Cuban po Porzingisu: Zdaj bodo poskušali menjati Dončića

Košarka 24. Nov 202120:55 > 21:44 4 komentarji
Dončić in Porzingis sta bila še pred dvema mesecema soigralca. Foto: Guliverimage

Lahko naveza Luka Dončić - Kristaps Porzingis postane ena najboljših v ligi NBA? Latvijec je prepričan, da je temu tako. Medtem ko je lastnik Dallas Mavericks vnovič ovrgel govorice, da je klub Porzingisa ponujal drugim klubom.

Kristaps Porzingis je ob zadnji zmagi proti LA Clippers prispeval 30 točk, s čimer je še sedmič zapored presegel mejo 20 točk, kar je njegov najdaljši niz v karieri. “Odlično se počutim, moje telo je v stanju, kakršnem ni bilo že zelo dolgo,” je 221 centimetrov visoki Latvijec razlagal v intervjuju za nba.com.

Natanko 182 točk oziroma v povprečju 26 na dvoboj, je njegov prispevek na zadnjih sedmih tekmah, na katerih so Telički vpisali tri zmage in štiri poraze. Morda bi še kakšno zmago več, če ne bi treh obračunov izpustil Luka Dončić.

V prejšnjih dveh sezonah se slovensko-latvijska naveza na parketu ni obnesla. Letos, ko je na klopi Jason Kidd, je vse drugače, meni Porzingis. “Trenerski štab bolje vidi, kaj si želim. V interesu vseh je, da iz mene izvlečejo maksimum. Mislim, da sva lahko ena najboljših navez v ligi, v to resnično verjamem.”

Cuban verjame v evropsko navezo

Ni dolgo nazaj, ko so se čez lužo pojavljale tudi govorice, da Dallas Kristapsa ponuja drugim moštvom, a jih je lastnik kluba Mark Cuban znova ovrgel: “To ni res, zakaj bi to sploh storil? V takšnih menjavah vedno narediš le korak nazaj. Ko menjaš superzvezdnika, nikoli ne končaš na boljši strani posla.”

Mark Cuban in Luka Dončić, foto: Guliverimage.

“Ves čas že verjamem v to, da Porzingis še ni pokazal svoje najboljše košarke. Zdaj vidite, zakaj smo ga obdržali. Je izjemen košarkar, dober fant, vse moje izkušnje z njim so pozitivne. A to je pač Twitter, verjetno bodo zdaj poskušali menjati Dončiča,” je nadaljeval Cuban, ki prihodnost franšize vidi z obema v Dallasu.

Da se v sistemu, ki ga je v Mavericksih vpeljal prejšnji strateg Rick Carlisle, ni počutil najbolje, Porzingis nikoli ne skriva. V prvi vrsti ga je uporabljal za odpiranje rakete, pod Kiddom je bolj vključen v igro tudi bližje obroču. “Izkoristil je Kiddov pristop in si povrnil samozavest. Ko fantje igrajo s prepričanjem in se dobro počutijo v svoji koži, potem igrajo še bolje,” o prebujenju Porzingisa še pravi 63-letni milijarder.

Ključna komunikacija

Porzingis pa je za glavni razlog, da se letos s Luko bolje ujameta na parketu, izpostavil komunikacijo: “Precej več komunicirava, to je izjemno pomembno. Dobro sva začela, rad igram z Luko. Težko je najti takšne talente za soigralce, zato moraš to ceniti. Vsem nam olajša delo.”

Dallas je pravkar zaključil niz štirih zaporednih gostovanj v Phoenixu in Los Angelesu. Na naslednjih petih obračunih je razpored na papirju nekoliko lažji. Najprej sicer sledi domači obračun proti Washingtonu, ki je eno od presenečenj sezone in trenutno na 4. mestu vzhoda, sledijo še obračuni proti Clevelandu, dvakrat New Orleansu in Memphisu. Štiri od omenjenih petih tekem bodo igrali doma.

Z zdravima Porzingisom in Dončićem je pred Telički priložnost za niz zmag, ki bi jih utrdila blizu vrha zahodne konference. Trenutno z desetimi zmagami in sedmimi porazi zasedajo 4. mesto.