Odšel je eden največjih. Slava mu.

Košarka 1. Avg 202211:42 > 11:50 0 komentarjev
Bill Russell (1934-2022). Foto: Guliverimage

Primerjave športnikov ali, povem konkretno, košarkarjev iz različnih obdobij, sestavljanje večnih lestvic in stalno iskanje najboljšega vseh časov se zdijo kot zgodba brez konca. A nesporno dejstvo je, da bo Bill Russell, ki je v nedeljo umrl v 89. letu starosti, za vselej ohranil status legende in enega največjih mojstrov pod koši.

Navduševal je dobi v črno-belih televizijskih tekem, še pred popolno globalizacijo lige NBA in še bolj krepko pred razmahom socialnih medijev, ki športu dajejo neko novo dimenzijo. A prav ti mediji, ki lahko danes služijo tudi kot kanal, skozi katerega javnost nagovarjajo javne osebnosti, odslikavajo pečat, dediščino in veličino pokojne legende.

Bill Russell, rojen 12. 2. 1934, je umrl na zadnji julijski dan 2022. Kot član Hiše slavnih, lastnik rekordnih trinajstih šampionskih prstanov lige NBA (11 kot košarkar 2 kot trener), kot nekdanji petkratni najkoristnejši košarkar lige, kot dvanajstkratni udeleženec tekme zvezd, kot dvakratni prvak študentske lige NCAA, kot olimpijski prvak iz leta 1956 … Predvsem pa kot košarkar, ki je enemu najbolj priljubljenih športov dal neko novo dimenzijo ter podrl marsikatero rasno pregrado.

Kje je njegovo mesto, ko mu ob bok postavimo, ostale velikane, kot so Wilt Chamberlain, Michael Jordan, Magic Johnson, Oscar Robertson in drugi? Vprašanje brez pravega odgovora. Ali kost, ki jo lahko do onemoglosti glodajo tisti, ki bi na vsak način radi prišli do odgovora, kdo je največji vseh časov, pa bodo ob tem težko sprejeli razlago, da je sila zahtevno ali kar nemogoče primerjati današnje zvezdnike z romantiki iz 80-ih let preteklega stoletja ali pionirji, ki so kraljevali še nekaj desetletij pred tem. A dejstvo je, da se prav na vseh večnih lestvicah vseh časov povalja njegovo ime.

Bill Russel s takratnim trenerjem Bostona Redom Auerbachom. Foto: AP Photo/Bill Chaplis via Guliverimage

Odraščal je v Louisiani, kjer se je kaj hitro soočil s segregacijo in različnimi oblikami rasizma, kar ga je, kot tudi njegovo družino, močno zaznamovalo. Verjetno bi bila to le ena od številnih preslišanih ali nikoli javno obelodanjenih zgodb, če ne bi zaradi nadpovprečne višine in širokega raztega rok pristal v košarki. To ni bilo samoumevno. V prvih poskusih namreč ni bil najbolj uspešen. Prvo priložnost je dobil v Kaliforniji, v srednješolski ekipi v Oaklandu in nato na univerzi San Francisco.

Po zlatu z ameriško reprezentanco na OI 1956 je bil zrel za ligo NBA. Na naboru istega leta je bil tretji izbor, St. Louis Hawks pa so ga poslali v Boston. Legendarni in ekscentrični Red Auerbach, alfa in omega Keltov, je vedel, da je v svoje vrste zvabil nekoga, katerega domet je večji od javnih pričakovanj. Vprašanje pa je, ali se je zavedal dejstva, da je s tem izborom v Massachusetts zvabil moža, ki bo spremenil franšizo. Za vselej.

Foto: Guliverimage

Bill Russell ni nikoli podiral strelskih rekordov. V nobeni sezoni njegovo povprečje ni preseglo 20 točk. Še najbližje temu je bil leta 1962, ko je v povprečju dosegal 18,9 točke. A bil je napadalna konstanta, obrambni zid, soigralec s potezo več, odličen atlet in nebeški skakalec. Štirikrat je bil najboljši skakalec lige, v kar enajstih sezonah pa je njegovo povprečje skokov presegal 20 na tekmo. Rekordna je bila sezona 1963/64, ko je v povprečju ujel kar 24,7 odbite žoge.

Prvak lige NBA je postal že v sezoni novinca. Po letu 1959 je nanizal osem zaporednih zmagoslavij. V letih 1968 in 1969 je bil prvak (prvi temnopolti trener v zgodovini severnoameriških poklicnih športov) kot košarkar in trener obenem. Pozneje je sicer vodil še Seattle in Sacramento, a se uspehom iz Bostona ni približal.

Na zanimiv podatek ob smrti rekorderja po številu prstanov opozoril slovenski košarkarski trener Luka Bassin, sin nedavno preminulega Boruta Bassina. Spomnil je, da je Russell leta 1964 z ameriško selekcijo zvezdnikov gostoval v ljubljanski dvorani Tivoli.

Bil je fenomen svojega časa. Ta čas pa je razpotegnil v večnost. O tem pričajo tudi odzivi ob njegovi smrti.

“Bill Russell je bil največji šampion v vseh ekipnih športih,” je dejal komisar lige NBA Adam Silver in ob poudarjanju izjemnega dostojanstva dodal: “Gradil je na vrednotah, ki so bile večje od športa. Enakost, spoštovanje in vključenost je vtisnil v DNK naše lige. Zavzemal se je za državljanske pravice in socialno pravičnost. To je zapuščina, ki jo je prenesel na generacije NBA igralcev, ki so šli po njegovih stopinjah.”

Bill Russell. Foto: AP Photo/Matt York via Guliverimage

Kareem Abdul-Jabbar je zapisal, da ni bil velikan zaradi višine, temveč srca. “Naučil nas je igrati s strastjo. Pokazal nam je, kako živeti s sočutje in radostjo. Bil je prijatelj, mentor in vzornik.”

“Ne glede na to, kako visok je Bill Russell, se njegova zapuščina dviga veliko višje – takšen je bil kot igralec in kot oseba. Izgubili smo velikana,” je zapisal nekdanji ameriški predsednik Barack Obama in pokojnega košarkarja postavil ob bok Muhammadu Aliju.

“Imam strto srce. Bil največji košarkarski zmagovalec. Legenda. Član hiše slavnih. Mentor in prijatelj več kot 30 let. Bil je moj idol. Zgled ni bil le na igrišču,” je zapisal legendarni Magic Johnson in dodal: “Bil je eden prvih športnikov, ki se je boril za socialno pravičnost, enakopravnost in državljanske pravice. Zato sem ga tako občudoval in ga imel rad. V času najinega prijateljstva me je vedno spominjal na izboljšanje položaja v temnopolti skupnosti.”

Na takšen in podoben način so se velikanu poklonili števili sedanji in nekdanji igralci, predstavniki klubov, znane osebnosti iz različnih okolij. Oglasil se je tudi Michael Jordan. “Bill Russell je bil pionir. Kot košarkar, prvak, prvi temnopolti trener in aktivist. Mnogim temnopoltim košarkarjem je utrl pot in pokazal zgled. Tudi meni.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!