Skrito delo Raša Nesterovića

Komentar 11. Jul 202316:36 1 komentar
Foto: Saša Pahić Szabo

Razmišljanje o tem, kakšne so razsežnosti odstopa generalnega sekretarja Košarkarske zveze Slovenije Radoslava Nesterovića.

Bil je evroligaški zmagovalec in prvak lige NBA ter še vedno edini Slovenec, ki je združil ta dva podviga. Za popolno kariero mu je pravzaprav manjkal le uspeh z reprezentanco. Resda je bil leta 2005 po nizu razočaranj del generacije, ki je premagala urok prvega dela EuroBasketa ter se zavihtela v četrtfinale in se posledično uvrstila na svetovno prvenstvo. A kolajne kot košarkar ni dočakal.

Zato pa je neizbrisen reprezentančni pečat pustil v neki drugi vlogi. Verjetno bo marsikoga presenetilo, če predpostavimo, da Slovenija leta 2017 ne bi bila evropski prvak brez Radoslava Nesterovića. Njegov prispevek je bil širši javnosti resda dokaj prikrit, a v stvarnosti tako izrazit in odločilen, da bi tezi verjetno hitro prikimala velika večina neposredno vpletenih. Vsaj tistih – iskrenih.

Nesterović je bil ideolog zlate slovenske pravljice. Začenši z izbiro selektorja Igorja Kokoškova in neomajnim podpiranjem Gorana Dragića v vlogi nespornega “liderja”. Nekdanja soigralca sta velikansko delo opravila že v mesecih in tednih pred prvim zborom izbrane vrste. Med drugim sta bila gonilni sili pri dogovoru, po katerem je Anthony Randolph sprejel izziv, postal slovenski državljan in eden ključnih mož na EuroBasketu.

Nadalje je Rašo pravilno začutil, da je pravi trenutek za veliko reprezentančno implementacijo Luke Dončića, kjer je nato velikansko delo opravil prav Gogi. Nesterović je medtem v ozadju skrbel, da je bila ekipa, ki je merila na vrhunski rezultat, deležna tudi vrhunske obravnave.

Rašo Nesterović. Foto: Aleš Fevžer

Ker je igral na najvišji ravni, je pač vedel, kaj potrebuje košarkar, zahvaljujoč izkušnjam in poznanstvom pa je znal odpreti tudi marsikatera vrata. Tudi ko sta pozneje reprezentanco okrepila Jordan Morgan in Mike Tobey, je imel največ zaslug kot mož iz ozadja prav Nesterović, zato je tudi na zgodovinski olimpijski vozovnici viden njegov pečat.

Morda bi se lahko pogovarjali o tem, ali je položaj generalnega sekretarja kot prvega operativca Košarkarske zveze Slovenije, ki zahteva tudi številne druge vrline in znanja, od poslovnih in menedžerskih do diplomatskih, v praksi po Nesterovićevi meri. Kot tudi o tem, ali je imel ob sebi vselej najboljšo oporo. A nesporno dejstvo je, da z njegovim odhodom KZS in slovenska košarka izgubljata pomembna figuro. Predvsem na področju, ki je najbližje sferam reprezentančnega športnega direktorja.

Odstop je v tem trenutku presenetljiv predvsem zaradi mesta na časovni premici, torej slab teden pred reprezentančnim zborom in šest tednov pred svetovnim prvenstvom. A je prav upoštevaje slednje tudi dokaj pomenljiv. Dejstvo je namreč, da Nesterovićev glas že pred EuroBasketom 2022 nekajkrat ni bil slišan. Lahko bi dejali, da je bil celo izigran. Tudi v zadnjih mesecih se je njegov pogled na določena vprašanja razlikoval od prevladujočega v vodstvu KZS.

Po tej plati je torej odhod razumljiv, pred velik izziv pa postavlja predsednika zveze Mateja Erjavca, ki je imel vrsto let ob sebi moža, na katerega se je lahko ob strogo košarkarskih vprašanjih konkretno naslonil. Prva naloga bo zdaj že celostna izvedba bližajočega se reprezentančnega poletja, nato pa iskanje ustreznega kandidata za mesto generalnega sekretarja. Z vizijo.

Mnenje avtorja prispevka ne odraža nujno mnenja uredništva.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje