Avstralka s petkami piše zgodovino

Košarka 26. Avg 202111:22 > 11:23 1 komentar
Liz Mills; foto: FIBA

Liz Mills z izjemo državljanstva in predanosti košarki nima prav veliko skupnega s Pattyjem Millsom. A tudi ona te dni piše zgodovino, in sicer na klopi reprezentance Kenije na AfroBasketu kot prva selektorka moške ekipe na velikem tekmovanju.

Patty Mills je ime, ki ga slovenski ljubitelji košarke zlepa ne bodo pozabili. Če je namreč slovensko košarkarsko reprezentanco ob nastop v finalu olimpijskih iger v Tokiu spravila nebeška blokada francoskega reprezentanta Nicolasa Batuma, ki je prehitel namero in žogo Klemna Prepeliča, pa je bil za fizično in predvsem čustveno načeto četo selektorja Aleksandra Sekulića v tekmi za tretje mesto usoden prav omenjeni 33 letni Avstralec. Mills, ki je prav med OI iz San Antonia prestopil v Brooklyn, je namreč v zadnji tekmi olimpijskega turnirja Slovencem natresel kar 42 točk, zasenčil Luko Dončića in svoji državi priboril prvo olimpijsko kolajno.

Na košarkarski sceni pa je prav te dni znova aktualen košarkarski priimek Mills, pa čeprav v ozadju ni sorodstvenih povezav. Tudi v tem primeru gre za zgodovinski dogodek. Avstralka Liz Mills je namreč edina ženska trenerka, ki vodi eno od moških reprezentanc. Pod njeno taktirko prav te dni na afriškem prvenstvu v Ruandi nastopa izbrana vrsta Kenije. Med selektorji afriških reprezentanc je edina ženska. Še več, je prva dama v tej vlogi na velikih tekmovanjih.

Reprezentanca Kenije; foto: FIBA

Kenija, 111. reprezentanca na lestvici Mednarodne košarkarske zveze (na prvem mestu so ZDA, Slovenija pa je po OI pridobila kar ducat mest in je skočila na četrto mesto) si je nastop na afriškem celinskem prvenstvu zagotovila po kvalifikacijski zmagi nad Angolo ter šele četrtič v zgodovini in prvič po letu 1993 nastopa na tem tekmovanju. V prvem krogu AfroBasketa je sicer izgubila proti Slonokoščeni obali, v nadaljevanju turnirja pa jo čakata še Mali in vselej močna Nigerija.

Liz Mills
Liz Mills; foto: FIBA

Na tekmo v škornjih s peto

Še v ženski košarki ekipe pogosto vodi moški. Tudi vsi predhodniki aktualnega slovenskega selektorja Damirja Grgića so bili moškega spola. V konkurenci močnejšega spola pa so dekleta prej izjema kot pravilo. Najbolj znana med njimi, Becky Hammon, je sicer lani ob izključitvi legendarnega trenerja SA Spurs Gregga Popovicha na tekmi proti LA Lakers celo na kratko vodila moštvo v ligi NBA. A tudi ona je v običajih razmerah – pomočnica. Kot še nekaj dam v ligi NBA. Med njimi tudi Jenny Boucek, ki je delovala v Dončićevem Dallasu, in nova pridobitev Ljubljančanovega moštva v Teksasu Kristi Toliver.

Brigitte Affidehome Tonon je na kratko vodila reprezentanco Benina. Liz Mills je storila še korak naprej in se v zgodovino zapisala kot prva trenerka moške reprezentance na velikem reprezentančnem tekmovanju. To je storila v svojem slogu – v škornjih z visoko peto. Pa čeprav so ji očitali, da bi s tem lahko poškodovala parket. “Čutim, da v tej obutvi delujem bolj profesionalno. S tem pa tudi opozarjam, da sem ženska. Da me ni strah,” je dejala v pogovoru za AP.

Opozarja na to, da v Afriki deluje veliko tujih trenerjev. Mimogrede, med njimi je tudi nekdanji slovenski selektor Slobodan Subotić. “Barva kože niti ni več takšno vprašanje. Spol? Veliko bolj. Prav zaradi tega velja še toliko bolj spoštovati vse, ki so me angažirali. S tem so pokazali širino. Vidijo dlje. Presegajo delitve na podlagi spola,” pravi avstralska “ujetnica” afriške košarke.

‘Kazen’ za napačno poimenovanje

Za košarko pravi, da jo dojema kot strast in priložnost za rast. “Rezultati so le posledica,” pravi nekdanja košarkarica iz Sydneyja, ki že dobro desetletje službuje v Afriki. Delovala je v razvojnih ekipah, na klubski in univerzitetni ravni, v reprezentančni kategoriji pa je opravljala vlogo pomočnika selektorja v zambijski in kamerunski izbrani vrsti. Pred manj kot letom je dobila prvo pravo samostojno priložnost v Keniji, kjer je ji je taktirko prepustil Cliff Owuor, in jo s pridom izkoristila.

Foto: FIBA

Čutila je dvomljive poglede. “Le kdo je ta,” so se spraševali. Še vedno ji na uho pride kakšna opazka na račun spola. V smehu rada pove zgodbo, kako ji je na eni od tekem ob ogrevanju varnostnik dejal, da je stol, na katerem sedi, namenjen glavnemu trenerju. “To sem jaz,” je odgovorila. Presenetila je tudi svoje igralce. Kako? Ko je prvič preklinjala. Košarkarji so sprva nekaj nelagodja čutili tudi ob vprašanju, kako naslavljati svojo nadrejeno. »Trenerka. Trenerka Liz. Če pa kdo reče gospa, mora delati sklece,« pojasnjuje.

Hvaležna je za priložnost, ki jo je dobila. V isti sapi pa poudarja, da ne bi smela biti osamljena. S tem bi se vsekakor strinjala tudi Mariborčanka Vanja Černivec, ki je pri Chicago Bulls postala prva ženska oglednica (skavtinja). Ob tem ne skriva trenerskih ambicij.