Če bo treba, se bodo na vse tekme peljali s taksijem

Delite:
Foto: F.Z./N1

V slovenskem taboru po zmagi nad Litvo (92:85) niso skrivali zadovoljstva. Zaplet z uradnim prevozom je tako postal šala, poraz proti Nemčiji pa slab spomin. Selektor Aleksander Sekulić je ob tem hvalil predvsem odziv na zadnjo bledo predstavo.

Zmaga Slovenije v uvodni tekmi EuroBasketa 2022 proti Litvi, ki je zaradi občutne navijaške premoči in izjemne podpore s tribun delovala kot domača zasedba, ima dve predzgodbi. Prva se je zgodila v nedeljo v Münchnu, kjer se je četa Aleksandra Sekulića močno poigrala s svojim ugledom, druga dobri dve uri pred tekmo, ko so reprezentanti zaman čakali na avtobus organizatorja prvenstva.

“Sramotna poteza s strani Fibe. Takšne stvari se na tej ravni ne bi smele dogajati. Hvala bogu smo odgovorili dobro, z zmago. Zagotovo bo vodstvo zveze, kot smo že igralci, dali vedeti Fibi, da se nobene ekipe ne obravnava tako, kaj šele evropskih prvakov,” ogorčenja ni skriva Klemen Prepelič.

“Bilo je malce neugodno. Čakali smo na avtobus. Ni ga bilo. Štab je postal živčen. Jasno, pred tekmo želiš biti osredotočen. Nič, poklicali smo taksije in se odpeljali do dvorane,” je po tekmi v smehu pripovedoval kapetan Goran Dragić. “Gremo tudi nazaj s taxijem,” pa se je pozneje pošalil Sekulić, ko je z Luko Dončićem, ki je spremljal upokojitev dresa Dirka Nowitzkega, zapuščal dvorano.

Foto: F.Z./N1

A bolj pomembne odgovore je dobil v vmesnem obdobju. Slovenska reprezentanca je namreč za deseto zaporedno zmago na evropskih prvenstvih pokazala borbeno in raznoliko predstavo, v kateri so bile vloge odlično razporejene. Od garaškega dela, ki so ga opravili krilni centri, preko košev Gorana Dragića in vse do predstave Luke Dončića, ki je dvojnega dvojčka nadgradil z izjemnim delom v zadnjih minutah. Izbran je bil tudi za igralca tekme.

A prvi strelec pa je bil tokrat Mike Tobey, ki je spretno izkoriščal odlične podaje, sam pa se je uspešno kosal v raketi. “Ko tekmo končaš na zmagovalni strani, je vedno lepo. To šteje. V takšnem navijaškem ozračju ima zmaga še večjo težo. Bili smo osredotočeni na omejevanje njihovih krilnih centrov in centrov. Hitro smo našli tudi ritem. A počasi … To je šele začetek. Prva tekma,” je dejal Američan v slovenskem taboru.

Tudi on se je pošalil o vožnji na tekmo. Taksi si je delil z Murićem, Dončićem in Blažičem. “Noro, česa podobnega še nisem doživel. Sprva smo bili šokirani. Nato smo se smejali in fotografirali. Morda bi se morali s taksijem peljati na vse tekme,” je dejal Tobey, ki je v slabih 31 minutah dosegel kar 24 točk, dodal pa še osem skokov. Ob tem ni pozabil omeniti Dončićeve vloge: “Tudi takrat, ko ni najboljši strelec, je vodja. Zaradi njega smo boljši vsi ostali. Tu se vidi njegova vrlina.”

Foto: F.Z./N1

Dončić je tokrat zelo pomemben delež prispeval tudi v obrambi. O tem je po tekmi govoril tudi selektor Sekulić. “Če sem malce zloben, bi dejal, da je Luka na obrambni ravni, v primerjavi s pripravljalnimi tekmami, prestavil v višjo prestavo. Zaveda se pomembnosti tekem. On je sposoben marsičesa. Ne le v napadu, temveč tudi v obrambi. To je danes tudi dokazal,” je dejal Sekulić, ki zdaj že obrača novo stran. Naslednja slovenska tekmeca bosta, vsaj na papirju, lažja – BiH in Madžarska.

S taksijem ali avtobusom. Vseeno. Pomemben bo predvsem tekmovalni obraz košarkarjev, ki so tokrat odgovorili, da so se iz bavarske lekcije veliko naučili. A prvenstvo je še dolgo …

Komentari

Vaš komentar