V vrsti za cepljenje, za vstopnice že dolgo ne več

Košarka 14. Sep 202120:29 > 20:41 1 komentar
Trener Cedevite Olimpije Jurica Golemac

Reprezentančni duh prenesti v Stožice in vrniti navijače. Tako se glasi mantra Cedevite Olimpije, ki pričakuje skorajšnji začetek nove klubske košarkarske sezone. Tretje po združitvi ljubljanskega in zagrebškega kluba.

Pri Cedeviti Olimpiji pravijo, da so končali s poletnimi nakupi. Vseeno so kot lokacijo za predstavitveno novinarsko konferenco izbrali priljubljeno šišensko nakupovalno središče, pred katerim se je ob 18. uri vila dolga vrsta tistih, ki so želeli pred sredinim dnevom D opraviti hitri test na novi koronavirus, nič kaj dosti krajša pa v garaži ni bila vrsta čakajočih za cepljenje. Mimogrede, na vstopnice za tekme košarkarskih “zmajev” že dolgo ni več treba čakati v vrsti. Pa še zdaleč ne le zaradi spletne prodaje.

V ljubljanskem taboru verjamejo, da bodo imeli prav zaradi cepljenja letos manj težav pri lovu na rezultatske cilje. Lani jim je namreč nekaj pozitivnih primerov pretrgalo rdečo nit. Med rezultatskimi izzivi izpostavljajo dvojno domačo krono, vsaj polfinale regionalne lige ABA, kjer se sicer spogledujejo tudi z vrhom, in boj za vsaj četrtfinale v EuroCupu. A tudi obisk je eden od poglavitnih ciljev.

“Poleg rezultatskih ciljev želimo v dvorano znova zvabiti navijače. Želimo zaigrati tudi pred polnimi Stožicami. Radi bi ustvarili odnos s publiko. Ne le ljubljansko, temveč bi želeli privabiti navijače iz celotne Slovenije. Navdih iščemo tudi v sijajnih predstavah slovenske reprezentance na olimpijskih igrah. Poglejte, imamo kar štiri reprezentante. Tudi oni so lahko magnet,” poudarja direktor kluba Davor Užbinec.

Direktor zmajev Davor Užbinec in športni direktor Sani Bečirović

Za ekipo več kot 3 milijone evrov

“Gledalci so seveda povezani tudi s pokrovitelji. Brez njih ne moremo biti konkurenčni. Ostali klubski viri prihodkov so namreč še prešibki. Upam, da bomo prepričali tudi vse skeptike,” poudarja direktor in dodaja, da Cedevita Olimpija, za katero verjame, da je močnejša in bolj konkurenčna, na jadranski proračunski lestvici zaseda četrto mesto. Za Partizanom, Crveno zvezdo in Budućnostjo. Za prvo ekipo so letos namenili deset odstotkov več kot lani, kar neuradno pomeni približno 3,3 milijona evrov, med tem ko pa celoten klubski proračun presega pet milijonov evrov.

Prvi test Ljubljančane čaka že v petek, ko se bodo v Tivoliju z novomeško Krko udarili za superpokal (neposredni prenos na SK1). V nekoliko spremenjeno ligo ABA bodo vstopili 25. septembra. Tekmec bo prav tako Krka. Prvo tekmo v EuroCupu, za katerega so prejeli triletno vabilo, pa bodo odigrali 19. oktobra. Po mnenju trenerskega staroselca Jurice Golemca naj bi bila igralska zasedba do takrat že veliko bolj uigrana kot pa na dosedanjih pripravljalnih tekmah.

Jaka Blažič

Golemac: Ponosni na reprezentante

“Pridno delamo. Vsi smo zdravi. Končno! Tudi zaradi tega komaj čakamo, da se sezona začne. Predvsem košarkarji, ki imajo verjetno vseh treningov že preko glave. Tudi sam upam, da se bodo z novo sezono v dvorano vrnili še navijači. Obljubim jim lahko, da se bomo trudili. Ponosni smo na naše reprezentante. Ta duh bomo gojili tudi v Olimpiji,” pred skorajšnjim odprtjem sezone razmišlja Golemac, ki je dodobra prevetril ekipo.

Med novinci je tudi ameriški organizator igre Jacob Pullen, ki pa za razliko od  mnogih rojakov Ljubljane in Slovenije ni vpisal v Google. Tu je namreč že gostoval kot član Mornarja in Cedevite. “Ko sem domoval v Zagrebu, sem prišel sem tudi na obisk, saj mesti loči le dobra ura vožnje. Lepo je. Zdaj sem tukaj. Všeč mi je. Upam le, da bomo zmagovali. Kako? Vsak od nas ima svojo vlogo. Sprejeti jo mora in pomagati ekipi. Tako kot je poleti delovala vaša reprezentanca, ki sem jo navdušeno spremljal,” pravi eden od številnih novincev v Olimpiji.

Kadrovske spremembe za sezono 2021/22

Prihodi:
Marcus Keene, organizator igre, 175 cm, 26 let (ZDA)
Jacob Pullen, branilec, 183 cm, 31 let (ZDA)
Melvin Ejim, krilo, 201 cm, 30 let (ZDA)
Jackie Carmichael, krilni center, 206 cm, 31 let (ZDA)
Marko Radovanović, krilni center, 209 cm, 25 let (SRB)
Saša Ciani, krilni center, 205 cm, 18 let (SLO)
Blaž Habot, krilni center, 206 cm, 20 let (SLO)
Zach Auguste, center, 208 cm, 28 let (ZDA)

Na posoji:
Rok Radović (Cedevita Junior), Dan Duščak, Saša Ciani, Blaž Habot, Robert Jurković in Miha Cerkvenik (vsi v Ilirijo)

Odhodi:
Rion Cortez Brown, Mikael Hopkins, Jarrod Jones, Kendrick Perry, Mathiang Mangok, Ivan Marinković.