Dallas končno do centra, a za ceno Dončićevega prijatelja

Košarka 16. Jun 20226:52 > 9:09 1 komentar
Foto: Melissa Tamez/Icon Sportswire via Guliver

Dallas Mavericks imajo novega centra! Iz Houston Rockets se na drugo stran Teksasa seli Christian Wood, za katerega so Mavsi odšteli štiri košarkarje in letošnji izbor v prvem krogu nabora.

Položaj centra se je v letošnji končnici, kjer so se telički prebili vse do konferenčnega finala, pokazal za največjo luknjo moštva, ki ga vodi Jason Kidd. Dwight Powell je bil na trenutke povsem prikovan na klop, potem ko se s svojimi nasprotniki preprosto ni uspel enakovredno kosati.

Športni direktor Nico Harrison je moral ukrepati in prvo potezo povlekel že zelo zgodaj po sezoni, oziroma praktično še preden se je povsem končala. Golden State in Boston namreč še nista zaključila s finalom, bi se pa to lahko zgodilo v noči na petek, ko bodo imeli Warriorsi prvo zaključno žogico.

Mavsi so se dogovorili za menjavo, v kateri se bo iz Houstona v Dallas preselil 26-letni center Christian Wood. Gre za košarkarja, ki je v minuli sezoni v povprečju dosegal 17,9 točke, 10,1 skoka in 2,3 asistence, ob metu iz igre 50,1 odstotka in za tri točke 39 odstotkov. Mavsi so z njim močno dvignili raven kvalitete pod obročem, predvsem na napadalni strani parketa. Navijači se že sprašujejo, kako dober bo 211 centimetrov visok Američan v navezi z Luko Dončićem, ki je eden najboljših v igri pick and rolla.

Vrhunci Christiana Wooda:

Odhajajo “grelci klopi”

V nasprotno stran se selijo štirje košarkarji, ki so bili po minutaži na koncu klopi – Boban Marjanović, Trey Burke, Marquese Chriss in Sterling Brown. Vsi skupaj so v sezoni 2021/22 odigrali 1543 minut igre, kar je manj od vseh posameznikov začetne peterke Dallasa. Hkrati so Mavsi dodali še izbor številka 26 z letošnjega nabora, je poročal novinar ESPN Adrian Wojnarowski.

Še največji minus menjave za Dallas je pogodba Wooda, ki se izteče že po sezoni 2022/23. V prihodnji sezoni bo sicer zaslužil 14,3 milijona dolarjev. Zagotovo bo menjava nekoliko prizadela tudi slovenskega zvezdnika, ki je sicer resda pridobil odlično okrepitev, a izgubil “Bobija”, s katerim sta stkala močno prijateljstvo. A posel je posel, Marjanović bo kmalu dopolnil že 34 let, v letošnji končnici pa je odigral vsega šest minut …

Tako je Dallas storil prvi večji korak pred novo sezono, naslednja prioriteta bo podaljšanje pogodbe odličnemu Jalenu Brunsonu.