Hrvati se vračajo, zdaj na ameriški pogon

Foto: Fiba

"Ko igramo v polni dvorani, šteje tudi zmaga," pred zadnjo pripravljalno tekmo slovenske košarkarske reprezentance, ki se bo nocoj v polnem celjskem Zlatorogu (20.15, prenos na SK) pomerila s Hrvaško, razmišlja selektor Aleksander Sekulić.

Ko je 30. junija Slovenija v razprodanih ljubljanskih Stožicah na krilih obujenega tandema Luka DončićGoran Dragić visoko premagala Hrvaško, smo to lahko razumeli kot izjemno napoved košarkarskega poletja, ki se bo razpotegnilo v zgodnjo jesen. A čeprav bo 51 dni pozneje slovenski tekmec znova prav reprezentanca kockaste sosede, bo tekma v Celju v marsičem drugačna. Za razliko od junijskega soočenja, ko je bilo v igri napredovanje v drugi del kvalifikacij za nastop na svetovnem prvenstvu 2023, bo imel obračun tokrat pripravljalni značaj. Za nameček bo to tudi zadnji tekmovalni preizkus evropskih prvakov pred nizom tekem s pravo rezultatsko težo.

In medtem ko je Slovenija tokrat močnejša za Vlatka Čančarja, Klemna Prepeliča in Žigo Samarja, pa je še precej bolj spremenjena podoba hrvaške reprezentance. Ta je po porazu v Stožicah klonila še na reški tekmi s Finsko, s čimer je izgubila možnosti za preboj na SP 2023. Sledili so pretresi v vrhu panožne zveze, ki so odnesli strokovni svet, katerega predsednik je bil Dino Rađa. S tem je padla tudi zadnja ovira za naturalizacijo. S Hrvati namreč v Zlatorog prihaja tudi Jaleen Smith. Ta je sicer v hrvaškem dresu nastopil že na treh pripravljalnih tekmah, tik pred selitvijo  Slovenijo pa je prejel tudi državljanstvo.

Jaleen Smith. Foto: Euroleague basketball

Organizator igre berlinske Albe je tako postal uradni motor hrvaške reprezentance. Ta je močnejša tudi za rekonvalescenta iz Phoenixa Daria Šarića in reprezentančnega povratnika Krunoslava Simona, selektor Damir Mulaomerović pa ob novem dvojcu Cedevite Olimpije, ki ga sestavljata Karlo Matković in Lovro Gnjidić, še naprej stavi tudi na Ivico Zubca, Bojana Bogdanovića in Maria Hezonjo, ne pa tudi na Anteja Žižića. Tistega Žižića, ki si ga je za ljubljansko tarčo junija vzel Dončić.

Aleksander Sekulić. Foto: Aleš Fevžer

Hrvati so pred prihodom v Slovenijo poudarjali, da se želijo ob soočenju s sosedi dobro pripraviti na prihajajoče izzive, obenem pa popraviti tudi slab vtis iz Stožic. Kakšna pa bo dobrodošlica? “V polni dvorani je, ne glede na vse, pomembna tudi zmaga. Vseeno je poudarek na določenih stvareh v igri. Če damo vse od sebe in preizkušamo stvari, ki smo si jih zamislili, tudi poraz na pripravljalnem obračunu ni dramatičen,” odgovarja selektor Aleksander Sekulić, ki ni razkril, v kolikšni meri bo zvečer varčeval z močmi svojih adutov.

Slovenija je v tem pripravljalnem obdobju še brez poraza. Pet tekem, pet zmag, za nameček v različnih postavah. “Na zadnji tekmi proti Srbiji smo delali veliko napak in bili nenatančni pri izvedbi napadov. Do izraza je nato sicer prišla nadarjenost posameznikov in naš napadalni potencial. Pričakujem, da bomo proti Hrvaški te stvari izboljšali,” nadaljuje selektor, ki je Hrvaško označil za izjemno ekipo in poudaril spremembo na položaju organizatorja igre.


Prav povezovanje kakovostnih posameznikov je bila velika Hrvaška hiba tudi v Stožicah. “Tokrat ne pričakujem tako lahkega dela. Hrvati so zamenjali del ekipe, odpravili so napake … A če bomo igrali našo igro, bi vseeno morali tekmo dobiti. Zmage so seveda dobrodošle. Za moralo. A niz zmag nam ne bi nič pomagal, če bi nato izgubljali, ko bo šlo zares. Vsekakor se bomo bolj osredotočili na našo igro. Odpraviti je treba obrambne napake in izpiliti finalne detajle. To bo tudi dobra priprava za kvalifikacijski tekmi za SP 2023 in nato za EuroBasket,” razmišlja drugi center reprezentance Žiga Dimec.

Tej tezi je hitro prikimal tudi Klemen Prepelič, ki želi znova začutiti tudi utrip celjske dvorane. Prav tam bo namreč Slovenija prihodnji četrtek odigrala kvalifikacijsko tekmo za SP 2023 proti Estoniji. “Hrvate poznamo in med nami ne bo skrivnosti. Kot vselej ponavljamo, imajo izjemno nadarjeno ekipo, ki te lahko premaga vsak dan. Daleč od tega, da bi jo podcenjevali. Bo pa to še ena tekma, ki nam bo služila za uigravanje pred spopadoma z Estonijo in Nemčijo. Pozneje namreč časa za treninge dejansko ne bo več,” pravi dolgoletni reprezentant in dodaja: “Verjamem, da bomo še enkrat več postregli z dobro igro. Morda še celo z boljšo kot proti Srbiji in se tako v najboljši možni luči pripravili za tekmo z Estonci.”

Slovenija – Hrvaška, sobota ob 20.15. 

Tekmo si boste lahko ogledali v prenosu na Sportklubu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.

Komentari

Vaš komentar