Zdesetkani Denver: zdaj ali nikoli za Vlatka Čančarja

Košarka 24. Nov. 202116:58 > 17:152 komentarja
Delite:
Vlatko Čančar
Bo Vlatko Čančar dobil več priložnosti? Foto: AP Photo/David Zalubowski

Vlatko Čančar je po kar sedemnajstih tekmah odsotnosti, v noči na sredo, končno prvič v letošnji sezoni stopil na parket košarkarske dvorane v ligi NBA. Proti Portlandu je videl poraz zdesetkanega moštva Denverja, a prav v velikih težavah s poškodbami se skriva priložnost za mladega Primorca.

V dvorani Moda Center je slovenski reprezentant v igri preživel natanko 205 sekund. Glavni trener Nuggetsov Mike Malone ga je prvič to sezono na parket poslal 3:25 pred koncem, ko je bila tekma ob izidu 94:115 že odločena.

Čančar je odigral do sirene, ki je naznanila konec dvoboja, v času, ki ga je preživel v igri, je bil delni izid 6:6, slovenski krilni košarkar pa je v statistiko vpisal eno točko. Izvajal je dva prosta meta in izkoristil enega, potem ko je nad njim osebno napako napravil Greg Brown.

Prva točka v sezoni za Vlatka Čančarja:

Čančar se je vse od konca pripravljalnega obdobja spopadal s težavami v levem kolku. V strokovnem štabu so se odločili, da ga pred vrnitvijo pošljejo v razvojno ligo. Tako je eno tekmo odigral v dresu Grand Rapids Gold in k zmagi proti razvojnemu moštvu Chicaga imenovanem Windy City Bulls prispeval 18 točk (met za 3 točke 0:4, met za 2 točki 7:11, prosti meti 2:2), 11 skokov in štiri asistence.

V Denverju so videli dovolj in ga vrnili v moštvo ter prvič letos uvrstili na seznam za tekmo, ko je naposled tudi debitiral.

Razredčena konkurenca

Nuggetsi so morda ekipa, ki je trenutno v ligi NBA najbolj zdesetkana. Že od lani manjka glavni organizator igre Jamal Murray, ki si je strgal kolenske vezi. Prav na zadnjem dvoboju proti Portlandu je enaka usoda doletela še branilca P.J.-ja Dozierja.

Manjka tudi Michael Porter, ki mu že vso kariero preglavice povzroča hrbet in je zaradi njih izpustil celotno prvo sezono v ligi NBA. Nič drugače ni tokrat, v klubu jih celo skrbi, da je zaradi poškodbe živca letošnjo sezono že končal.

Globina Denver Nuggets:

Organizatorji igre: Morris, Campazzo, Hyland, Howard
Branilci: Barton, Rivers
Nizka krila: Jeff Green, Čančar
Visoka krila: Gordon, JaMychal Green
Centri: Jokić, Nnaji, Bol

Poškodovani: Porter, Murray, Dozier

Po poškodbi Porterja, ki igra na enakem položaju kot Čančar – nizko krilo – je Malone v prvo peterko uvrstil 35-letnega veterana Jeffa Greena. Na položaju visokega krila medtem začenja Aaron Gordon, Čančar sicer na “štirici” preživi približno 35 odstotkov igralnih minut.

V ozadju sta nato na omenjenih dveh položajih še JaMychal Green, občasno se na “trojko” prestavi tudi Will Barton, sicer član prve peterke na mestu branilca strelca. Po poškodbi Porterja ima torej Malone na krilu precej preglavic in v rotaciji za dve mesti štiri košarkarje. Tukaj se odpira priložnost 24-letnemu Slovencu.

Nikola Jokić. Foto: Guliverimage

Denver Nuggets so franšiza, ki naj bi se letos spogledovala z izmuzljivim Larryjem O’Brienom, kot se imenuje najprestižnejša lovorika v svetu košarke. A po kopici težjih poškodb ključnih košarkarjev, tudi srbski zvezdnik Nikola Jokić je letos izpustil nekaj tekem, se je Denver nenadoma znašel šele na 8. mestu zahoda s 50-odstotnim izkupičkom (9-9).

Morda bo Malone v iskanju novih rešitev končno večjo vlogo namenil tudi Čančarju. V prvi sezoni je sicer nastopil na le 14 tekmah in le enkrat na parketu preživel več kot 10 minut. Lani mu je Malone namenil več igre, zaigral je na 46 obračunih, osemkrat odigral več kot 10 minut in trikrat več kot 20.

Čančar v prvih dveh sezonah v ligi NBA:

Nabor 2017: 49. izbor (Denver Nuggets)
Klubi: Denver Nuggets (od leta 2019)

Tekme: 60 (redni del in končnica)
Minute: 347 (povprečje: 5,8)
Točke: 113 (povprečje: 1,9)
Skoki: 63 (povprečje: 1,1)
Asistence: 18 (povprečje: 0,3)

Z naraščajočo vlogo v najvišje ležečem mestu v ligi NBA se je Koprčan spogledoval tudi oktobra v pripravljalnem obdobju. Čančar je namreč v dvoletni karieri čez lužo le dvakrat vpisal dvomestno število točk, a je ta dosežek izenačil na zgolj petih obračunih v pripravah na novo sezono.

Žal je sledila poškodba kolka, ki ga je znova oddaljila od priložnosti. Na njem je, da jo, ko se mu bo prej kot slej v tej sezoni polni poškodb končno ponudila, izkoristi, saj naslednje v najmočnejši košarkarski ligi morda ne bo več. Po sezoni se mu tudi izteče triletna pogodba, ki mu bo vsega skupaj navrgla slabe štiri milijone evrov.

Komentari

Vaš komentar