‘Rakete’ izstreljene v osmino finala, kjer jih čaka Rusija

Košarka 20. Jun 202117:18 > 22:57 0 komentarjev
Guliver Image

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca je dosegla uvrstitev med najboljših 16 ekip stare celine, potem ko so danes varovanke Damirja Grgića s 91:81 ugnale Bosno in Hercegovino. Po zmagi Belgije nad Turčijo je Slovenija osvojila tretje mesto v skupini C. V ponedeljek ob 20.45 jo za preboj v četrtfinale čaka tekma z Rusijo.

“Šok” terapija in visok poraz proti Belgiji je zalegel za zbranost v prvem polčasu, dekleta so uprizorila eno izmed najboljših četrtin v zgodovini reprezentance, saj so drugi del srečanja dobile za kar 19 točk (31:12) in na odmor odšle v vodstvu 54:37.

Nasprotnice so se v drugem polčasu zbrale, začele v zadnji četrtini dohajati Slovenijo, a jim je na koncu zmanjkalo energije, pa čeprav so tri minute pred koncem prišle celo na 4 točke zaostanka.

Pri “raketah” je bila tokrat najučinkovitejša Eva Lisec, ki je dosegla 22 točk, Zala Friškovec je dodala 15, omeniti velja še prispevek Teje Oblak s 15 točkami in 11 asistencami ter Nike Barić (12 točk in 10 asistenc).

Slovenija si je z zmago zagotovila nastop v osmini finala.

V zadnji tekmi predtekmovanja v skupini C evropskega prvenstva v košarki za ženske je Belgija s 63:61 premagala Turčijo, kar pomeni, da je Slovenija v Strasbourgu osvojila tretje mesto in se bo v dodatnih kvalifikacijah za četrtfinale v ponedeljek pomerila z drugouvrščeno ekipo iz skupine D.

Tekmec Slovenije je bil znan šele po tekmi neporaženih ekip v skupini D med Francijo in Rusijo. Francozinje so nadigrale Rusijo s kar 85:59 in se neposredno uvrstile v četrtfinale, Rusija pa se bo tako v ponedeljek ob 20.45 merila s Slovenijo. Neposredno sta se med osem najboljših poleg Belgije in Francije uvrstili še Srbija in Španija. Za preostala štiri mesta pa se bodo borile Slovenija-Rusija, BiH-Hrvaška, Črna gora-Belorusija in Italija-Švedska.

“Rad bi čestital igralkam za zasluženo zmago in karakter, ki so ga pokazale po tistem težkem porazu z Belgijo. Pokazali smo, kako si želimo igrati košarko. Manjši padec ob koncu tretje četrtine in začetku zadnje nas je pripeljal v situacijo, da so imele Bosanke priložnost za preobrat, a na koncu smo z našo kakovostjo dokazali, da smo v tem trenutku boljša ekipa od Bosne in Hercegovine,” je bil po tekmi zadovoljen slovenski selektor Damir Grgić.

Podobno je razmišljala tudi Nika Barič. “Mislim, da smo po tisti tekmi z Belgijo pokazali čisto drug obraz. Pokazali smo naš pravi karakter in pravo igro, kar po petkovi tekmi res ni bilo lahko. Vsa čast dekletom za pristop. V drugem polčasu smo padle v igri, a mislim, da je bilo to povsem pričakovano. V odločilnih trenutkih smo ostale mirne in to je na koncu tudi prevesilo tehtnico v našo korist,” je dejala slovenska kapetanka.