložnost za ubežnike, bo šesti dan spet zelo zahteven s kar 4085 višinskih metrov in ciljem na Queraltu. Zadnji dan pa ponuja krog po Barceloni s tradicionalnimi šestimi vzponi na olimpijski Montjuic.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!