Američani sanjajo o novem sanjskem moštvu

Košarka 24. Jan 20249:57 2 komentarja
LeBron James in Kevid Durant. Foto: AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Vodstvo ameriške košarkarske reprezentance je predstavilo širši nabor kandidatov za mesto v dvanajsterici na letošnjih olimpijskih igrah v Parizu. Imena obljubljajo spektakularno zasedbo.

Potem ko so se opekli na svetovnem prvenstvu v Manili, Američani ne skrivajo, da jih v Parizu zanima zgolj olimpijsko zlato. Že šestnajsto v zgodovini, peto zaporedno in deveto po letu 1992, ko so se odprla vrata za košarkarje iz lige NBA.

In čeprav bo pravo sanjsko moštvo (dream team) v resnici ostalo le tisto iz nepozabne Barcelone 1992 (Michael Jordan, Magic Johson, Lary Bird …), pa si lahko poleti v Franciji resnično obetamo zvezdniško selekcijo ZDA.

Lebron James, Stephen Curry, Anthony Davis, Kevin Durant, Jayson Tatum, Joel Embiid … To je zgolj delček z obsežnega seznama kandidatov, ki obsega kar 41 imen. Prav vsa prihajajo iz lige NBA. Kot tudi glavni trener oziroma selektor Steve Kerr. Slednjega skupaj z direktorjem Grantom Hillom v prihodnjih mesecih čaka zahtevna naloga. Največji izziv bo kajpak sestaviti homogeno zasedbo, v kateri bodo zvezdniki znali sebičnost potisniti na stranski tir ter v vsaj približno hierarhični strukturi igrati za skupni cilj. Pri tem bodo ključni dejavniki prilagajanje na pravila Fibine košarke, večja pozornost obrambi, smiselna napadalna strategija in ekipna enotnost.

Jasno je sicer, da imajo olimpijske igre v ameriški zavesti precej večjo težo od svetovnih prvenstev. A tokrat lahko pričakujejo kar nekaj močnih izzivalcev. V prvi vrsti bodo to Francozi in Srbi.

Kaj pa Slovenija?

Nastop na olimpijske turnirju so si že zagotovile reprezentance Francije, Nemčije, Srbije, ZDA, Kanade, Avstralije, Japonske in Južnega Sudana. Zadnje štiri udeležence bomo dobili na štirih kvalifikacijskih turnirjih, ki bodo odigrani med 2. in 7. julijem. Slovenija bo igrala v Pireju, kamor je žreb usmeril še Hrvaško, Novo Zelandijo, Dominikansko republiko, Egipt in domačo Grčijo. V Pariz bo potoval le zmagovalec turnirja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje