Kje je zlati Tonček?

Evroliga 13. Okt 202111:57
Anthony Randolph

Anthony Randolph, ki se je v spomin ljubiteljev košarke zakoreninil kot član zlate reprezentance na EuroBasketu 2017, je svojo zadnjo tekmo za Slovenijo že odigral. Že lep čas pa ga ni bilo mogoče videti niti na klubski ravni. Kaj se dogaja z Američanom?

“Tonček, Tonček, Tonček,” je odmevalo na Kongresnem trgu ob vrnitvi slovenske reprezentance z evropskega prvenstva 2017 v Carigradu. Takrat so bili dokončno razblinjeni vsi dvomi o pravilnosti naturalizacije Američana, ki je pet minut pred dvanajsto prejel slovenski potni list, in bil v četi Igorja Kokoškova ob Goranu Dragiću in Luki Dončiću eden od ključnih adutov pri pohodu na evropski košarkarski prestol.

Anthony Randolph se je nato sicer še vrnil v Slovenijo. Odigral je še dve tekmi v ponesrečenih kvalifikacijah za nastop na svetovnem prvenstvu 2019. Po tekmi s Turčijo v Stožicah, 17. 9. 2018, torej ob prvi obletnici naslova evropskega prvaka,  pa je dokončno slekel reprezentančni dres in položaj naturaliziranega igralca prepustil drugim. Sprva je bil to Jordan Morgan, v kvalifikacijah za olimpijske igre in nato tudi v Tokiu pa Mike Tobey.

In kje je zlati Tonček danes? Na seznamu madridskega Reala za evroligaške tekme boste zaman iskali njegovo ime. Španski velikan ga namreč ni registriral za najmočnejše evropsko klubsko tekmo. Vseeno trener Pablo Laso upa, da bo lahko še letos v svojo igralsko rotacijo znova vključil tudi 32-letnega Američana s slovenskim potnim listom. Pred dnevi je bil namreč po dolgi rehabilitaciji in individualni vadbi že viden na treningih Reala.

V Sloveniji je bil nazadnje 17 9. 2018

Posledica njegove večmesečne odsotnosti je hudo poškodba ahilove tetive. Zgodilo se je 18. decembra 2020 na evroligaški tekmi proti Olympiacosu. Sledila je operacija in zahteven rehabilitacijski postopek. Anthony Randolph, ki je imel pred tem težave s palcem leve roke in poškodovano ramo, vse do takrat ni zaigral. Pri Realu so dokaj skopi z informacijami o njegovi vrnitvi. A zdi se, da je zdaj na treningih vendarle prestavil v višjo prestavo.

Randolph je sicer že vse od leta 2016 član Reala. V tem obdobju je bil s klubom dvakrat španski prvak, enkrat zmagovalec državnega pokala, leta 2018 pa tudi prvak evrolige. Pred tem je igral za Lokomotiv iz Kubana, v ligi NBA pa ta Golden State Warriors, New York Knicks, Minnesoto Timbervolves in Denver Nuggets.