Prvi zmaj je spregovoril: Prosinečki ni več trener Olimpije

Nogomet 1. Jul 202214:25 > 15:28 5 komentarjev

Adam Delius je v dolgem nagovoru medijev vendarle podal odgovor na vprašanje - ali Robert Prosinečki ostaja trener Olimpije. Odgovor je ne, Robert Prosinečki odhaja. Razlog? Nerealne zahteve trenerja o novih nogometaših in pritiski na vodstvo kluba. Eden izmed očitkov je bila tudi nezainteresiranost za delo z mladimi igralci. Številnih kritik je bil deležen tudi Mladen Rudonja, proti kateremu bo klub sprožil kazenske postopke.

Prosinečkega sem odpustil že trikrat, ni potrebno, da ga še četrtič. Nimam pa razloga, da bi odpustil Igorja Barišića,” je najpomembnejša izjava Adama Deliusa na današnji novinarski konferenci, na kateri je sicer na dolgo in široko razložil, zakaj je prišlo do kaotične situacije v klubu. Mladen Rudonja je dobil odpoved, Robert Prosinečki je odstopil sam.

Takšna kot je situacija, je bila tudi tiskovna konferenca. Začela se je z dolgim nagovorom Adama Deliusa v nemščini, njegove besede je medijem sporočal prevajalec. Tu so ključne izjave.

“Hvala za interes glede dogajanja v Olimpiji. Pomembno je, da sem jaz tisti, ki odgovori na vsa vprašanja o Olimpiji. Ko sem prišel, sem vedel, kaj so izzivi, razvoj mladih igralcev in ustvarjanje mladih reprezentantov. Po pol leta so pred nami novi izzivi.«

“Cilj je bil osvojitev tretjega mesta, zato se je zgodila trenerska zamenjava in ti cilji so bili doseženi. Ko prevzameš podjetje, je pomembno, da se spoprimeš s preteklostjo in hkrati rešuješ obstoječe stanje. Milan Mandarić je šel svojo pot, nismo mu prepovedovali vrnitve na stadion, nisva imela niti enega slabega sporočila.”

“Zadnji meseci so pokazali, da so nastala nesoglasja med vodstvom in trenerjem. Trenerjev cilj je imeti 24 reprezentantov in osvajanje prvenstev, druga plat pa je poslovna. Ko sem prišel, je bilo v klubu 53 igralcev, morali smo to število zmanjšati in kader ustaliti pri 25 igralcih. Bilo je pomembno, da dvignemo kvaliteto z enakimi izdatki kot doslej.”

“V preteklosti je bilo storjeno veliko napak. Do tega trenutka z izjemo Ratnika nismo imeli veliko poškodb. Vso kondicijsko delo se bo izplačalo. Glavna naloga pa je še vedno, kako zmanjšati številčnost kadra in povečati kvaliteto. Torej usklajevanje stroškov in kakovosti. To je bila odgovornost Igorja Barišića. Pogovarjala sva se o tem, katere igralce moramo pripeljati v klub.”

O konfliktu z Robertom Prosinečkim

“Ko sem prišel, sem obljubil, da bo Olimpija imela v kadru štiri ali pet reprezentantov. Jasen je bil cilj, da se okrepimo s slovenskimi reprezentanti. Na žalost pa smo se preveč osredotočili na eno, specifično državo. S strani trenerja je bilo večkrat rečeno, če ne dobim določenega igralca, dam odpoved, ali grem. S tem predsednika postavljaš pod pritisk in teh dogodkov je bilo kar nekaj.”

“Z veseljem sem zaposlil trenerja, ki bi Olimpijo vodil na dolgi rok. Postavil sem mu tudi resno vprašanje, kdo je najboljši U17, U16 igralec v klubu. Tega ni vedel. Mladi igralci ga sploh niso zanimali. Prisoten sem bil na treningih, poznam ga. Zdi se mi, da trenerski štab nima enakega interesa kot klub. Trenerja pa sem izbral jaz, zato to odgovornost prevzemam nase.”

“Včeraj so bila pred prijateljsko tekmo številna vprašanja o tem, kdo bo igral in kdo bo trener. S človekom, ki dela takšen pritisk, ne morem sodelovati. Ni pošteno, da se potem pritisk prelaga na pisarno. Če nekdo ne izpolne pričakovanj, je to ena stvar. Potem pa je tu še vprašanje korektnosti. Ne glede na mojo odločitev, bo klub obstajal še vrsto let. Pomembno je, da delamo korektno in z jasnimi cilji.”

FOTO: Jure Banfi.

O Mladenu Rudonji

“Najbolj pa sem bi šokiran nad tem, kar je počenjal športni direktor,” je dejal Delius in besedo predal svojemu pooblaščencu in podpredsedniku kluba Christianu Dollingerju.

Ta je dejal: “Delo športnega direktorja Mladen Rudonja ni opravljal tako, kot smo se dogovorili. Opravljanje dela je splet talentov in izkušenj. Vsak ima priložnost, da se izkaže. Ugotovili smo tudi, da je sodeloval s tretjimi osebami – vse v škodo Olimpiji. Tretjim osebam je nudil celo zaupne informacije in jim ponujal prevzem kluba. Za to pa nikakor ni bil pooblaščen. Za te stvari imamo dokaze. Z napačnimi informaciji je zavajal tudi novinarje.”

“Kot podpredsednik Olimpije še nikoli nisem bil tako razočaran, da sem podpiral tako osebo. Tega si igralci in navijači niso zaslužili. Gospod Rudonja ni več del Olimpije in bo zapustil klub. Vodili bomo tudi kazenske postopke.”

Sredi novinarske konference je v novinarsko sobo v Stožicah vstopil tudi dolgoletni skrbnik stadiona Stožice in ikona navijačev Boris Ferenčak ter zabrusil Adamu Deliusu: “Prosinečki je dal odpoved pred dvema dnevoma. Lažnivec.”

O novem trenerju

“Prišel bo vrhunski trener, ki bo imel pred sabo interes Olimpije. Izbral ga bom v miru. Trenerjev je na trgu dovolj.”

O okrepitvah iz Osijeka

“Z izjemo vodstva Maribora sem z vsemi klubi v dobrih odnosih. Ni pomembno, s kom sodeluješ – Osijekom, Avstrijo, Italijo. Za nove okrepitve sta zadolžena trener in športni direktor. Ona odločata.”

O odnosu z navijači

“Včeraj sem bil z Green Dragons, ki so podprli trenerja. Nisem jim očital, da poskrbijo za precejšnje kazni klubu. Ne bi rad, da se govori o negativnih odnosih med vodstvom kluba in navijači. Šteje klub, vse delamo v njegovem interesu. Green Dragons nosijo klub v srcu, nekaj je takšnih, ki povzročajo težave, večina pa razume, da želimo gledati lep nogomet in navijaško vzdušje, ki bo privabilo družine in otroke. Če bo potrebno, bomo dvignili raven varnosti.”

Navijaška skupina Green Dragons je odločno na strani Roberta Prosinečkega. FOTO: SK.

O vlogi Igorja Barišića

“On je poslovni direktor, ki vodi poslovni del in klub, kot ga vodijo v tujini.”

O tem, kako se bodo odzvali igralci

“Igralci pridejo in grejo. Sam sem se dokončno odločil pred nekaj urami. Nisem še imel časa, da jim to sporočim.”

O ciljih v Evropi in prihodnosti kluba

“Imamo zelo kvalitetno ekipo. Kar se tiče okrepitev, smo si ogledali celoten slovenski trg in 200 mednarodnih igralcev. Okrepitve še pridejo. Prihaja nov trener in s tem bodo igralci dobili nov zagon in interes. Cilj v Evropi je uvrstitev v tretji krog kvalifikacij. V Sloveniji se napada naslov prvaka.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje