Ples milijonov, ki ljubiteljem nogometa obrača želodec

Komentar 22. Maj 202214:30 > 16:05 0 komentarjev
Foto: Guliverimages

Po dolgih mesecih kolebanja in premišljevanja Kylian Mbappe vendarle ostaja v Parizu. Namesto mirnega podpisa nove pogodbe smo v zadnjih tednih spremljali sago preobratov, ko niti najbolje obveščeni novinarji niso več vedeli, v katero smer se bo nagnila odločitev fanta "naslednje" generacije. In ko se je Francoz naposled vendarle odločil za nogometni simbol svoje domovine, je postal naslednji v vrsti tistih, ki majejo temelje sodobnega nogometa. V komentarju se sprašujemo, kako je do tega prišlo in kakšne bodo posledice tega dejanja.

Še pred dobrim tednom naj bi bil Kylian Mbappe tik pred podpisom pogodbe z madridskim Realom. Zakaj si je torej v naslednjih dneh premislil? Teorij, ki krožijo po vseh informacij željni nogometni sferi, je kolikor hočete. Nekateri poročajo o 300 milijonskem bonusu, ki naj bi ga samo za podpis nove pogodbe prejela Mbappejeva družina. Drugi razmišljajo o tem, da bi lahko Francoz z vsemi bonusi zaslužil do 100 milijonov letno. Našli so se celo mediji, ki so postregli z informacijami o tem, da naj bi se v prepričevanje 23-letnika vključil celo francoski predsednik Emmanuel Macron, govora je bilo celo o grožnjah lastniške družine PSG-ja, ki jo vodi v nogometu vse bolj vplivni Nasser Al-Khelaifi.

Foto: Guliverimages

Resnica je, kot vedno, nekje vmes. Mbappe bo v Parizu dobil še precej boljše finančne pogoje, kot bi jih imel v Madridu, očitno pa si je res izpogajal tudi veliko moč pri soustvarjanju celotne podobe kluba, saj naj bi bil kar on tisti, ki bo odslej potrjeval trenerje, športne direktorje in tudi prihode novih soigralcev. Glede na to, da si je večina nogometnih medijev enotna v tem, da so v Parizu šteti dnevi tako trenerju Mauriciu Pochettinu kot tudi športnemu direktorju Leonardu, bo očitno res nekaj na tem.

Real Madrid brez galaktikov je kot diamant brez leska

Če v Parizu danes slavijo, je v Madridu čisto pravi dan žalovanja. Slovita Marca je danes že pripravila naslovnico, ki slikovito prikazuje, da “Mbappe ni vreden dresa madridskega Reala”. A tudi ta tako opevani dres v zadnjih letih izgublja na svoji vrednosti. Resda Real igra finale Lige prvakov, a zaščitni znak ere Florentina Pereza so bili vedno tudi galaktični zvezdniki, ki so skrbeli za to, da ima kraljevi klub danes status enega najbolj prestižnih nogometnih klubov na svetu.

Dandanes je ta slika nekoliko drugačna. Prvi imeni nove nogometne ere sta Erling Haaland in Kylian Mbappe, nihče od njiju pa ne bo v naslednji sezoni igral na Santiagu Bernabeu. To je seveda velik udarec za status madridskega Reala, pa tudi La Lige, ki v zadnjih letih počasi, a zanesljivo izgublja boj s Premier ligo in se počasi seli proti obrobju nogometnega zanimanja navijačev širom sveta.

Težave Reala rešuje kar La Liga

Real Madrid in Barcelona sta bila dolgo bleščeča svetilnika španskega nogometa, ki sta zasenčila vso poprečnost klubov spodnjega doma španske La Lige. A Katalonci se v zadnjem obdobju ubadajo s hudimi finančnimi težavami in niti približno niso več raj za zvezdnike, kaj šele superiorna sila, ki bi krojila vrh nogometnega sveta. Ob vzponu arabskih imperijev s finančnimi vrečami brez dna, pa stik z novo nogometno realnostjo izgublja tudi Real.

Madridčani se na Mbappejevo odločitev niso odzvali. A so to namesto njih storili kar v vodstvu La Lige. Slabo varovana skrivnost je sicer, da je prvi mož španskega prvenstva Javier Tebas vsaj simpatizer, če ne celo navijač belega balet. Pravnik, ki že desetletje bdi nad najpomembnejšim španskim nogometnim produktom, se hkrati dobro zaveda, koliko njegova blagovna znamka izgublja s tem, ko v Španijo ni več največjih zvezdnikov svetovnega nogometa.

Gualter Fatia/Getty Images

Politični boj, ki uničuje nogomet

Po Superligi se tako na obzorju Uefe zaostruje še en nogometni spopad. Spopad med “staro” evropsko nogometno elito in arabskimi milijoni, ki so tako ali tako v zadnjih letih preplavili nogometno Evropo. Čeprav se bo tudi v prihodnosti na igrišču še vedno podilo dvaindvajset športnikov, ki bodo s svojimi potezami navduševali navijače širom sveta in se z vsem žarom ter zanosom borili za zmage in lovorike, bo v ozadju še bolj intenzivno potekal politični boj za prevlado v nogometu. Športu, ki je že davno prerasel meje najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Zaradi denarja, ki ga ustvarja nogomet, se ta čudoviti šport vse bolj odmika od svoje prvinskosti, poštenosti in predvsem igre ter postaja politično orodje neverjetno bogatih posameznikov, ki s svojimi klubi ravnajo približno tako kot otroci, ko se igrajo s svojimi avtomobilčki. Z vso silo jih namreč “zabijajo” enega v drugega. “Karambol”, ki pri tem nastaja, pa počasi obrača želodce tistih, ki imamo ta šport radi takšnega, kot smo ga poznali nekoč.

Mnenje avtorja prispevka ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!