Črnogorci odprli in zasolili rane ljubljanskih zmajev

Eurocup 18. Nov. 202111:04 > 11:121 komentar
Delite:
Pullen je po razočaranju Keena in povprečnih predstavah Rupnika vsaj začasno postal prvi organizator igre. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

V Ljubljani bodo morali vodilni možje KK Cedevita Olimpija v naslednjih dneh razmisliti, kako nadaljevati sezono, ki se jim v uvodnih dveh mesecih sezone ni izšla po željah. Pred dnevi so ostali tudi brez prvega organizatorja igre Marcusa Keena, čigar podpis se je izjalovil. Da moštvu na poti do visokih ciljev manjka še precej, je v sredo razgalila Budućnost.

Z Budućnostjo so se sicer zmaji to sezono pomerili še drugič. Prvič 24. oktobra v Stožicah, ko so bili prav tako boljši Črnogorci (79:84), ki so zmajem zadali tudi enega bolj bolečih porazov v lanski sezoni EuroCupa, ko sta se ekipi v Morači pomerili za napredovanje med osem najboljših.

Tokratna zaušnica ni nič manj skeleča. Črnogorci, ki so neposredni tekmeci Slovencev tako v ligi ABA kot EuroCupu in so si pred sezono zastavili podobne cilje, so bili za razred boljši. “Nismo se prikazali, ni nas bilo, ni bilo intenzitete in s tem energije,” je bil kratek in jedrnat Jurica Golemac neposredno po dvoboju, ki so ga njegovi varovanci izgubili za visokih 31 točk (91:60).

“Začeli smo dobro, bili blizu v prvem polčasu. Z nekimi nepotrebnimi napakami smo na polčas odšli z minus osem. Enostavno smo bili v drugem preveč mehki, oni so zadeli veliko trojk, se razigrali in nas na koncu razbili. Če je to realno ali ne, jaz mislim, da ni. Mi smo imeli slab dan, oni zelo dober. Še parkrat se bomo srečali v tej sezoni in bomo pokazali, da to ni realna slika,” je prepričan Edo Murić, ki je bil tokrat z desetimi točkami drugi strelec Ljubljančanov.

“Mi smo bili danes zelo slabi, nismo imeli energije in intenzitete. Nekaj metov se nam je odbilo ven in smo padli v samozavesti. V napadu žoga ni dovolj krožila, nismo bili dovolj agresivni v obrambi, njim se je odprlo in na koncu velika razlika in zaslužena zmaga Budućnosti,” je dodal Golemac.

Ponesrečeni podpis Keena

Še drugo tekmo zapored je na položaju organizatorja igre tekmo začel Jacob Pullen, ki sicer velja za branilca – strelca. Če štejemo še tekmo z Ulmom, zadnjo, ko je bil v kadru Cedevite Olimpije še Marcus Keene, a skupaj z Luko Rupnikom prejel drobtinice, je Pullen glavni organizator igre že tri tekme v nizu. V teh treh dvobojih (ena zmaga in dva poraza) je v povprečju prispeval 15,3 točke in 7,7 podaje v dobrih 30 minutah igre.

Marcus Keene se v Ljubljani ni znašel.

Gre za improvizacijo Golemca, ki je sicer Pullena na “enko” v določenih trenutkih dvobojev postavljal že prej. To bi lahko postala tudi stalna rešitev, v kolikor odgovorni možje, na čelu s športnim direktorjem Sanijem Bečirovićem, ne najdejo prave okrepitve.

“Uspeli smo sestaviti kvalitetno ekipo, ki bi lahko posegla po stopnički višje, po tistem, kar se nam je lani izmuznilo iz rok,” je pred sezono dejal nekdanji veliki up Olimpije, ki je zdaj glavni snovalec kadrovske politike ljubljanskega kluba, ki si je za cilj zastavil uvrstitev med najboljših osem v EuroCupu in najboljše štiri v regionalni ligi ABA.

Keene je bil pred sezono pripeljan kot zamenjava za lani odličnega Kendricka Perryja, ki si je poleti izboril podpis za evroligaški Panathinaikos. Nizkorasli Američan ni izpolnil pričakovanj strokovnega štaba in vodstva kluba. Na praktično vseh obračunih proti težjim nasprotnikom je močno razočaral, predvsem pa je bil bolj osredotočen na doseganje košev, medtem ko moštvu manjka predvsem boljša organizacija.

Rupnik v EuroCupu v povprečju prispeva le 1,8 točke in 1,4 asistence na tekmo, z indeksom -1,2. Foto: KK Cedevita Olimpija/Tine Ružič

Ker tudi Rupnik ne zmore držati visokega ritma, na dosedanjih petih tekmah v evropskem pokalu ima celo negativen indeks, bi morala biti prioriteta iskanje kvalitetnega organizatorja igre. A teh na trgu primanjkuje, zato bo pravo rešitev sredi sezone zelo težko najti.

Čakanje na eksplozijo kapetana

Za nameček se na raven iger, ki jih je kazal v lanski sezoni, še ni vrnil kapetan Jaka Blažič. Prav tako letos Olimpija nima centra, ki bi bil nevaren pri metu z razdalje in mu tako odpiral prostor pod obročem za njegove značilne prodore, kot sta lani počela Mikael Hopkins in Jarrod Jones. Prvi center Zach Auguste je precej odvisen od podaj soigralcev in zadeva le izpod obroča, Jackie Carmichael se prav tako ni izkazal kot najbolj zanesljiv. Vsaj trenutno se zdi, da se poletno kadrovanje v Ljubljani ni najbolje posrečilo.

Zelo so letošnji izidi Cedevite Olimpije sicer odvisni prav od meta za tri točke, saj je kar 43 odstotkov vseh metov iz igre letos, če štejemo ligo ABA in EuroCup, prišlo izza črte. Izstopa tudi visoko število izgubljenih žog, na dosedanjih 13 tekmah znaša povprečje 15,2 na tekmo, ob 18,3 asistencah. Ko met ne steče, se to pozna na samozavesti, kot je razložil Golemac in njegovi varovanci popustijo tudi v obrambi.

Po nedeljski tekmi proti Megi sledi prva letošnja reprezentančna akcija, tako bodo imeli zmaji nekaj več časa na voljo za dodatne analize in iskanje rešitev, ki bi jih vrnilo nazaj na pot, ki so si jo zastavili pred sezono.

Foto: ABA League/Dragana Stjepanović

Skupno so zmaji v ligi ABA in EuroCupu letos vpisali sedem zmag in šest porazov. Premagali so Krko, Borac, Igokeo, Split, Mornar, Gran Canario in Bourg. Izgubili pa proti FMP-ju, Zvezdi, Bursasporju, Ulmu in dvakrat proti Budućnosti.

“Moramo se zbrati, čaka nas zelo pomembna tekma v nedeljo, po tej zaušnici se je treba vstati in pokazati najboljšo igro v nedeljo,” pred nadaljevanjem, ko bodo Ljubljančani gostovali pri vedno nevarni Megi, še pravi Murić. Srbi so v 7. krogu lige ABA presenetili tudi Budućnost.

Komentari

Vaš komentar