Velik kaos, ki Olimpiji ne napoveduje nič dobrega

Kolumna 1. Jul 202220:00 4 komentarji
Robert Prosinečki in Igor Barišić. FOTO: Aleš Fevžer.

Ljubljanski nogometni kaos, ki sliši na ime Olimpija, je danes ponudil novo bizarno poglavje. Dogajanje v Stožicah v zadnjih 24 urah razkriva marsikaj in prihodnost velikana slovenskega nogometa postavlja pod velik vprašaj.

Robert Prosinečki je še včeraj zvečer dobil obljubo, da direktor Igor Barišić odhaja iz kluba. Zdelo se je, da bo ostal trener Olimpije, z njim pa bodo v njej ostali tudi nekateri njegovi sodelavci in zavezniki. Predsednik Olimpije Adam Delius je dal besedo. Njemu in med polčasom včerajšnje prijateljske tekme proti Šibeniku tudi najzvestejši navijaški skupini Green Dragons.

Še danes dopoldne je bil Prosinečki prepričan, da bo nadaljeval svojo drugo ljubljansko nogometno epizodo, ki je tokrat v trenerski vlogi trajala komaj nekaj več kot tri mesce. To je še dve uri pred začetkom predsednikove novinarske konference, na kateri smo pričakovali potrditev ostanka Prosinečkega, v pogovoru potrdil tudi nekaterim nogometašem Olimpije, ki so prav tako nestrpno pričakovali razplet.

Potem pa šokanten zasuk in Deliusovo razkritje, da se Olimpija in Prosinečki razhajata. Ob tem je predsednik slovitega Hrvata čez vrata pospremil na precej bizaren način. Bizaren pa je tudi razlog, zaradi koga je Prosinečki, velikan evropskega nogometa, ki je v Ljubljani zelo priljubljen, v Stožicah potegnil krajšo. Zaradi med navijači nepriljubljenega Barišića, popolnega nogometnega anonimneža, o katerem boste lahko po spletu brskali ure, pa o njem ne boste našli skoraj nobene informacije. Razen teh, ki so nastale, odkar je pred meseci prišel v Olimpijo. O njem pa ne povedo nič dobrega.

Barišić je imel glavno besedo pri kadrovanju ekipe za sezono 2022/23, kar je bil tudi glavni kamen spotike spora s Prosinečkim in športnim direktorjem Mladenom Rudonjo, ki je bil odpuščen skupaj z njim. Letos poleti, sezona pa je tik pred vrati, se za zdaj ni izkazal. V klub je pripeljal štiri tujce, katerih imena so v nogometu podobno anonimna, kot je njegovo, in le enega Slovenca. Vratarja Denisa Pintola, ki ni odigral še niti ene prvoligaške minute.

Še precej slabše o njem govorijo besede, ki jih v neuradnih pogovorih lahko na njegov račun slišimo iz ust številnih v zadnjem času izgnanih akterjev Olimpije in tudi nogometašev, ki za člansko ekipo igrajo zdaj. Tudi igralci, ki na nove plače čakajo že več kot dva meseca in so naveličani njegovih neizpolnjenih obljub, so namreč od predsednika zahtevali, da Barišić odide iz kluba.

Zadnja predsednikova poteza še bolj nakazuje na to, kar se šušlja že vse od njegovega prihoda v klub. Deliusovo ozadje (pomanjkanje kapitala), preteklost (v nogometu ga pred tem ni bilo) in izogibanje nastopanju v javnosti (današnja novinarska konferenca je prva, na kateri je bil prisoten od prevzema kluba oktobra lani) zbujajo dvome o sposobnosti vodenja večmilijonskega nogometnega projekta, pa tudi vloge in načrtov, ki jih z njim ima.

Tokratna nelogična odločitev je razkrila marsikaj. Vse bolj očitno je nemški poslovnež predsednik Olimpije zgolj v teoriji, v praksi pa je “lutka” nekoga tretjega. Kdo je v resnici šef, ostaja skrivnost, dogajanje v zadnjih dneh pa nakazuje, kje približno ga lahko iščemo.

Še najmanj zaradi spora, ki je odnesel Prosinečkega in Rudonjo, pa tudi ne zaradi četrtkove evropske tekme proti luksemburškemu Differdangeju, na kateri bi lahko doživela nov polom. Navijači Olimpije so lahko upravičeno zaskrbljeni predvsem zaradi skrivnostnega ozadja in popolnoma nejasne smeri, v katero gre njihov klub. Obeti niso dobri. Marsikdo se boji, da se bo ponovilo leto 2005. Vse bolj se zdi, da upravičeno.

Za konec še črtica, ki pove veliko o tem, v kakšnem stanju je Olimpija ta hip. V klubu do osme ure zvečer, šest ur po predsednikovi novinarski konferenci, spremembe na trenerskem mestu na nobeni od platform, prek katerih obveščajo javnost, še niso naznanili. Smešno, toda navijačem Olimpije do smeha v teh dneh zagotovo ni.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje